Média

Vajna a TV2-höz is vitte volna Balázst

Villáminterjú az Andy Vajna tulajdonában lévő  Rádió 1 ügyvezető igazgatójával, Bakai Mátyással, aki a 24.hu-nak nyilatkozott Sebestyén Balázsék sajtótájékoztatója után.

Mennyire voltak nehezek a tárgyalások Sebestény Balázsékkal?

Nagyon érdekes volt, hogy Balázséknak egyértelműen az volt a véleményük, hogy a Rádió 1 szakmai csapatával szeretnének együtt dolgozni. Ez nagyon felminősíti a programigazgató és az összes többi ember munkáját, remélem, hogy az enyémet is. Megtisztelő volt. Mi szerettük volna, és ez kifejezetten Andy Vajna úr kérése volt, hogy egyidejűleg

a TV2-vel is meginduljon egyfajta közeledés Balázzsal.

Balázsnak erről eklatánsan más volt a véleménye: hogy micsoda, azt szerintem ő elmondta a sajtótájékoztatón. Azt látom, hogy ettől függetlenül a kettő nem üti egymást. De ezen „rugóztunk” a legtöbbet. Emellett a kereskedelmi részeken is sokat dolgoztunk, még sosem gyártottunk ilyen alapos szerződést. Azt gondolom, hogy jól sikerült levédeni Balázsék és a mi érdekeinket is.

Hogy lehet feloldani egy olyan helyzetet, hogy Balázs egyszerre dolgozik az RTL-nél és a TV2 tulajdonosának rádiójánál?

Nem kell feloldani.

Engedélyezték, hogy itt is, ott is lehet?

Ahogy Balázs elmondta, az RTL Klubtól nem volt ellenvetés. A mi részünkről egy kicsit erőszakosabbak voltunk, hogy jó lenne, ha átjönne a TV2-höz, de nem jött. Jött viszont a rádióba.

Ennyi. Ilyen egyszerű.

A TV2-vel egyébként tervez a rádió szoros együttműködést?

Van is már ilyen. Egyelőre annyi az együttműködés, hogy népszerűsítünk TV2-s műsorokat, ők pedig elég kis műsoridőben promotálnak Rádió 1-es műsorokat. Ez tehát majdhogynem csak reklámbarter.

Tartalmi együttműködést nem terveznek?

Nem.

Mik a terveik a Rádió 1 jövőjét illetően? November közepén megtörtént a rádió hálózatba kapcsolódása, így már számos vidéki városban is foghatóak az önök műsorai. Vannak-e még terveik további terjeszkedésre?

Igen. Sokan keresnek is bennünket más területekről. Természetesen számunkra a legfontosabb, az egyelőre még nem lefedett területeken lévő rádiókkal tárgyalunk, és szeretnénk azt a lefedettséget elérni, amit a Class annak idején tudott.

Most hány százalékos lefedettséggel rendelkeznek?

Durván, technikailag 2,5 millió embert érünk el, ami körülbelül 25-30 százalékos lefedettségnek felel meg. Az azért jóval kevesebb, mint amit a Class tudott. Ők 67 százalékos országos lefedettséggel rendelkeztek.

A 67 százalékot továbbra is hálózatba kapcsolódással próbálják elérni, vagy elindulnak az országos frekvenciapályázaton is?

Nem, nincs ilyen tervünk, nem indulunk országos frekvenciáért.

Miért nem?

Ennek nagyon érdekes szakmai oka van. Elvileg egy országos rádió országos szinten tud úgy piacvezető lenni, hogy helyi szinten egy helyi szereplő megveri. Egy országos rádió, aki minden városban csak második, országosan első lehet. Mi viszont képesek vagyunk egy olyan üzleti modellt felmutatni, amiben 4 óra 23 perc helyi közszolgálatiság van, akkor tőlünk kapja meg a helyi hallgató azt, amit eddig a helyi rádiójától kapott. Miközben központilag egy elég profin elkészített zenei programot is kap, plusz most már a Balázsék műsorát, ami nem kis pálya.

Mikorra tudják elérni a tervezett lefedettséget, amit említett?

Nagyon sok függ a hatóságtól, nagyon sok függ azoktól a tárgyalásoktól, amiket most folytatunk a rádiókkal. Minden egyes rádiónak van egy tulajdonosa és tulajdonosi érdeke. Mi azzal az üzleti modellel tudunk bekapcsolódni, hogy nagyon nagyot csökken a velünk szerződő rádió rezsije azzal, hogy mi szolgáltatjuk a műsort, ők pedig kizárólag a helyi tartalmakat gyártják le. A többit központilag tőlünk kapják. Ezzel el fogunk még szöszölni még egy ideig. Én azt szeretném, ha az elkövetkező hat hónapban erős növekedést tudnánk felmutatni.

Jól tudom, hogy a Rádió 1 is az MTI/MTVA szolgáltatását használja a hírblokkjaihoz?

MTVA-híreket vásárolunk, igen. Jelen pillanatban, amiket mi ezekből a hírekből használunk, távolról sincs közük a politikához, ha hallgatja a műsort, akkor biztosan szembesült vele. Hogy mennyire fog változni, jelenleg nem tudom megmondani.

Épp a múlt héten interjúztam a Sláger FM vezérigazgatójával, Csikesz Erikával, aki azt mondta, ma már az nem elég, ha egy rádió az MTI/MTVA híreire építkezik, hanem saját tartalomra van szükség.

Ez nagyon sokba kerülne. Ha professzionális hírműsort szeretnék csinálni, akkor fel kellene építenünk egy komplett hírstábot, ami minimum 4 ember, 4 fizetés, külön iroda. Nagyon sok pénz.

Ezek az MTVA-s hírek pedig fillérekért állnak rendelkezésre.

/Kiemelt kép: Rákóczi Ferenc, Vadon János, Sebestyén Balázs műsorvezetők és Bakai Mátyás, a Rádió 1 ügyvezetője/

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik