Média

Andy Vajnánál a Retro Rádió reklámideje

Andy Vajna tavalyi alapítású reklámértékesítő cégéhez, a Media Time Kft.-hez került a budapesti Retro Rádió – az egykori Rádió Q – reklámidejének értékesítése. Ezzel újabb kapocs mutatható ki a filmügyi kormánybiztos és a tavaly tulajdonosváltáson átesett Rádió Q helyén december 18-án elindított Retro Rádió között.

A Retro Rádió ingyenes közösségi rádiós frekvencián sugározza műsorait Budapesten és környékén. A műsorok a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek slágereiből tevődnek össze. A Retro Rádió létrehozatalával iparági vélemények szerint a fővárosban piacvezető Sláger FM hallgatótáborának megosztása volt a cél, hogy Andy Vajna Rádió 1 nevű rádiója ezzel a módszerrel Budapesten piacvezetővé válhasson, a Rádió 1 és a Sláger FM között ugyanis ádáz verseny bontakozott ki.

A Retro Rádió reklámértékesítésének kiszervezését Tamás Ákos, a rádió ügyvezető igazgatója (és a Rádió Q-t megvásárló, tavaly frissen alapított Tranzisztor Kft. 37 éves tulajdonosa) közleményben jelentette be szerdán. Ebben azt írta, a leggyorsabb építkezés érdekében a reklámidő értékesítését kiszervezi egy professzionális, piaci tapasztalattal és ügyfélkörrel rendelkező sales house-ba, majd ezután a tavaly szeptemberi alapítású Media Time Kft.-t (a volt Radio Investment Kft.-t) nevezi meg. Ez a cég veszi át egyébként a Rádió 1 reklámidejének értékesítését is. A sales house kereskedelmi igazgatója az a Hauk Zoltán, aki mostanáig a Rádió 1-nek volt a kereskedelmi vezetője, azt megelőzően pedig a Sláger FM-nél dolgozott vezérigazgatóként.

Korábban már fényképfelvételek és más körülmények is utaltak Andy Vajna, a Rádió 1 és a Retro Rádió közötti szoros szálakra. Ráadásul a Retro műsorait egyébként ugyanaz az újonnan alapított RadioFactory Kft. gyártja, mely a Rádió 1 műsorait is, és amelynek tulajdonosa a Rádió 1 programigazgatója, Bertók László (McFly).

Médiatanács: nincs összeférhetetlenség

A Médiatanács azonban az összefonódások ellenére nem látja összeférhetetlennek, hogy Vajnának így már két budapesti rádiós frekvenciához is köze van. A 24.hu megkeresésére a Médiatanács azt mondta, azért nincs összeférhetetlenség, mivela Retro Rádiót üzemeltető Rádió Q Kft. tulajdonosi szerkezetében nem állapítható meg, hogy Andy Vajna tulajdonos is lenne a Retróban. A Médiatörvény csak azt tiltja, hogy egyszerre legyen tulajdonosa valaki két azonos vételkörzetű rádiónak.

A kormánybiztos Rádió 1 hálózata egyébként 27 magyarországi helyi frekvencián hallható, de Vajna a most megszerzett Retro Rádióval már 28 frekvenciára értékesíthet reklámokat, és Vajna a kormányzati szerepvállalása ellenére várhatóan ezután sem utasítja vissza az állam, vagyis valójában az adófizetők által finanszírozott reklámokat.

Ezeket válaszolta pár napja kérdéseinkre a Médiatanács

A Médiatanács vizsgálta-e a két rádió (a Rádió 1 és Retro Rádió) közötti összefonódásokat, illetve ha igen, milyen alapossággal, és mennyi időt szánt erre a kérdésre?

A Médiatanács minden esetben a hatályos médiatörvény betartását hivatott ellenőrizni. A törvény 43. §-a és a 71. §-a egyértelműen rögzíti, hogy milyen körülményeket kell figyelembe venni a tulajdonosi összeférhetetlenség vizsgálatakor. A vállalkozásoknak tulajdonosi szerkezetüket illetően bejelentési kötelezettségük van, így a Médiatanács folyamatosan felügyeli a rádiótulajdonosok közötti összeférhetetlenségeket is. Ahogy teszi ezt a Retro Rádió esetében is, amelynél törvényi összeférhetetlenség nem áll fent.

Miért gondolta úgy a Médiatanács, hogy engedélyezi a számos körülmény alapján a kormánybiztoshoz köthető rádiónak, hogy egy ingyenes frekvencián kereskedelmi rádiózásra hajazó zenerádiót működtethet?

A Médiatanács nem foglalkozik feltételezésekkel, csak bizonyítható tényekkel, a tulajdonosi szerkezetet illetően is. A Retro Rádió mint lineáris médiaszolgáltatás feltételeit a médiatörvény rögzíti, és ahogy az előző kérdésre adott válasz is rögzíti, a Médiatanács ennek betartását hivatott ellenőrizni. Ha a rádió a hatósági szerződésének módosítását kérelmezi, a Médiatanács megvizsgálja, hogy ütköznek-e a kérelemben foglaltak törvényi előírásokba, illetve azt, hogy a kért szerződésmódosítások okoztak volna-e más sorrendet a szóban forgó frekvenciára eredetileg kiírt pályázati felhívásra beérkezett pályázati ajánlatok akkori értékelésekor. Ha nem áll fent kizáró körülmény, akkor nincs indok, amiért ne engedélyezze a Médiatanács a módosítást.

Nem érzik-e különösnek, hogy a Médiatanács megint Andy Vajnának kedvezett és hozzájárult, hogy a Rádió 1, a TV2, a Bors és a Délmagyarország tulajdonosa további médiakoncentrációt hajthasson végre?

A Retro Rádiót üzemeltető Rádió Q Kft. tulajdonosi szerkezetében nem állapítható meg Andy Vajna tulajdonlása.

Vállalásaival szemben üldözi a magyar zenét rádiójában Andy Vajna
Méréssel bizonyítjuk: figyelmen kívül hagyta a médiatörvényt és saját médiaszolgáltatási szerződésének tartalmát Andy Vajna rádiója, a már húsznál is több várost letaroló Rádió 1. A rádió alig játszott magyar zeneműveket, holott a zenei műsorideje több mint 40 százalékára ezt vállalta.

Kiemelt kép: Andy Vajna kormánybiztos, a Rádió 1, a TV2, a Bors, a Délmagyarország, a Kisalföld, továbbá a Retro Rádió reklámidejét értékesítő Media Time Kft. tulajdonosa Fotó: MTI/Kollányi Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik