Média
Hiller István oktatási és kulturális miniszter átadja a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Sas István filmrendezőnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából rendezett ünnepségen, az Iparművészeti Múzeumban. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az MRSZ saját halottjának tekinti Sas Istvánt

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 05. 29. 10:48

Korábban a témában:

A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) elnöksége kedden közleményben jelentette be, hogy saját halottjának tekinti Sas Istvánt, az MRSZ Tiszteletbeli Örökös Tagját és a hazai reklámszakma példaképét, legnagyobb alakját. A nemzetközileg is elismert reklámszakember, számos emlékezetes reklámfilm alkotója, címzetes főiskolai tanár, illetve több külföldi egyetem oktatója vasárnap hunyt el. Ma a Rádió Bézsben szerepelt volna, ahol rendszeresen jelentkezett közreműködésével egy reklámszakmai műsor.

Az MRSZ elnöksége szerint Sas István vasárnap bekövetkezett halálával váratlan és pótolhatatlan veszteség érte a reklámszakmát.

A reklámszakma egyik legnagyobb alakja távozott most el, aki az utolsó pillanatig aktívan és nagy lelkesedéssel képviselte a kommunikációs iparágat nemcsak az oktatás és képzés területén, hanem a reklámszakma nyilvánosságban való megjelenítéséért, pozitív megítéléséért is fáradhatatlanul munkálkodott. Nemcsak a szövetség, hanem a teljes szakma történelmének kitörölhetetlen alakja marad. Osztozunk a család fájdalmában és gyászában.

Az MRSZ közleménye ezután felidézi, hogy Sas István mindössze 29 éves volt, amikor az akkor alakult Magyar Reklámszövetség első elnökségének legfiatalabb tagja lett, majd később négy éven át alelnökként is tevékenykedett. Jelentős szerepe volt a reklámszakma közösséggé szerveződésében. A Magyar Reklámszövetség érdemei elismeréseképpen elsőként neki adományozta a Tiszteletbeli Örökös Tag címet.

Sas István kétszer is megkapta a Magyar Reklámért kitüntetést.

Egy korszak legendás reklámfilmjei kötődnek nevéhez (Hurka Gyurka, Skála kópé, Pécsi kesztyű, Cascót akarok, Liberó, Traubiszóda, OTP forgóajtó, Köszönjük Sárvár…), melyeknek egyszerre volt írója, rendezője, néha operatőre is. A hazai reklámfilm szemléken  csapatával tíz év alatt közel száz díjat nyert, de a televíziós közönségszavazásokon is folyamatosan ő volt a legsikeresebb. Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő teljesítménynek számít, hogy a Cannes-i Fesztiválról egymaga 1 ezüst, 7 bronz és 3 Nemzeti díjat hozott el. Balázs Béla díjas, Érdemes művész – ez utóbbi magas kitüntetést Tóth József fotóművésszel csak ketten kapták meg a reklámszakma történetében.

Az MRSZ-közlemény megemlíti azt is, hogy Sas István már 1976-ban tanított a Magyar Kereskedelmi Kamara szervezésében létrejött első reklámos képzésen. A reklámszakma utánpótlásának több nemzedéke került ki szárnyai alól. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (mai nevén Budapesti Metropolitan Egyetem) címzetes főiskolai tanáraként és számos külföldi egyetemen marketingkommunikációval kapcsolatos, igen szerteágazó tantárgyakat oktatott.

Sas István emellett négy nagy sikerű könyvet írt, melyek hiánypótló, fontos fejezetet jelentettek a reklámhoz kapcsolódó szakirodalom palettáján. Az idén jelent meg ötödik könyve.

Traubi, Skála Kópé és Hurka Gyurka - a tíz legjobb magyar retróreklám
Saját toplistánkkal búcsúzunk a magyar reklám legendás alakjától, Sas István reklámfilmrendezőtől.

Kiemelt kép: Hiller István oktatási és kulturális miniszter átadja a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Sas István filmrendezőnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 2007. évi ünnepe alkalmából rendezett ünnepségen, az Iparművészeti Múzeumban. MTI Fotó: Illyés Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.