Kultúra

Az amerikai lázadó (X)

Clint Eastwood Hollywood egyik legnagyobb élő legendája, a „Névtelen férfi” szerepével vált világszerte híressé az 1960-as években. Az amerikai mozitörténet számos kiemelkedő alkotását köszönhetjük neki, életművével a filmtörténet megkerülhetetlen alakjává vált.

A nem régben megjelent életrajzi kötetben Marc Eliot kíméletlen őszinteséggel ír Eastwood életének csúcs- és mélypontjairól, művészi sikereiről és bukásairól, valamint arról az izgalmas és összetett kapcsolatról, amely mesterségéhez fűzi. A szerző részletes kutatómunkát követően mutatja be, hogyan lett az egyetemről kibukott, becsvágy nélküli élvhajhászból Hollywood „szexi lázadója”, és végül, minden várakozásra rácáfolva, egy többszörös Oscar-díjas alkotó.

A minden korábbinál részletesebb életrajz pillanatok alatt a New York Times bestseller-lista élére került. Páratlan betekintést kínál Clint Eastwood magánéletébe és munkásságába, emellett kiemelt figyelmet szentel Eastwood több évtizedes, töretlenül sikeres életművének legjobb, hamar klasszikussá vált filmjeire: Egy maréknyi dollárért, Piszkos Harry, Nincs bocsánat, A szív hídjai, Titokzatos folyó, Millió dolláros bébi, Gran Torino.

Dustin Hoffman és Al Pacino zseniálisak, de általában vesztes karaktereket játszanak. Az én közönségem viszont szívesebben azonosul azokkal, akik bár érzékenyek és sebezhetőek, mégis a győztesek táborába tartoznak. Ez a hozzáállás persze nem mindig népszerű a kritikusok körében. Amikor olyan forgatókönyvet olvasok, amely vesztesekről szól, arra gondolok, hogy a film majd őket állítja példaképül. Én inkább a győztesekről mesélek. Olyan emberekről, akik pozitív példát mutatnak, akiknek a története azt sugallja, hogy semmi sem lehetetlen, ha képesek vagyunk küzdeni a céljainkért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik