Kultúra

Sting slágere ihlette az Oppenheimert

BERTRAND GUAY / AFP
BERTRAND GUAY / AFP

Akik ismerik Sting egyik legnépszerűbb szólódalát, valószínűleg nem lepődnek meg, hogy a nyolcvanas évek közepén megjelent dal hatással volt Christopher Nolan Oppenheimer című filmjére is.

Az Entertainment Weekly Around the Table című magazinműsorában Nolan leült az Oppenheimer sztárjaival, azaz  Cillian Murphyvel, Emily Blunttal, Matt Damonnal és Robert Downey Jr.-ral. A beszélgetés során Nolan elmondta, hogy Sting tudtán kívül hogyan befolyásolta a filmet:

Először gyerekkoromban hallottam Oppenheimerről. A Russians című Sting-dal Oppenheimer halálos játékaira utal.

(A szöveg egész pontosan így szól: „How can I save my little boy from Oppenheimer’s deadly toy?”, magyarul „Hogyan menthetem meg a kisfiamat Oppenheimer halálos játékától”, de mint a Hvg.hu szemléje is felhívja rá a figyelmet, Little Boy-nak nevezték el a Hirosimára ledobott atombombát is.)

Az 53. évében járó Nolan felidézte a nyolcvanas évekbeli gyermekkorát és a nukleáris háborútól való általános félelmet. Hozzátette:

Az Egyesült Királyságban nőttem fel, amikor az emberek nagyon aggódtak a nukleáris fegyverkezés miatt. Amikor tizenkét vagy tizenhárom éves voltam, a barátaim és én teljesen meg voltunk győződve arról, hogy valamikor az életünk során meg fogunk tapasztalni egy nukleáris háborút. Oppenheimer mint figura megragadt bennem, és az évek során egyre többet tudtam meg róla.

Az atombomba feltalálójáról készült filmet persze sok minden más is befolyásolta, de időszerűségét jól mutatja, hogy a Russians is reneszánszát éli, miután Sting tavaly az orosz-ukrán háború hatására újra elővette és új hangszereléssel felvette az 1985-ban született dalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik