Média

Simicska újabb frekvenciát bukhat el jövőre

2018-ban több ismert rádió koncessziós szerződése is lejár. Köztük Simicska Lajos Lánchíd Rádiója is pályázni kényszerül, ha folytatni kívánja a műsorszolgáltatást. Nézzük, mi várható a hazai rádiós piacon a következő időszakban.

Jövőre ismét jelentősen átalakulhatnak az erőviszonyok a hazai rádiós piacon. Ez akár újból lépéskényszerbe hozhatja a miniszterelnökkel több évtizedes barátságának korábban látványos módon véget vető Simicska Lajost, aki többször kellemetlen helyzetbe került a konfliktus kirobbanása óta.

Először a TV2-vel járt pórul, hiszen hiába rendelkezett opciós vételi joggal, Simon Zsolt és Yvonne Dederick – ők korábban Simicska üzlettársának, Fonyó Károlynak a segítségével tudták megvenni a német ProSieben.Sat1 médiakonszerntől a TV2-t – addig alakítgatták a TV2 körüli bonyolult céghálót, amíg Andy Vajna kormánybiztos nevére került a médiavállalat.

A következő kellemetlenség médiafronton a Metropol körül volt, amit tulajdonosa az állami hirdetések elvesztése miatt keletkező veszteségek miatt be is zárt, majd a Class FM rádió körül adódott a következő probléma. Amikor tavaly tavasszal nyilvánvaló jelei voltak annak, hogy a médiatanács nem fogja meghosszabbítani a 2016 negyedik negyedévében lejáró országos rádiófrekvencia-engedélyt, Simicska inkább eladta a rádiót működtető Advenio Zrt.-t az egykori Sláger Rádió tulajdonosának, a Sláger Rádió Zrt.-nek, illetve azon keresztül az amerikai John Michael McNuttnak és a svájci médiamágnás Jürg Marquardnak, akik ekkor még reménykedhettek abban, hogy a piacvezető rádió tovább szólhat a megszokott hullámsávon. A Class FM azonban nem tudta elkerülni a vesztét, a médiatanács nem hosszabbította meg a műsorszolgáltatási engedélyét, így az egyetlen országos kereskedelmi rádió elnémult, sőt a frekvenciája a médiatanács és az Advenio Zrt. közötti pereskedés miatt a jelek alapján évekre be is ragadt.

Simicska még erős a rádiós fronton…

Bár a rádiós piac átalakulásának egyik nagy győztese Andy Vajna lett, akinek tavaly indult Rádió 1 csatornája országos adatok alapján piacvezetővé vált, Simicska így is megmaradt meghatározó médiavállalkozónak. Ha jelentősen csökkent is a tulajdonában lévő Magyar Nemzet példányszáma (jelenleg 16 ezer körül van, azon dolgoznak, hogy feltornázzák 20 ezerre), de mégiscsak talpon maradt a lap, ahogy a HírTV is, noha több műsorterjesztő cég is ezzel ellenkező lépéseket tett. A HírTV-nél azonban ugyancsak fejlesztések vannak. Magas hallgatottsággal működik a Simicskához köthető Music FM, és az ugyancsak hozzá tartozó Lánchíd Rádió is üzemel.

…de ez megváltozhat

Jövőre azonban ez változhat. 2018 második felében ugyanis lejár a Lánchíd Rádió legfontosabb körzeti frekvenciacsomagjára vonatkozó koncessziós szerződése, amit még 2006-ban kötöttek, majd rá hét évvel egyszer már meghosszabbítottak.

Mivel a hatályos jogszabályok alapján legfeljebb egy alkalommal van lehetőség pályázaton kívüli hosszabbításra, erre ezúttal már nem lesz lehetőség.

Ezért a Simicska által a 2015-ös G-napon ügyvezető-főszerkesztőnek kinevezett Schlecht Csaba csapatának meg kell majd méretnie magát a médiatanácsnál, feltéve, hogy Simicskáék szeretnének maradni a budapesti 100.3 MHz-en, a székesfehérvári 106,6 MHz-en, a balatonfüredi 96,2 MHz-en, a zalaegerszegi 88,3 MHz-en, a keszthelyi 93,4 MHz-en, a dunaújvárosi 99,1 MHz-en, a győri 88,1 MHz-en, a tatabányai 107,0 MHz-en, valamint a szombathelyi 97,1 MHz-en. (A szegedi 100,2 MHz-re vonatkozó jogosultságukat csak 2014-ben kötötték meg, így az csak 2021-ben jár le.)

Simicska másik érdekeltsége, a Music FM 2012 februárjában szerezte meg a budapesti 89,5 MHz-et. Ez azt jelenti, hogy a mostani szerződésük 2019-ben jár le. Elvben adott a lehetőség egyszeri hosszabbításra, öt évre, de a Class FM esetéből kiindulva nem mernénk fogadást kötni, hogy ez meg is fog történni, bár addig még lesz egy országgyűlési választás, és változhat a médiatanács összetétele is.

Spéder rádiójának még van két éve

Ugyancsak jövőre jár le az Antal Zoltán és Suri Imre érdekeltségei közé tartozó Jazzy Rádió 2006 októberében megkötött, a dél-budapesti 90,9 MHz-re vonatkozó koncessziós szerződése, amit egyszer már meghosszabbítottak, ezért csak akkor tudják majd folytatni működésüket, ha újból pályázatot nyújtanak be.

2019-ben jár le a mostanában szintén kegyvesztetté vált Spéder Zoltán CEMP csoportjához tartozó InfoRádió 2012 szeptemberében megszerzett műsor-szolgáltatási jogosultsága az ingyenesen használható budapesti 88,1 MHz-en. Izgalmas kérdés lesz, hogy Spéder, aki mostanában egymás után szabadul meg üzleti érdekeltségeitől, köztük egyes médiumaitól, vajon megtartja-e addig a 2015-ös pénzügyi évben 465 millió forint árbevétel mellett 38 millió forint adózott eredményt produkáló rádiót, de ezzel kapcsolatban egyelőre semmi biztosat nem tudni.  Ugyancsak 2019-ig érvényes a romániai származású Radu Morar tulajdonában lévő Sláger FM (a korábbi Juventus Rádió) 2012 februárjában megszerzett műsorszolgáltatási jogosultsága a fővárosi 103,9 MHz-en, és szintén abban az évben ér véget a Civil Rádió 98,0 MHz-re vonatkozó közösségi frekvenciaengedélye.

A Rádió Q szólhatna, mégis néma

Jövőre járna le a Rádió Q 2006 novemberében megszerzett, majd egyszer már meghosszabbított műsorszolgáltatási jogosultsága, a Rádió Q azonban március elején elnémult, egyelőre eléggé zavaros indokok miatt. Mindenesetre ha nem folytatják hamarosan a műsorszolgáltatást a közösségi, tehát ingyenesen használható frekvencián, az akár előbb is felszabadulhat, a médiatanács pedig új pályázatot írhat ki a hasznosítására.

A Klubrádió, a Rádió 1 és a Magyar Katolikus Rádió nyugodt lehet

A Klubrádió 92,9 MHz-en lévő, ingyenesen használható frekvenciájára vonatkozó koncessziós szerződést hosszú pereskedés után végül 2014 februárjában kapta meg a rádió, az engedély 2021-ig érvényes. A Magyar Katolikus Rádiónak több frekvenciája is van, de azokkal várhatóan csak 2020 körül lesz teendőjük, Andy Vajna Rádió 1 csatornája pedig 2023-ig érvényes műsorengedéllyel rendelkezik a 96,4 MHz-re, hiszen csak tavaly kapta meg a jogosultságot. A Rádió Rockot működtető Favorit Mastersnek is 2023-ig van műsorszolgáltatói jogosultsága a közösségi 95,8 MHz-re, ahogy az FM4 Kft. jogosultsága is ekkor jár le a Mária Rádiónak helyet adó ingyenes hullámsávra, a 88,8 MHz-re.

A kormányközeli Karc FM 2022-ig szólhat az ingyenes közösségi frekvenciáján a budapesti 105,9 MHz-en, és a Trend FM (korábbi nevén Gazdasági Rádió) is 2022-ig rendelkezik engedéllyel a budapesti 94,2 MHz közösségi frekvenciára, ahogy a Tilos 90,3 MHz-re vonatkozó engedélye is abban az évben jár le, és a Klasszik Rádiót működtető Aeriel Rádió Kft. közösségi frekvenciájára (92,1 MHz) vonatkozó szerződés is.

Simicska tévé fronton nyugodt is lehet, meg nem is

Mi a helyzet televíziós fronton? Ott a digitális átállás következtében a műsorszolgáltatáshoz nem szükséges médiatanácsi engedély, mindössze be kell jelenteni a szolgáltatás kezdetét a grémiumnak. Ez azt jelenti, hogy például a Simicska-féle HírTV-nek, vagy a Hit Gyülekezetéhez kötődő ATV-nek sincs elviekben félnivalója. A gyakorlatban viszont a földfelszíni műsorsugárzáshoz az állami tulajdonú Antenna Hungáriával kell időről-időre megegyezniük a továbbítás feltételeiről, illetve a kábeles és műholdas szolgáltatók is jócskán keresztbe tudnak tenni a csatornáknak, ahogy erre a közelmúltban volt is több példa. Ahogyan a mostanában a TV2-vel pereskedő AMC Networks sem érezheti magát teljes biztonságban a magyar elektronikus médiapiacon, hiszen például épp most veszik ki a TV Paprika gasztrocsatornájukat és a Spektrum ismeretterjesztő adót az Antenna Hungária kínálatából.

A HírTV pedig nem élvez védettséget, vagyis nem tartozik az úgynevezett must-carry típusú, azaz kötelezően továbbítandó tévécsatornák közé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik