Média

Bukta a Balatont a Rádió 1, a Médiatanács nyerte a pert

Egy órával a Class FM kontra Médiatanács per ítélethirdetése után tegnap délután ugyancsak ítélethozatallal lezárult a Fővárosi Közigazgatási Bíróságon a Rádió 1 Tihanyt működtető Life Essence Kft. pere a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen. Az Oxigén Mediához tartozó kft. jelenleg az Andy Vajna tulajdonában lévő Rádió 1 hálózat tagjaként, 105,7 Rádió 1 néven sugározza műsorát Tihanyban és térségében, ám a Médiatanács idén január 30-án hozott határozatával elutasította a kft. lejáró médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló kérelmét, arra hivatkozva, hogy a médiaszolgáltató egy korábbi határozat szerint súlyosan megszegte a Médiatörvény rendelkezéseit, súlyos jogsértés esetén pedig a jogosultság meghosszabbításának törvényi akadálya van.

A kft. azonban nem értett egyet a döntéssel, és szerette volna tovább folytatni rádiós tevékenységét, ezért megtámadta a Médiatanács döntését, így került az ügy bíróságra.

Tilalom ellenére kapcsolódtak hálózatba korábban a győri BMC Rádióval

A 24.hu megkeresésére idén februárban a Médiatanács nevében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs hatósága az üggyel kapcsolatban azt a tájékoztatást adta, hogy a Life Essence Kft. üzemeltetésében lévő 105,7 Rádió 1-el szemben 2014 decemberében született meg az a 1237/2014. számú határozat, mely megállapította, hogy a médiaszolgáltató 2014. május 13-án megsértette a hálózatba kapcsolódás szabályaira vonatkozó törvényi rendelkezést. A médiahatóság hangsúlyozta februárban, hogy a korábbi határozatában a Médiatanács már korábban kiemelte, hogy „a hálózatba kapcsolódásra vonatkozó szabályok megsértését a Médiatanács súlyos törvénysértésnek tekinti”, ami a határozat 5. oldalán szerepelt. A médiahatóság jelezte azt is portálunknak, hogy a Life Essence Kft. nem folyamodott jogorvoslathoz a döntéssel szemben 2014-ben. Az akkori határozat előzménye, hogy 2013. július 10-i döntésével a Médiatanács megtagadta a Life Essence Kft. kérelmét a Győr 103,1 MHz-en fogható BMC Rádióval való hálózatba kapcsolódásra, a 105,7 Rádió 1 ennek ellenére döntött a hálózatba kapcsolódás mellett, amivel megszegte a vonatkozó törvényi előírásokat.

Dudás Dóra Virág bíró szerdán délután szóban ismertetett ítélete szerint a Médiatanács teljesen jogszerűen járt el, ugyanis a Médiatörvény alapján egy korábbi súlyos jogsértés kizáró feltételnek tekinthető a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítására irányuló eljárásban. A bíró hozzátette, hogy a súlyos jogsértés tényéről szóló korábbi másik közigazgatási határozat már hatályba lépett 2014-ben, hisz a rádió nem támadta meg azt, nem fellebbezett ellene. Így annak jogkövetkezménye már beállt és a mostani per a korábbi közigazgatási határozatot már nem írhatja felül, azt „nem törheti fel”. Akkor is így van ez, ha a súlyos jogsértés megállapításakor a médiaszolgáltató talán azért nem fellebbezett, mert még nem volt tisztában vele, hogy a súlyos szó miatt később akár a frekvenciáját is elveszítheti, nagyobb baja is származhat belőle – mondta a bíró.

Még kérdés, mikorra lehet néma a rádió

Mindez azt jelenti, hogy várhatóan elnémul a Rádió 1 a Balatonnál, bár a testület még nem válaszolt kérdésünkre, hogy erre mikor kerül sor, ugyanis a rádió még a napokban is sugárzott, holott már nem szerepel az NMHH aktualizált frekvencianyilvántartásában. A tárgyalóteremben egyébként kisebb bizonytalanság alakult ki a 105,7 Rádió 1 jogi képviselője és a bíró között az esetleges fellebbezési lehetőségeket illetően. A bíró azt mondta, mivel a per idén indult, arra már az új közigazgatási perrendtartásról szóló törvény vonatkozik, az alapján pedig a 105,7 Rádió 1-et működtető Life Essence Kft.-nek – tudomása szerint – már nincs lehetősége fellebbeznie a döntés ellen: „önöknek szerintem legfeljebb marad a Kúria” -mondta a törvényi változás miatti bizonytalanságát nem leplezve. A jogi képviselő azonban meg volt róla győződve, hogy a Médiatörvény alapján igenis biztosított a fellebbezés lehetősége.A vita azzal zárult le, hogy „ha önök találnak fellebbezési lehetőséget, akkor tegyék meg”, a bíró megígérte, hogy azt fel fogja terjeszteni, de jelenleg számára kérdéses, hogy van-e lehetőség erre.

A pert megnyerő Médiatanács egyébként nem kért perköltséget a felperestől.

Dudás Dóra Virág bíró egymás után két ügyben is a Médiatanács javára ítélt. Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu
Dudás Dóra Virág bíró egymás után két ügyben is a Médiatanács javára ítélt. Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Bukta a Class FM is a Médiatanács elleni perét

Szerdán egyébként a Médiatanács egy másik pert is megnyert, ott szintén Dudás Dóra Virág volt a bíró. Az a per a Class FM-et működtető Advenio Zrt. és a Médiatanács között zajlott a Class FM frekvenciája ügyében. A bíróság szerint a Médiatanács jogszerűen döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a Class FM médiaszolgáltatási jogosultságát 2016 novemberében, ugyanis az azóta már a konkurens Rádió 1-nél dolgozó Sebestyén Balázs vezette Morning Show súlyosan megszegte a Médiatörvény úgynevezett klasszifikációs eljárását, vagyis kiskorúak által is hallhatott műsorszámban nekik nem ajánlott tartalom is elhangzott. Bár egy másik bíróság a bírságot megtámadó eljárásban enyhítette a jogsértés miatt kiszabott bírság mértékét, az, hogy a történtek súlyos jogsértésnek számítanak, nem került ki a határozatból. Dudás Dóra Virág szerint ő nem írhatja felül egy másik bíróság jogerőssé vált ítéletét, vagyis jogszerű a Médiatanács hivatkozása a korábbi súlyos jogsértésre a Class FM ügyében.

Sebestyén Balázs miatt nyert a Class FM ellen a Médiatanács
A ma már a konkurenciánál dolgozó rádiós vezette Morning Show egyetlen jogsértése miatt jogszerű volt a Class FM-től elvenni a frekvenciáját. A cég fellebbezést fontolgat a mai ítélet ellen, bár a frekvenciát épp birtokba veszi egy kormányközeli vállalkozás.

A Rádió 1 Székesfehérvár és Rádió 1 Mosonmagyaróvár is elnémult

Tegnap derült ki az is, hogy a 120 napon belül elinduló kormányközeli országos kereskedelmi rádió, a Hold Reklám Kft. POP FM-je miatt máris elnémult a Rádió 1 Székesfehérvár és a Rádió 1 Mosonmagyaróvár. Mosonmagyaróvárra azonban egy közeli másik Rádió 1 vételkörzete átnyúlik, így egy jó antennával és némi szerencsével befogható az adó, rajta többek között a Balázsék című műsorral. Székesfehérváron azonban csak webrádióval fogható a műsor. Oda egy másik Vajna-közeli cég, a Vajna ügyvédjeinek nevén lévő LB Rádió Kft. később még visszavinné a Rádió 1-et, de hiába nyerte meg a Médiatanács pályázatát, mert az ügy egyelőre a Kúrián van, mely felfüggesztette a tendert a Regionális Rádió Kft. nevű, szintén kormányközeli cég kérelmének eleget téve. A Regionális Rádió szerint a Médiatanács a pályázat lebonyolítása során nem a törvény szerint járt el.

Bírságot kapott a Retro Rádió a Médiatanácstól
Az Andy Vajna közeli fővárosi rádiónak azért kell fizetnie, mert nem tartotta be a médiatörvényt. A Médiatanács eheti ülésén egyébként kiírta a zalaegerszegi rádiós pályázatot és pénzt adott Mészáros Lőrinc weboldalának.

Kiemelt kép: Az 1055-ben alapított bencés apátság 1754-re újra fölépült barokk temploma a Tihanyi-félsziget hegyláncának keleti szélén. Balra a Balaton víztükre. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik