Kultúra ismeretlen budapest

Idén folytatódhat a Kéményseprő-ház felújítása

Vincze Miklós / 24.hu
Vincze Miklós / 24.hu
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem irodái kerülnek a falak közé.

Alig egy hónapja újra elfoglalta régi helyét a Palotanegyed kéményseprője, az azonban csak a korábbi mű másolata, hiszen az eredeti múzeumi raktárba került – írtuk meg december közepén a sokak által szimplán csak Kéményseprő-házként emlegetett Bródy Sándor utca 15. kapcsán.

Az egy híján százhetven éve, Hild Károly tervei nyomán, Del Vecchio (Devecis) Mihály kéményseprő mester megrendelésére született épület (történetét korábban itt foglaltuk össze) esetében ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy rövidesen folytatódik a novemberben általunk is említett átépítése.

Vincze Miklós / 24.hu A kéményseprő 2018 januárjában, illetve a felújított homlokzaton 2023 decemberében feltűnt másolat.

A műemléket 2017-ben vásárolta meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, ami a védelmet nem élvező udvari szárny, illetve a melléképület bontása után a szobrot is elszállíttatta. Az intézmény határozott tervekkel érkezett: a ház telke kapcsolódik ugyanis a Szentkirályi utcai egykori Nemzeti Tornacsarnok rég a Pázmányhoz tartozó épületéhez, így az L alakú területen eleinte a jogi kar otthonát, különböző irodákat, illetve közösségi tereket képzeltek el.

A vonatkozó építészeti tervpályázat 2018-ban kihirdetett győztesének munkáját korábban fotókkal együtt mutattuk be, ez a terv azonban már régen a múlté, hiszen az egyetem 2022 nyarán, a kivitelezésre kiírt közbeszerzés lezárulta után felismerte: a beérkező ajánlatok túl drágák, így az utcáról láthatatlan új épületet egyszerűen nem építik meg, és a jelenleg is rendelkezésre álló két épület átgyúrásával próbálják megoldani a feladatot.

2023 januárjában ennek köszönhetően új tervpályázatot írtak ki, amiben a Kéményseprő-ház esetében többek közt kijelentették:

az egyetem nem kívánja a falrestaurálási munkákat, díszítőfestéseket elvégeztetni. A falfelületek levédésével azok eltakarásra kerülnek,

így csak a lépcsőház mennyezeti festése marad majd látható.

A munkák első szakasza ekkorra már lezárult, így az építészeknek a tetővel, a pinceszinti falbontásokkal, a vízszigeteléssel, valamint az elektromos rendszer és a gépészet eltávolításával már nem kellett számolniuk.

A versengés győztesének nevét végül májusban hozták nyilvánosságra: eszerint a tervezési munkákat a tizenhárom ajánlattevő közül kiválasztott

Masszi Építész Iroda nettó 54 millió forintért végzi majd el.

Az ismeretlen tartalmú tervekhez az egyetem most már a kivitelezőt keresi: a vonatkozó közbeszerzést rögtön karácsony után, december 26-án írták ki, benne a következő megállapításokkal:

  • az átalakítással a házat időszakos és csekély ügyfélforgalommal működő irodai funkcióra szükséges alkalmassá tenni,
  • a most folyó második fázis a belső homlokzat felújítását és restaurálását, belső terek átalakítását, kapuzat és pincei ablakok, valamint udvar helyreállítását, felújítását, illetve műemléki munkákat jelent, aminek kis mértékű eredeti állapotra való visszaállítás is a részét képezi,
  • ötven négyzetméternyi (35 m² előírt és körülbelül 15 m²-en előfordulható) festőrestaurátori munkára lesz szükség, mindemellett pedig a nyílászárók restaurálásával is számolnak,
  • a munkák elvégzésének becsült időtartama 300 nap, azaz tíz hónap.

A pályázók január 30-ig adhatják le az anyagaikat, így februárban jó eséllyel az is kiderül majd, hogy ki és mikor kezdheti el a munkálatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik