Kultúra

Vidnyánszky elmondta, miért vonta vissza lemondását

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Egy mondatban összefoglalható ennek eredménye: egyszemélyi felelősség nem állapítható meg

– mondta Vidnyánszky Attila a Magyar Nemzetnek azzal kapcsolatban, hogy Csák János szerdai tájékoztatása szerint lezárult a Nemzeti Színházban november 10-én történt balesettel kapcsolatban a színház belső vizsgálata, egyszemélyi felelősség pedig senkit sem terhelhet. A Nemzeti Színház vezérigazgatója visszavonta lemondását, amelyet Csák elfogadott.

A színházigazgató most azt mondta, örül, hogy ez lett a vizsgálat eremdénye, mert nagyon fájt volna neki, ha valamelyik munkatársára „rá lett volna égetve a közvetlen felelősség”.

A vizsgálat azt állapította meg, hogy több tényező szerencsétlen alakulása okozta a balesetet. A színház veszélyes üzem. Nyilván az igazgató és a rendező felelőssége, hogy minimalizálja a kockázatok lehetőségét, számát, de ezeket teljesen kiiktatni nem lehet, a színészeknek pedig meg kell tanulnia egy-egy díszletet használni

– fogalmazott Vidnyánszky. Hozzátette: a vizsgálatot a színház nyolc alkalmazottjából álló bizottság végezte, a rendőrségi nyomozás pedig továbbra is zajlik.

A Nemzeti vezetője úgy érzi, akkor jár el felelősséggel, ha visszavonja a felmondását, mert „a színháznak működnie kell”. „Az előadások többségét én rendeztem, tehát nélkülem nehezen felújíthatóak. Kell, hogy segítsek. Egy rendkívül felelősségteljes időszak következik: zárjuk az évet, a Színházi Olimpia lezárásával is rengeteg dolgunk van még, évadot tervezünk, költségvetést készítünk, hamarosan kezdődnek a szerződéskötési tárgyalások. Tehát ebből a történetből kilépni nagyon-nagyon nehéz. Azt korábban mondtam is, hogy amíg szükségeltetik, addig itt vagyok”, mondta.

Vidnyánszky egyúttal hangsúlyozta, hogy álmában sem gondolta, hogy ennyi támogató üzenetet, biztató segítséget kap majd, részint a színházi szakma felől, részint a magyar kulturális élet jeles képviselőitől, „de talán, ami a legmeghatóbb, a nézőinktől, a hétköznapi emberektől is”.

Az is meglepetés volt, hogy hány biztató levelet és telefont kaptam például külföldi partnereinktől felszólító módban. Hogy muszáj folytatni.

Az igazgató azért megjegyezte, hogy ha rendőrségi vizsgálat más eredménnyel zárul, akkor a döntését is újra kell gondolnia.

Azzal kapcsolatban, mit csinálna másképp a jövőben, úgy vélekedett: „Újra kell gondolni a színházat: a repertoárunkat, a működési módunkat és a színészek szerződését is. Tehát egészen az alapokig vissza kell menni, és az elkövetkező két-három hónapban dolgoznunk kell azon, hogy egy új rendszer álljon fel.”

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó november 10-én szenvedtek színpadi balesetet a Nemzeti Színházban, amikor a Rómeó és Júlia előadása közben lezuhantak a díszlet egyik csaknem három méter magas eleméről. Ennek következtében súlyos végtagsérüléseket szenvedtek, meg is operálták őket. A kórházat először Szász, majd Horváth is elhagyhatta néhány nap után, előbbi viszont ismét orvosi beavatkozásra szorult. Úgy tudni, egy kisebb mellkasi sérülés miatt került vissza egy időre a Semmelweis Egyetem klinikájára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik