Média

Bukta a Balatont a Rádió 1, a Médiatanács nyerte a pert

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 05. 31. 11:11

Korábban a témában:

Egy órával a Class FM kontra Médiatanács per ítélethirdetése után tegnap délután ugyancsak ítélethozatallal lezárult a Fővárosi Közigazgatási Bíróságon a Rádió 1 Tihanyt működtető Life Essence Kft. pere a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen. Az Oxigén Mediához tartozó kft. jelenleg az Andy Vajna tulajdonában lévő Rádió 1 hálózat tagjaként, 105,7 Rádió 1 néven sugározza műsorát Tihanyban és térségében, ám a Médiatanács idén január 30-án hozott határozatával elutasította a kft. lejáró médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló kérelmét, arra hivatkozva, hogy a médiaszolgáltató egy korábbi határozat szerint súlyosan megszegte a Médiatörvény rendelkezéseit, súlyos jogsértés esetén pedig a jogosultság meghosszabbításának törvényi akadálya van.

A kft. azonban nem értett egyet a döntéssel, és szerette volna tovább folytatni rádiós tevékenységét, ezért megtámadta a Médiatanács döntését, így került az ügy bíróságra.

Tilalom ellenére kapcsolódtak hálózatba korábban a győri BMC Rádióval

A 24.hu megkeresésére idén februárban a Médiatanács nevében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs hatósága az üggyel kapcsolatban azt a tájékoztatást adta, hogy a Life Essence Kft. üzemeltetésében lévő 105,7 Rádió 1-el szemben 2014 decemberében született meg az a 1237/2014. számú határozat, mely megállapította, hogy a médiaszolgáltató 2014. május 13-án megsértette a hálózatba kapcsolódás szabályaira vonatkozó törvényi rendelkezést. A médiahatóság hangsúlyozta februárban, hogy a korábbi határozatában a Médiatanács már korábban kiemelte, hogy „a hálózatba kapcsolódásra vonatkozó szabályok megsértését a Médiatanács súlyos törvénysértésnek tekinti”, ami a határozat 5. oldalán szerepelt. A médiahatóság jelezte azt is portálunknak, hogy a Life Essence Kft. nem folyamodott jogorvoslathoz a döntéssel szemben 2014-ben. Az akkori határozat előzménye, hogy 2013. július 10-i döntésével a Médiatanács megtagadta a Life Essence Kft. kérelmét a Győr 103,1 MHz-en fogható BMC Rádióval való hálózatba kapcsolódásra, a 105,7 Rádió 1 ennek ellenére döntött a hálózatba kapcsolódás mellett, amivel megszegte a vonatkozó törvényi előírásokat.

Dudás Dóra Virág bíró szerdán délután szóban ismertetett ítélete szerint a Médiatanács teljesen jogszerűen járt el, ugyanis a Médiatörvény alapján egy korábbi súlyos jogsértés kizáró feltételnek tekinthető a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítására irányuló eljárásban. A bíró hozzátette, hogy a súlyos jogsértés tényéről szóló korábbi másik közigazgatási határozat már hatályba lépett 2014-ben, hisz a rádió nem támadta meg azt, nem fellebbezett ellene. Így annak jogkövetkezménye már beállt és a mostani per a korábbi közigazgatási határozatot már nem írhatja felül, azt „nem törheti fel”. Akkor is így van ez, ha a súlyos jogsértés megállapításakor a médiaszolgáltató talán azért nem fellebbezett, mert még nem volt tisztában vele, hogy a súlyos szó miatt később akár a frekvenciáját is elveszítheti, nagyobb baja is származhat belőle – mondta a bíró.

Még kérdés, mikorra lehet néma a rádió

Mindez azt jelenti, hogy várhatóan elnémul a Rádió 1 a Balatonnál, bár a testület még nem válaszolt kérdésünkre, hogy erre mikor kerül sor, ugyanis a rádió még a napokban is sugárzott, holott már nem szerepel az NMHH aktualizált frekvencianyilvántartásában. A tárgyalóteremben egyébként kisebb bizonytalanság alakult ki a 105,7 Rádió 1 jogi képviselője és a bíró között az esetleges fellebbezési lehetőségeket illetően. A bíró azt mondta, mivel a per idén indult, arra már az új közigazgatási perrendtartásról szóló törvény vonatkozik, az alapján pedig a 105,7 Rádió 1-et működtető Life Essence Kft.-nek – tudomása szerint – már nincs lehetősége fellebbeznie a döntés ellen: „önöknek szerintem legfeljebb marad a Kúria” -mondta a törvényi változás miatti bizonytalanságát nem leplezve. A jogi képviselő azonban meg volt róla győződve, hogy a Médiatörvény alapján igenis biztosított a fellebbezés lehetősége.A vita azzal zárult le, hogy „ha önök találnak fellebbezési lehetőséget, akkor tegyék meg”, a bíró megígérte, hogy azt fel fogja terjeszteni, de jelenleg számára kérdéses, hogy van-e lehetőség erre.

A pert megnyerő Médiatanács egyébként nem kért perköltséget a felperestől.

Dudás Dóra Virág bíró egymás után két ügyben is a Médiatanács javára ítélt. Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Bukta a Class FM is a Médiatanács elleni perét

Szerdán egyébként a Médiatanács egy másik pert is megnyert, ott szintén Dudás Dóra Virág volt a bíró. Az a per a Class FM-et működtető Advenio Zrt. és a Médiatanács között zajlott a Class FM frekvenciája ügyében. A bíróság szerint a Médiatanács jogszerűen döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a Class FM médiaszolgáltatási jogosultságát 2016 novemberében, ugyanis az azóta már a konkurens Rádió 1-nél dolgozó Sebestyén Balázs vezette Morning Show súlyosan megszegte a Médiatörvény úgynevezett klasszifikációs eljárását, vagyis kiskorúak által is hallhatott műsorszámban nekik nem ajánlott tartalom is elhangzott. Bár egy másik bíróság a bírságot megtámadó eljárásban enyhítette a jogsértés miatt kiszabott bírság mértékét, az, hogy a történtek súlyos jogsértésnek számítanak, nem került ki a határozatból. Dudás Dóra Virág szerint ő nem írhatja felül egy másik bíróság jogerőssé vált ítéletét, vagyis jogszerű a Médiatanács hivatkozása a korábbi súlyos jogsértésre a Class FM ügyében.

Sebestyén Balázs miatt nyert a Class FM ellen a Médiatanács
A ma már a konkurenciánál dolgozó rádiós vezette Morning Show egyetlen jogsértése miatt jogszerű volt a Class FM-től elvenni a frekvenciáját. A cég fellebbezést fontolgat a mai ítélet ellen, bár a frekvenciát épp birtokba veszi egy kormányközeli vállalkozás.

A Rádió 1 Székesfehérvár és Rádió 1 Mosonmagyaróvár is elnémult

Tegnap derült ki az is, hogy a 120 napon belül elinduló kormányközeli országos kereskedelmi rádió, a Hold Reklám Kft. POP FM-je miatt máris elnémult a Rádió 1 Székesfehérvár és a Rádió 1 Mosonmagyaróvár. Mosonmagyaróvárra azonban egy közeli másik Rádió 1 vételkörzete átnyúlik, így egy jó antennával és némi szerencsével befogható az adó, rajta többek között a Balázsék című műsorral. Székesfehérváron azonban csak webrádióval fogható a műsor. Oda egy másik Vajna-közeli cég, a Vajna ügyvédjeinek nevén lévő LB Rádió Kft. később még visszavinné a Rádió 1-et, de hiába nyerte meg a Médiatanács pályázatát, mert az ügy egyelőre a Kúrián van, mely felfüggesztette a tendert a Regionális Rádió Kft. nevű, szintén kormányközeli cég kérelmének eleget téve. A Regionális Rádió szerint a Médiatanács a pályázat lebonyolítása során nem a törvény szerint járt el.

Bírságot kapott a Retro Rádió a Médiatanácstól
Az Andy Vajna közeli fővárosi rádiónak azért kell fizetnie, mert nem tartotta be a médiatörvényt. A Médiatanács eheti ülésén egyébként kiírta a zalaegerszegi rádiós pályázatot és pénzt adott Mészáros Lőrinc weboldalának.
Szalay Dániel korábbi cikkei

Kiemelt kép: Az 1055-ben alapított bencés apátság 1754-re újra fölépült barokk temploma a Tihanyi-félsziget hegyláncának keleti szélén. Balra a Balaton víztükre. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.