Élet-Stílus

Ismeretlen Budapest: A városi autópálya két szomszédos épülete akár Amszterdamban is lehetne

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 03. 09. 07:45

Két tökéletes bizonyíték arra, hogy a főváros utcáin sétálva megéri néha felnézni a fölénk magasodó házakra.

A Rákóczi út, valamint belvárosi folytatása, a Kossuth Lajos utca a török idők óta fontos szerepet tölt be. 1868-ban itt készült el a város egyik első lóvasúti vonala, sőt, 1897-től 1973-ig villamos is haladt rajta.

A ma sokszor városi autópályaként emlegetett útvonal azonban nemcsak funkciójában, hanem épületeiben is jelentős, hiszen többek közt a város első mozijai, az egykor fontos Corvin Áruház, a mostanra már lebontott Sajtóház (helyén az Europeum bevásárlóközpont áll) és a művelődéstörténetben fontos szerepet betöltött Athenaeum nyomda és az Est Lapkiadó központja is itt működött.

A többek közt az Erzsébet-híd építését is elrendelő 1893. évi XIV. törvény kimondta a mai Kossuth Lajos – akkori Hatvani – utca 24,65 méteresre való kiszélesítésének szükségességét, így az ott álló épületek egy része ennek áldozatául esett.

Ma két emiatt épített, a környező épületekhez képest túldíszített bérházzal, a Kemény-Morlin-, illetve az annál alig két évvel idősebb szomszédjával, a Késmárky-Illés-házzal foglalkozunk.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

A Kemény-Morlin-bérház

A századforduló magyar építészetében több nagy tervezőpáros is felbukkant, de a főváros képére az egyik legnagyobb hatással mindenképp a Korb-Giergl páros volt.

Korb Flóris Berlinben szerezte meg építészdiplomáját, majd hazatérve Hauszmann Alajos irodájában szerzett gyakorlatot. Az ott töltött tizennégy év alatt több nagyszabású projektben, így a New York-palota és az Igazságügyi Palota (a mai Néprajzi Múzeum) tervezésében, valamint a Budavári Palota bővítésében is részt vett.

Ezekben az években ismerkedett meg Hauszmann tanársegédjével, a szintén Berlinben tanult Giergl Kálmánnal, akivel 1893-ban társult, együtt olyan épületeket létrehozva, mint a Ferenciek terén álló, tévesen Klotildnak és Matildnak hívott Klotild-paloták (1899-1902), a szintén a térre néző Királyi Bérpalota (1900-1901), a régi Zeneakadémia (1904-1907), az Állami Főgimnázium (ma a Szent István Gimnázium épülete, 1906-1909),vagy épp a Vörösmarty téri Luxus Áruház (1911).

Ezúttal azonban egy kevésbé ismert, korai művüket, az első szecessziós épületükként ismert  Kemény-Morlin-bérházat (Kossuth Lajos utca 10.) vesszük szemügyre, ami a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület vezetője, Dr. Morlin Imre és Kemény Gusztáv bankár megbízása alapján 1897-1903 között készült el.

A kétszintes üvegportál mögött régen utcára néző üzletek kaptak helyet, ma az Ajka Kristály márkaboltja foglalja el a helyüket.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

A bal oldali falszakasz hátratolásával szándékosan létrehozott asszimetriát erősíti az azt lezáró torony, rajta a szabad szemmel nehezen kivehető, gyümölcsöket mintázó kerámiadíszekkel.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Kovácsoltvas korlátjának virágos motívumai a városban ugyan korántsem egyedülállóak, ezen a környéken azonban üdítően hatnak – feltéve, ha észrevesszük őket a közlekedési lámpák és kábelek között.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Utcai homlokzatának kődíszei és színes, a szerkezeti elemek vonalát követő kerámiái a Zsolnay-gyárból származnak.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az épület tetején lévő oroszlános vízköpők egyike

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

A Késmárky-Illés-bérház

A telken állt kétemeletes, copf stílusú lakóházat 1870-ben Késmárky Károly és Illés Ferenc, a későbbi híres játékáruház, az Árkád Bazár alapítói vásárolták meg. A már említett utcaszélesítési törvény miatt azonban ezt lebontatták, hogy aztán 1897-re elkészülhessen a neogót és szecessziós elemeket egyaránt felvonultató, négyemeletes áruház, melynek terveit Bartunek Ferenc (1869-?) készítette.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az épület elődjében 1879 óta működő Kossak József fényképészete átköltözött az új házba, de a Kozmata Ferenc és Ranzenburger Ágoston vezette császári és királyi udvari Fényképészeti Intézet és egy ideig a Szerb Királyság Kereskedelmi Ügynöksége is itt kapott helyet.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az apró részletek is érdekesek: a második emeleti ablakok felett például szörnyek bújnak meg

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az erkélyt tartó oszlopok pedig egy alak vállán nyugszanak

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Földszintjének 1925-ben Menyhért Miklós tervei szerint való átszabása után a Ford autókat forgalmazó Hahn Artúr és Társai bemutatóterme nyílt meg az épület aljában

Minden budapesti ember ismeri ezt a valóban ragyogóan szép helyiséget, melynek másfél emeletes márvány portálja valóban egyik legszebb dísze a Kossuth Lajos uccának. Hahnék még szebbé akarják varázsolni ezt a helyiségen, és igen célszerűen rendezik be. A Ford-féle személy- és teherautókat, szántógépeket és az ipari célokra szolgáló tehervontatású Fordson traktorokat a földszinten lévő mintateremben fogják beraktározni, és ugyanitten lesz az alkatrészüzlet is, míg az irodahelyiségekül a félemeleti helyiségek fognak szolgálni.

Majd a Holub Korona Söröző, ami egészen 1952-ben történt államosításáig itt működött

Ekkor készülhettek el a bejáratok feletti domborművek is

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az épületben gyilkolták meg a Hortobágy festőjeként ismert Kolozsváry Endrét (1901-1952) is. A szerelemféltésből elkövetett gyilkosság tettese az alsó szomszéd, a műszaki tisztviselőként dolgozó Ötvös Zoltán volt.

Az épületek homlokzatának állapota ma egyébként még kielégítő, de a következő évek légszennyezése sajnos ezeken a házakon is nyomát hagyja majd. Reméljük ugyanakkor, hogy még hosszú évtizedeken át csodálhatjuk őket, és a jövőben az előttük hömpölygő autótömeg is apadni fog.

A fotókért és információkért köszönet az UrbFace-nek, az Autószektornak, a Totalcarnak és a Temesi Galériának.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.