Kultúra

A Nickelodeon volt producere rágalmazásért perli a gyerekcsatorna sötét oldalát feltáró dokumentumsorozatot

KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Márciusban jelent meg a Csend a forgatáson – A gyerektévé sötét oldala (eredeti nyelven: Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV) című ötrészes dokumentumfilm-sorozat, ami a Nickelodeon gyerekszínészei ellen elkövetett visszaélésekről és abúzusokról is mesélt. A sorozatban megszólalók a csatornánál uralkodó mérgező légkör miatt jórészt Dan Schneidert, a Nickelodeon egyik ünnepelt producerét teszik felelőssé. Ahogy a sorozattal foglalkozó cikkünkben írtuk:

a sikerei miatt egy csapásra érinthetetlenné váló producer olyan mérgező munkahelyi légkört teremtett, ami a gyerekszínészek, a szülők és a műsorokon dolgozó felnőttek életét is tönkretette. De ami még szörnyűbb, ez a mérgező légkör arra is lehetőséget teremtett, hogy a túlhajszolt, ellenben gyakran családjuk fő kenyérkeresőjének számító – vagyis rettentő kiszolgáltatott helyzetben lévő – gyerekszínészekre és a színészi karrierről ábrándozó gyerekekre vadászó pedofilok szabadon garázdálkodhassanak a díszletek árnyékában.

Schneider most beperelte a sorozat készítőit, mert az szerinte hamisan azt a látszatot kelti, hogy ő maga szexuálisan zaklatott gyerekszínészeket – írja a Guardian.

A műsor első megjelenése után Schneider széles körben bocsánatot kért egy YouTube-videóban a múltbeli viselkedéséért, elmondása szerint mára sok mindent kínosnak talál és megbánt. A sorozatból többek között az derül ki, hogy előszeretettel masszíroztatta magát a stáb tagjaival (a gyerekszínészekkel is) és sokszor tette szexuális töltetű poénok céltáblájává gyerekszínészeket.

A dokumentumsorozatot viszont most szakmai bérgyilkosságnak nevezte, szerinte helyrehozhatatlanul károsította a hírnevét, mert a műsor és különösen annak trailere igazságtalanul keveri őt a gyermekek szexuális zaklatásába, olyan képeket mutat róla – például felvételeket, amiken a fiatal színészeket karolja át –, amelyek azt sugallják, hogy neki is köze volt a sorozatban feltárt szexuális zaklatásokhoz.

A Nickelodeon, amely nem peres fél a konkrét bírósági eljárásban, az Associated Pressnek a sorozatról szóló nyilatkozatában elmondta, hogy sem megerősíteni sem cáfolni nem tudja az évtizedekkel ezelőtti vádakat, de minden hivatalos panaszt kivizsgál, és szigorú protokollokat alkalmaz a kiskorúakkal való munkák során

Legfőbb prioritásunk nemcsak az alkalmazottaink, a szereplők és a stáb, hanem minden gyermek jóléte, és az évek során számos óvintézkedést fogadtunk el annak érdekében, hogy megfeleljünk a saját magas színvonalunknak és a közönségünk elvárásainak.

Kapcsolódó
Bár gyerekként sokan odavoltak érte, mégis szörnyű titkokat rejt a Nickelodeon világa
Több generáció nosztalgikus emlékeit is megmérgezheti egy új dokumentumfilm-sorozat. A Csend a forgatáson – A gyerektévé sötét oldala mély betekintést enged abba, hogy milyen rossz lehetett a fiatal tévénézők millióinak felhőtlen szórakozást jelentő Nickelodeon istállójában dolgozni gyerekszínészként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik