Tudomány

A magyarok több mint fele soha nem sportol

Superb Images / Getty Images
Superb Images / Getty Images

A magyar felnőttek több mint fele soha nem sportol, és ezt a legtöbben azzal indokolják, hogy nincs kedvük hozzá, illetve nincs idejük rá – írja az MTI a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet új kutatása alapján. A felmérést 2023 novembere és 2024 januárja között 1260 fős, Magyarország felnőtt lakosságára reprezentatív személyes lekérdezéssel.

A kutatás szerint a magyarok körében a passzív, leginkább a képernyőhöz kapcsolódó tevékenységek bizonyultak a legnépszerűbbnek, de a család és a barátokkal töltött idő közé beékelődik a mozgás és a sport is. A felnőtt népességnek a 43 százaléka legalább hetente mozog, azaz sportol vagy egyéb testmozgást végez.

A soha nem sportolók aránya 55 százalék, míg viszonylagos rendszerességgel nagyjából a felnőttek harmada sportol. A legtöbben (91 százalék) azért sportolnak, hogy egészségesebbek, fittebbek legyenek. A soha nem sportolók közül a legtöbben (54 százalék) azt válaszolták, hogy azért nem sportolnak, mert nincs kedvük hozzá, időhiányra 41 százalékuk, egészségügyi állapotra 31 százalékuk hivatkozott.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, bár nagy szükség lett volna rá, az elmúlt tíz évben nem készült olyan alapos felmérés Magyarországon, amely megmutatja miért és hogyan mozognak az emberek. Az államtitkár kiemelte, egészen drámai egészségügyi következményei vannak annak, ha nem sportolunk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az életmódunk több mint kétszer olyan mértékben határozza meg az egészségi állapotunkat, mint az egészségügyi ellátórendszer. Az elmúlt években több tanulmány is rámutatott, hogy a rendszeres testmozgás többek között hatékonyan csökkenti a vérnyomást, véd a depresszió ellen és meghosszabbítja az életet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik