Kultúra ismeretlen budapest

Kávéházi legendát örökít meg a főváros újabb miniszobra

A százhuszonöt éves New York Kávéház mellett üldögélő búvár az Erzsébetvárost a héten már három aprósággal gazdagító Kolodko Mihály munkája.

A New York-palota Budapest történetének megkerülhetetlen része: az 1894-ben átadott, a New York Life Insurance Company számára épült – az ekkor épp a Budavári Palota átépítésén, illetve a nemrég bezárt Néprajzi Múzeum eredetileg a Magyar Királyi Igazságügyi Palotának adott otthont adó tömbjén dolgozó Hauszmann Alajos, valamint Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei szerint megvalósult –, a New York-i Szabadság-szobor alakját nem csak oromzatán, de belső terében is megörökítő óriás előbb az építtető biztosítótársaság, majd az Est Lapok, az Adria Biztosító, valamint a Pallas Lap- és Könyvkiadó Rt. otthona volt, mielőtt hosszan tartó tetszhalott állapotából 185 szobás luxushotelként született újjá.

Százhuszonöt éve figyeli már a Nagykörutat a New York-i Szabadság-szobor testvére
A tengerentúli óriásnál jóval kényelmesebb pózt felvett szobor alatt minden nap tízezrek haladnak el, létezéséről mégis csak kevesen tudnak.

A 2004-ben befejeződött munkák során az egykor a magyar művészvilág krémjét vendégül látott, a szocializmus évtizedei alatt Hungária néven működött,

márvány- és aranydíszekkel, freskók tucatjaival és óriási tükrökkel díszített

New York Kávéház is megújult, melynek székeit és asztalait a századelőn olyan zsenik koptatták, mint Ady Endre, Móricz Zsigmond, Molnár Ferenc, Kosztolányi Dezső, Szinyei Merse Pál, valamint a Nyugat számos más munkatársa.

Kávéházi legendát örökít meg a főváros újabb miniszobra 1
A legendás kávéház belső tere – Fotó: Thaler Tamás

Ideje volt a helyhez kötődő legérdekesebb legendát is formába önteni, így megbízták az Ungváron élő, miniszobraival évek óta Budapestet gazdagító Kolodko Mihályt, hogy a szerdán általunk is bemutatott Noé bárkája, illetve A tizennégy karátos autó című Rejtő-regény névadója mellett egy kulccsal üldögélő búvár alakját és készítse el – derült ki a művész részvételével tartott szerda délutáni túrán, ahol az is elhangzott, hogy

Erzsébetváros nem csak a legtöbb tűzfalfestményt – ezekből ma harmincöt rejtőzik a kerületben –, de a legtöbb miniszobrot is szeretné a magáénak tudni, így a közeljövőben újabb példányok bukkanhatnak majd fel az utcákon.

Rejtő Jenő klasszikusának és Noé bárkájának miniszobra bukkant fel Budapest utcáin
A szokásosnál jóval nagyobb alkotás a Tizennégy karátos autó című regény névadóját ábrázolja, egy közeli játszótér pedig az özönvizet egyedül túlélt hajó másával gazdagodott.

A történet az 1894. október 23-án Steuer Sándor által megnyitott kávéház első estéjéhez kötődik: eszerint az ekkor itt tartózkodó Molnár Ferenc – a Pál utcai fiúk későbbi, Hollywoodban is karriert építő írója – újságíró barátaival a hangulat tetőfokán úgy döntött: a frissen nyitott hely annyira tökéletes, hogy éjjel-nappal fogadnia kell a vendégeket. A kétségkívül éleselméjű meglátást tett követte:

ellopták a bejárati ajtó kulcsát, majd a Dunába hajították,

a New York pedig a következő években a művészvilág krémjének egyik kedvenc kávéházává vált.

A képen egy miniszobrot rejtettünk el. A szerző felvétele.

A csíny a valóságban persze egyáltalán nem történt meg, ennek pedig több gátja is volt: ezek közül a legfontosabb, hogy Molnár

a történtekkor a Lónyay utcai Református Gimnázium tizenhat éves diákja volt,

a megnyitón pedig a felső tízezer tagjai, illetve a kor legelismertebb művészei vettek részt.

A kávéház oldala szerint mindez persze nem zárja ki, hogy az esetnek van valóságalapja – az írásban név nélkül említett kutatók szerint 1927-ben, a kávéház egy későbbi megnyitója után történt az eset. Az író ekkor már negyvenkilenc éves volt, túl a ma legismertebbnek számító művein, írásait pedig már több német, illetve hollywoodi film is adaptálta a filmvászonra.

Ez a történet akár már igaz is lehet, de a mai tulajdonosok biztosra mentek, így a megnyitás 120. évfordulóján, 2014 októberében tényleg a folyóba dobták a bejárat egyik kulcsának másolatát, hozzátéve:

„ha állandóan nem is, de legalább még 120 évig nyitva legyen.”

Mondhatjuk, hogy mindezek fényében már várható volt, hogy egyszer a kulcs maga is felbukkan majd a környéken, erre a megoldásra azonban senki sem számíthatott, Kolodko ugyanis a palota kevésbé járt oldalán, az Osvát és Dohány utcák sarkán egy kő tűzcsap tetején üldögélő búvárt, illetve egy nála alig kisebb kulcsot helyezett el:

Galéria
A szerző felvétele.

Az apró szobor szerencsére nem egy modern, hanem egy, a XX. század hajnalán előszeretettel használt búvárruhát viselő alakot ábrázol, azt sugallva, hogy az író és barátai által Dunába dobott kulcsot rövidesen egy, a vízbe merülő búvár a felszínre is hozta.

Az önkormányzat jó ötlete jelen esetben – a Madách térre került Sisi-szoborral ellentétben – kitűnő megvalósítással társult, Kolodko pedig a kulcs túlméretezésével saját humorát is belevitte az alig néhány centiméteres alkotásba, aminek

egyedül az elhelyezése fájó pont,

hiszen az épület Erzsébet körútra néző főbejárata körül sokkal jobb helye lehetne, mint a parkoló autók sora mellé, egy jóval jelentéktelenebb utcasarkon megbújva.

A szerző felvétele.

Ettől függetlenül reméljük, hogy a gerillaszobrászként indult Kolodko mögé elsőként beállt kerületi önkormányzat és a művész közti együttműködés további szuper alkotásokat szül majd, továbbra is távol maradva a közmondásból ismert ló az elmúlt években számtalan alkalommal meglátogatott túlsó oldalától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik