Média

Nem indíthat több tévécsatornát a közmédia, pedig az volt a terv

közmédia stúdió. Fotó: MTI
közmédia stúdió. Fotó: MTI
Segítséget kértünk az NMHH Médiatanácsának egyik múlt heti döntésének értelmezéséhez, így derült ki, miről van szó.

Talán emlékeznek még múlt heti hírünkre, ami arról szólt, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a médiapiaci koncentráció korlátozására vonatkozó szabály által érintett médiaszolgáltatóként azonosította a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t, magyarán a közmédiát, mert

a közszolgálati rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatások együttes közönségaránya tavaly 6,5 százalékkal meghaladta a médiatörvényben ehhez rögzített 40 százalékos mértéket. Akkor a Médiatanács csak annyit közölt, hogy a döntés értelmében a közszolgálati médiaszolgáltatónak intézkedéseket kell tennie a médiapiac sokszínűségének növelésére, de nem derült ki ezzel kapcsolatban semmilyen konkrétum.

Szerkesztőségünk ezért azonnal az NMHH/Médiatanács kommunikációs osztályához fordult segítségért, hogy némi konkrétumot is megtudhassunk, milyen intézkedéseket kell tennie a határozat alapján mostanra túl nagyra nőtt közmédiának.

Nem bővülhetnek tovább

Az NMHH-tól hétfőn kaptunk választ. Eszerint az általunk firtatott döntés azt mondja ki, hogy a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. többek között ezentúl nem indíthat új médiaszolgáltatást.

Továbbá a médiatörvény értelmében a Duna Médiaszolgáltató nem szerezhet részesedést semmilyen médiaszolgáltatást végző vállalkozásban. Emellett a cég

köteles médiaszolgáltatásai műsorstruktúrájának módosításával, a magyar műsorszámok, a független műsorkészítők által előállított műsorszámok arányának növelésével, vagy egyéb módon intézkedéseket tenni a médiapiac sokszínűségének növelése érdekében.

A Médiatanács egyébként a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény 68. §-ának (1) bekezdése alapján hozta meg a határozatát.

Pedig már tervben volt az M6

Éppen ma írtunk arról, milyen módszerekkel gyűrte Orbán Viktor miniszterelnök maga alá szinte a teljes magyar médiaipart. Ennek része volt az is, hogy  a közmédia egymás után indított újabb és újabb televíziós csatornákat. Ezek száma jelenleg 7 (M1, M2, M3, M4, M5, Duna TV, Duna World), de már terveik között szerepelt M6 néven egy regionális, budapesti tévéadó indítása is. Ezt most viszont blokkolhatja a Médiatanács döntése.

(Kiemelt kép: a közmédia stúdiója. Fotó: MTI)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik