Belföld

Magánügyekről faggatják a gyermekvédelmi dolgozókat a „kifogástalan életvitelt” ellenőrző kérdőíven

  • Kivel él együtt és mióta?
  • Milyen ingatlana, illetve 300 ezer forintot meghaladó ingósága van?
  • Melyik szórakozóhelyet látogatja havi, heti és napi rendszerességgel?
  • Fogyaszt-e alkoholt, és ha igen mennyit?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kell válaszolniuk a múlt héten elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomag nyomán azoknak, akik a jövőben a gyermekvédelmi szakellátásban dolgoznának, írja a Népszava.

A lap szerint sokan már múlt pénteken átvették a „kifogástalan életvitelt” ellenőrző adatlapot, amelyen a velük egy háztartásban élő felnőttnek is vállalniuk kell, hogy életvitelüket bármikor vizsgálhatja a „rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve”.

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta, reprezentatív álláspontjuk még nincs, hiszen a dolgozók többsége majd csak a napokban kapja meg a dokumentumot. De már van olyan szakember, aki jelezte: munkáltatója pironkodva adta át neki a papírt, mert szégyellte, hogy ilyen feladatot kell teljesítenie. Egy másik dolgozó kijelentette: „hülyeségeket” fog beírni.

Elsősorban a szabadidő eltöltésére vonatkozó kérdések és a hozzátartozókat is érintő kötelezettség miatt tiltakoznak a gyermekvédelemben dolgozók

– mondta Köves Ferenc.

Hozzátette, szerinte is elfogadható elvárás, hogy aki ezen a területen vállal munkát, legyen például feddhetetlen életű, ám az magánügy, hogy ki hol bulizik, vagy hova jár sörözni a barátaival.

Köves Ferenc kijelentette: jogi szempontból is megvizsgálják, hogy a válaszoknak, akár a hamis feleleteknek, milyen következményei lehetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik