Kultúra

Egyre családbarátabb Hollywood: majdnem felére csökkent a szexjelenetek száma a 2000-es évek óta

Searchlight Pictures - Element P / Collection ChristopheL via AFP
Searchlight Pictures - Element P / Collection ChristopheL via AFP

Az elmúlt időszakban  úgy tűnhetett, hogy visszatért az explicit szexualitás a mozikba és tévéképernyőkre, az Oscar-gálán taroló Szegény párák például nem fukarkodott a szexjelenetekkel. Most egy friss elemzésben kimutatták, hogy a 2000-es évek óta 40 százalékkal kevesebb a szex a filmekben– írja a Guardian.

Arról már tavaly ősszel készült egy kutatás, hogy a Z generáció több plátói szerelmet és baráti kapcsolatot szeretne látni a filmekben és sorozatokban, és kevesebb romantikát. A megkérdezett fiatalok csaknem fele úgy vélekedett a szexjelenetekről, hogy azok nem szükségesek a cselekményhez. „Kevesebb szex, több barátság” – összegezte az akkori elemzés.

Most az Economist megbízásából Stephen Follows adatelemző vizsgálta meg 2000-től 2023-ig minden év legnagyobb bevételt hozó, élőszereplős 250 filmjét, és arra jutott, hogy a szexjelenetek mennyisége folyamatosan csökken: 2023-ban 40 százalékkal kevesebb volt a szexuális tartalom ezekben a filmekben, mint 2000-ben. Bár a megrendelés szerint itt a legsikeresebb filmekre koncentrált, Follows nagyobb merítéssel is elvégezte a kutatást, és ott is hasonló eredményre jutott.

A legmeredekebb csökkenés az akciófilmeknél volt, itt durván 70%-os visszaesést tapasztaltak. Nem meglepő módon legkevésbé a romantikus filmeket befolyásolta ez a tendencia, de még ezeknél is jelentős, majdnem 20%-os csökkenést mutattak ki.

Egyre több van viszont azokból a filmekből, amelyekben egyáltalán nincsen semmiféle szexualitás.

2000-ben még csak a top 250 film 18 százaléka nélkülözött minden fajta szexjelenetet, tavaly viszont már a filmek 46 százaléka volt teljesen szexmentes. Follows szerint tehát nemcsak számban csökkenek ezek a jelenetek, hanem egyre kevesebb filmben is kapnak helyet.

Bár a jelenségre egyértelmű magyarázat nincs, Follows több lehetséges okot is felvet, ami a szexjelenetek csökkenéséhez vezethetett:

  • A közönség ízlésének változása: Follows szerint a modern közönség, különösen a fiatalabbak azokat a tartalmakat részesítik előnyben, amelyek teljesen mellőzik a szexuális témákat, vagy legalábbis finomabban jelenítik meg azokat.
  • A kultúrális normák változása: a szexjelenetek kapcsán kialakuló társadalmi viták egyszerűen óvatosabbá tették a filmkészítőket.
  • Globális piaci megfontolások: olyan filmeket lehet világszerte jól értékesíteni, amelyek a különböző kulturális normák között is érvényesülni tudnak. Az explicit szexjelenetek szigorúbb korhatár-besorolást vagy cenzúrát eredményezhetnek, ami csökkenti a film potenciális nézőinek számát.
  • A streaming kora: a streamingszolgáltatók által kínált hatalmas választék egyszerűen lenyúlhatja a szexjelenetekre vágyó közönséget, így az itt vizsgált széles körben forgalmazott filmeknél már kevesebb kereslet mutatkozik ezekre.
  •  Elavult sztereotípiák: korábban a szexjelenetek gyakran tárgyiasítóak voltak, túlnyomórészt férfi szemszöget mutattak meg. A filmipar manapság igyekszik felülírni a berögzült sztereotípiákat, és hitelesebb ábrázolásmódot választ – Follows kiemeli, hogy a hagyományosan férfi közönségre koncentráló filmeknél (például az akciófilmek és a thrillerek) a legjelentősebb a változás.
  • A felnőtt tartalmak elérhetősége máshol: az internetes pornográfia mára széles választékban áll rendelkezésre, ez szintén csökkentette azok számát, akik a mainstream moziban keresik a szexjeleneteket.
  • Az intimitás-koordinátorok felemelkedése: Follows szerint a szakemberek jelenléte visszaszoríthatja az indokolatlan szexjeleneteket, amennyiben azok nem szolgálnak kritikus narratív célt. Korábbi elemzése szerint az intimitás-koordinátorok alkalmazása 2020 óta nyolcszorosára nőtt.

A jelentés azt is megállapította, hogy más felnőtt tartalmak, az alkoholfogyasztás, drogozás vagy káromkodás megjelenítése nem mutatott hasonló csökkenést az utóbbi időben.

Kapcsolódó
Hová tűnt a szex Hollywoodból?
Az utóbbi években egyre kevesebb a meztelen jelenet a hollywoodi filmekben. Mi történt? Baj ez? És hol keressük manapság a jó filmes szexjeleneteket?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik