Média
autórádió

Hatósági szerződést köt a Médiatanács a túl nagyra nőtt közmédiával

24.hu
24.hu

2016. 12. 22. 14:44

A Médiatanács eheti ülésén eldőlt, hogy hatósági szerződés jön létre a közmédiával a médiapiaci koncentráció miatt, kiderült továbbá a sárvári rádiós frekvencia sorsa, és több vidéki, hálózatba kapcsolt helyi rádiónak engedélyt adtak a Rádió 1 név használatára.
Korábban a témában:

A Médiatanács pénteki bejelentése értelmében a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kérelmére a Médiatanács 2017-re szóló hatósági szerződést köt a szolgáltatóval, amelyben rögzítik, hogy a közszolgálati televízió és rádiócsatornák műsorstruktúrájának módosításával növelik a magyar műsorszámok és a független műsorkészítők által előállított műsorszámok arányát, illetve különböző egyéb intézkedéseket tesznek a médiapiac sokszínűségének növelése érdekében. Ennek oka, hogy a szolgáltató a televíziós és rádiós piacon együttesen több mint 40 százalékos éves átlagos közönségarányt ért el tavaly, ezért a Médiatanács médiapiaci koncentráció korlátozására vonatkozó szabály által érintett médiaszolgáltatóként azonosította. A szolgáltató a televíziós és rádiós műsorában a magyar, a független európai alkotások, valamint a legfeljebb ötéves magyar és európai művek esetében a kötelező sugárzási rátákon felül további 7 és 28 százalék közötti vállalást tesz.

Indulhat a Sárvár Rádió műsora

Az is eldőlt, hogy az egyedüli pályázó Sárvári Média Nonprofit Kft. megkapja a Sárvár 96,5 MHz frekvenciát, ahol Sárvár Rádió néven sugározhat rádióműsort.

A Médiatanács emellett hozzájárult az Ozone FM-hálózat tagjainak kérelméhez, amelyben a Baja 94,3 MHz, a Dunaföldvár 106,5 MHz, a Szekszárd 91,1 MHz, a Győr 103,1 MHz, a Tihany 105,7 MHz, a Miskolc 96,3 MHz és a Heves 93,7 MHz-en működő médiaszolgáltatások nevét kívánják módosítani azonos szerkezet szerint Rádió 1-re a saját frekvenciájuk megjelölésével (például 94,3 Rádió 1). A Rádió pont 1 Nyíregyháza megnevezése szintén frekvenciajelölésessel Rádió 1-re változik.

Új ismeretterjesztő filmeket támogat a grémium

A Médiatanács eheti ülését követően közölte azt is, hogy három jövő évi filmes pályázatot hirdetett meg  760 millió forinttal a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A Kollányi Ágoston-pályázaton keresztül 250 millió forintból ismeretterjesztő filmek készülhetnek, az Ember Judit-pályázat 330 millió forinttal dokumentumfilmek gyártását támogatja, a Macskássy Gyula-pályázat pedig animációs filmek készítéséhez járul hozzá. A pályázatok első fordulóiban a szinopszisok beadási határideje 2017. február 2. A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programjában a Kollányi Ágoston-pályázat harmadik fordulójában kilenc ismeretterjesztő film és sorozat – köztük egy határon túli alkotás – elkészítését támogatja, összesen 80 millió forinttal. Portréfilm várható Rothschild Kláráról, a szocialista rendszer pesti divat nagyasszonyáról; Szabó Zoltánról, aki idén szeptemberben nyerte meg a GE informatikai vállalat globális versenyét; és Rácz Sándorról, aki az ’56-os forradalom leverése után közvetlenül lett a Nagy-Budapesti Központi Munkástanács elnöke. Ismeretterjesztő film forog majd a médiaművészeti tárgyak létrehozásáról és megőrzéséről a Ludwig Múzeum gyűjteményén keresztül, valamint Inverse Everest címmel egy magyar expedícióról a világ jelenleg ismert legmélyebb barlangjába, amelyre korábban azonnali forgatási támogatást is megítélt a testület. A Vízipók-csodapókból népszerű búvárpókok életmódjával is megismerkedhetnek majd a televíziónézők, és film készül az egész világon egyedülálló székelyföldi rehabilitációs központról, ahol árván maradt medvebocsokat nevelnek úgy, hogy a fiatal állatok nem találkoznak emberrel. Ételem értelme címmel egy kilenc részes ismeretterjesztő sorozat az élelmiszer-pazarlás témáját járja majd körül a tévhitek és a lehetséges megoldások bemutatásával; Reformáció hétről hétre címmel pedig 16 részes sorozat látható majd arról, mit adott a jövőre félezer éves fennállását ünneplő reformáció Európának.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Female clothes on clothing rack. Pastel colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.