Gazdaság

Gyorsabban és könnyebben lehet majd elérni a gyest

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Újabb adminisztrációs könnyítés segíti a kisgyermeket nevelő családokat: egyszerűsödik és felgyorsul a gyes ügyintézése – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Hornung Ágnes azt írta, a kormány folyamatosan dolgozik azon, hogy a családtámogatásokat minél kevesebb adminisztrációs eljárással vehessék igénybe az érintettek. Ennek részeként 2024. július 1-jétől

tovább egyszerűsítjük és gyorsítjuk

a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) megállapítását.

A változás értelmében a gyermekgondozási díjra (gyed) jogosult szülőknek az ellátás lejárta után nem kell kérelmezniük a gyest, annak megállapítása és folyósítása automatikusan, úgynevezett hivatalból induló eljárás keretében történik majd– ismertette az államtitkár. Kifejtette: az intézkedés jelentős adminisztrációs könnyítést jelent a kisgyermeket nevelő családoknak; a módosításnak köszönhetően ugyanis nem kell a gyest kérelmeznie annak a szülőnek, aki gyedben részesült a gyermek 2. életévének, ikergyermekek esetén a 3. életévének betöltéséig; ebben az esetben az illetékes kormányhivatal az egészségbiztosító által szolgáltatott adatok alapján hivatalból állapítja meg az ellátást.

A közlemény szerint 2024. július 1-je után csak abban az esetben kell benyújtani gyes iránti kérelmet, ha nem az a szülő kérelmezi, aki gyedben részesült. A kérelem elektronikus úton ügyfélkapun keresztül a SZÜF felületéről is benyújtható. Továbbá akkor is szükséges kérelmet beadni gyesre, ha a gyedre való jogosultság nem állt fenn a gyermek második, illetve harmadik életévéig, hanem már azt megelőzően megszűnt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik