Kultúra

Meghalt Jeannette Charles színésznő, Erzsébet királynő leghíresebb hasonmása

Evening Standard/Getty Images
Evening Standard/Getty Images

96 éves korában elhunyt Jeannette Charles, brit színésznő – írja a Guardian. Charles azzal vált ismertté, hogy feltűnően hasonlított II. Erzsébetre, így számos alkalommal eljátszotta a királynőt, például a Csupasz posztolyban vagy az Austin Powersben.

A színésznő lánya, Carol Christophi szerdán jelentette be, hogy édesanyja június 2-án hunyt el az essexi Great Beddowban lévő idősek otthonában. „Édesanyám igazi karakter volt. Csodálatos élete volt” – mondta.

Charles kísérteties hasonlósága a néhai királynőhöz már gyermekkorában is figyelmet keltett, a filmiparban viszont csak a 1970-es években kezdték felfedezni. A színésznő a Guardiannek 2022-ben elmondta, hogy mikor Jane Thornhill 1972-ben készített róla egy portrét, amit a Királyi Művészeti Akadémia nyári kiállításán mutattak be, sokan értetlenkedve kérdezték a Buckingham-palotát, hogy a királynő pózolt-e a képhez.

„Ezután folyamatosan csengett a telefonom – mesélte Charles: újságoknak, magazinoknak és rádióknak adott interjút, ügynöke pedig azt mondta neki, aranybánya lesz a királynőhöz való hasonlósága.

A következő 50 évben aztán Charles televíziós talkshowkban szerepelt, szupermarketeket nyitott meg, bűvészeknek segédkezett és reklámokat forgatott szerte a világon; zenei videókban alakította II. Erzsébet királynőt, szerepelt a Saturday Night Live-ban, Liberace mellé alkalmazták ajándékosztásra, és még egy ezüstlemezt is átadott a Queen együttesnek.

Karrierje során a színésznő „meggyőződéses királyságpárti” maradt, és soha nem vállalt olyan szerepet, amely „rossz fényt vetne az uralkodónőre”. Mire 2014-ben visszavonult, Charles-t a leghíresebb királynőhasonmásnak tartották. „Nem hiszem, hogy korábban bárki más megélt volna abból, hogy egy híres emberre hasonlít – most már egy egész iparág alapul erre” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik