Tudomány

Extrém UV-sugárzás lesz pénteken

grafxart8888 / Getty Images
grafxart8888 / Getty Images

Extrém, illetve nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az ország egész területén – írja az MTI a HungaroMet Nonprofit Zrt. közleménye alapján.

A meteorológiai szervezet szerint extrém sugárzás a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, illetve a Dél-Alföldön lesz. Ezeken a területeket az UV-index meghaladja a 8.0 értéket, a lehetséges maximum érték pedig 8.3. Ilyen értékeknél az érzékeny bőrű emberek akár már 10 perc alatt is leéghetnek, de a kevésbé érzékenyeknek is elég lehet hozzá 30 perc.

Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, ezeken a területeken az UV-index meghaladja a 7.0 értéket.

A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata javasolt.

Kapcsolódó
Tévhit, hogy egészséges a napozás és a szolárium
A bőrgyógyászok szerint egyetlen percet sem kéne szoláriumban töltenünk, naptejet pedig nem csak a strandon kellene használnunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik