Média

Terjeszkedik az állami rádió

„Tilos a bemenet” felirat világít a Magyar Rádió Miskolci Regionális Stúdiójának utolsó műsora közben 2012. december 21-én Miskolcon. A megszűnő regionális rádiók frekvenciáján, valamint Budapesten a 98,6 MHz-en december 22-étől a zenei közszolgálati csatorna, a Dankó Rádió szól majd. MTI Fotó: Vajda János
„Tilos a bemenet” felirat világít a Magyar Rádió Miskolci Regionális Stúdiójának utolsó műsora közben 2012. december 21-én Miskolcon. A megszűnő regionális rádiók frekvenciáján, valamint Budapesten a 98,6 MHz-en december 22-étől a zenei közszolgálati csatorna, a Dankó Rádió szól majd. MTI Fotó: Vajda János

A Duna Médiaszolgáltató Zrt. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtökön délután bejelentette, hogy június elsejével 32-ről 37-re növelte a Dankó Rádió adóállomásai számát az országban.Mindez azt jelenti, hogy a klasszikus magyar nótákon túl cigányzenét, népdalokat, operetteket és persze meghatározott időnként a közmédia híreit sugárzó állami rádió vételkörzete kibővül.

A bővítés következtében Baján, Keszthelyen, Révfülöpön, Nagymaroson és Tiszafüreden is fogni lehet a rádiót.

  • Baján az FM 92,2 MHz-en,
  • Keszthelyen az FM 104,3 MHz-en,
  • Révfülöpnél az FM 91,0 MHz-en,
  • Nagymaroson az FM 93,1 MHz-en
  • Tiszafüreden az FM 105,2 MHz-en

lett elérhető a Dankó.

Az újakkal együtt egyébként már 116 darab FM-frekvenciát használ fel az állam a 4 országos közszolgálati rádióhoz (Kossuth, Petőfi, Bartók, Dankó), derül ki a médiahatóság oldalának adatbázisából kiszámítva.
További részletek a vételi adatokról és az adóállomásokról, illetve a frekvenciákról a dunamsz.hu weboldalon találhatók.

A médiahatóság még nem tudja, hány embert érhet el a közmédia a bővítéssel, az MTVA-nak már van rá becslése

A 24.hu megkeresésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál elmondták, hogy a Dankó Rádió frekvenciáinak kibővítését egy  tavaly december 19-i médiatanácsi döntés tette lehetővé. Hozzátették, a végleges rádióengedélyeket az elmúlt hetekben – a legutolsót május 29-én – adta ki a hatóság a műsortovábbítással foglalkozó Antenna Hungária számára. Az új öt adóval bővített hálózat vételkörzetének számítása jelenleg folyamatban van, az eredmények alapján a hatóság néhány héten belül frissíteni fogja a térképeket a honlapon.

Cikkünk megjelenése után a kreativ.hu is foglakozik a témával. Ők az MTVA sajtóosztályától azt a választ kapták, hogy ők egyébként 7 új frekvenciát igényeltek, de csak 5-öt kaptak meg. Hozzáteszik, emiatt a a lefedettségi növekedés 90-120 ezer új potenciális hallgatót jelent. Az MTVA ugyanakkor úgy véli, hogy az új frekvenciák közül sok turisztikailag kiemelt településen fogható, ezért ez előrelépés a lefedettség terén.

A TNS Hoffmann és a Mediameter konzorciumának rádióhallgatottság-mérési adatai alapján a Dankó Rádiónak tavaly október és december között 445 ezres hallgatottsága volt országosan, ebből 36 ezer Budapesten. Az állami ernyő alá került – egyelőre többek által vitatott hitelességű – hallgatottságmérésben idén január és március között valamivel kevesebb, 384 ezer hallgatójuk volt országosan, míg Budapesten 32 ezer.

Az állami nótarádió 2012 végén kezdte meg sugárzását Budapesten és több más városban, így Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Szolnokon, Miskolcon, Mosonmagyaróváron, Nyíregyházán és Szombathelyen. Az induláskor a Magyar Rádió akkoriban bezárt regionális rádióstúdiónak frekvenciáit is bevonták. A mostani terjeszkedéshez többek között a Rádió Antritt egykori frekvenciáját is felhasználták Baján.

Az állami rádiók reklámidejét egy Mészáros Lőrinc közvetett érdekeltségében lévő cég értékesíti.

Az Antenna Hungária egyik adóállomásának részlete. MTI Fotó: Rosta Tibor
Botrányos körülmények között indul az új országos kormányközeli rádió
A Médiatanács már azelőtt aláírta a kormányközeli, napokon belül elinduló POP FM/Retro Rádió médiaszolgáltatási szerződését, hogy a frekvenciára szintén pályázó Class FM fellebbezéseit a bíróság elbírálhatta volna.
Kiemelt kép: „Tilos a bemenet” felirat világít a Magyar Rádió Miskolci Regionális Stúdiójának utolsó műsora közben 2012. december 21-én Miskolcon. A megszűnő regionális rádiók frekvenciáján, valamint Budapesten a 98,6 MHz-en 2016 december 22-étől a Dankó Rádió szól. MTI Fotó: Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik