Belföld

Pokorni Zoltán már hagyná a turult

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Nem sorolja a legfontosabb várospolitikai problémák közé.

Nem hiszem, hogy ez a legfontosabb kérdés, és szinte biztos vagyok benne, hogy nem tartozik a legfontosabb várospolitikai problémák közé – mondta a Magyar Nemzetnek Pokorni Zoltán.  A XII. kerület leköszönő polgármestere szerint felesleges lenne eltávolítani a jelenlegi helyéről a turult. A fideszes Pokorni Zoltán elismerte, korábban hosszú viták övezték a szobrot, de már jó ideje elcsendesedtek a politikai indulatok, békés lett a viszony.

A kerület leendő vezetője, Kovács Gergely a minap jelezte, a szobrot el akarja távolítani, szerinte a turul nem alkalmas arra, hogy a világháborús áldozatok emlékműve legyen. A kutyapárti elnök azzal érvelt, hogy a szoborra nyilasok nevét írták a felállításakor, ám azokat már évekkel ezelőtt eltávolították. A lap kereste Kovács Gergelyt, de nem érte el.

A Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László Kovács Gergely kijelentése után azonnal jelezte, nem fogják hagyni, hogy eltávolítsák a magyarság jelképét a kerületből, és minden eszközzel megvédik. A XII. kerületi szobor a 2005-ös felállítása óta folyamatosan azért állt a viták kereszttüzében, mert eredetileg a II. világháborús áldozatainak emlékműveként állítottak, de  nyilasok neve is felkerült rá.

Három éve Pokorni Zoltán azt mondta, a turul összetett szimbólum, az egyik honfoglaló törzs jelképe volt, de igazán széles körben a millennium idején terjedt el a magyar királyság és a magyar szupremácia jelképeként.

Nem bűntelen a turul, valóban bemocskolódott a nyilasok néhány hónapja alatt, de sokkal több van benne, és talán megtisztítható.

Polgármesterként neki az a dolga, hogy hűtse a konfliktusokat a turullal kapcsolatos két szélsőség között, tette hozzá.

 

Kapcsolódó
Kitűnő második világháborús emlékművet avattak a Városmajor szélén
A XII. kerületi áldozatok emléke csütörtök óta a Városmajori Jézus Szíve templom előtt látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik