Kultúra ismeretlen budapest

Kiemelt beruházás lett a Lánchíd mellett álló Sofitel szálloda felújítása

Google Street View
Google Street View
A részben a MALÉV által építtetett hotel kapui 2020-ban zártak be.

Egy, a Magyar Közlöny május 26-i számában megjelent kormányrendelet (192/2022.) szerint kiemelt beruházássá vált a Sofitel Budapest Chain Bridge szálloda fejlesztése – vette észre az Építészfórum.

A kapuit 2020 decemberében, a tervezett felújítás miatt bezárt szálloda tulajdonosa az Indotek-csoport, aminek élén az elmúlt években hirtelen Magyarország egyik leggazdagabb emberévé vált NER-közeli üzletember, Jellinek Dániel áll.

A kiemelésnek köszönhetően a projekt során tartandó beépítési határok sokat tágultak: eszerint

  • nőtt a szintterületi mutató, illetve 38 méterre változott a maximális párkánymagasság, így lehetőség nyílt az újabb szinttel való bővítésre
  • az épület legmagasabb pontja immár legfeljebb 39 méter lehet
  • a zöldfelület mértékének 5%-os növelésére vonatkozó előírást nem kell többé alkalmazni

Az Építészfórum a fejlesztőtől megtudta, hogy a kiemelést

ők maguk kérték, annak jogosságát pedig többek közt világörökségi hatástanulmánnyal is alátámasztották.

A KÖZTI irodájában dolgozó Zalaváry Lajos (1923-2018) – akinek legfontosabb műveit itt foglaltuk össze – tervei szerint, a MALÉV és a Pannónia Szálloda- és Vendéglátó Vállalat megbízásából, a Budapest ostroma során súlyos sérüléseket szenvedett Lloyd-palota, illetve a Triesti Általános Biztosító otthonának helyén épült hotel 1982. június 19-én nyitotta meg a kapuit.

Gábor Viktor / Fortepan

A tízszintes, egy körfolyosós belső udvart körülvevő épületben eredetileg

365 szoba és 711 ágy kapott helyet, üvegfalas liftjeiből kitekintve, vagy a lobbyból felnézve pedig évtizedeken át a Horváth Ernő (1883-1943) által 1911-ben épített, Budapest felett elsőként átrepülő Horváth III/A. jelű monoplán másolata függött.

Záray Péter / Fortepan

Az egyik első magyarországi ötcsillagos szálloda jövőjének részletei egyelőre nem ismertek, a hatósági építési rendszerben azonban látható egy 2021. december 14-én indított építési engedélyezési eljárás, aminek négy tervlapja jelenleg publikusan látható.

Ezek szerint teljes, a homlokzat képét is gyökeresen átíró átépítés várható, a látványtervek egyelőre azonban nem elérhetők, így a jövőben új cikkben számolunk majd be a részletekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik