Kultúra

Térképre kerültek Budapest két világháború közt épült modern csodái

A több mint kétszázötven épület egy részét a május eleji Budapest100-on be is járhatjuk majd.

Az évek óta megrendezett Budapest100 programsorozat minden évben tucatnyi szuper fővárosi ház kapuját nyitja ki egy hétvégére, hogy az építészet és a rejtett szépségek szerelmesei felfedezhessék őket – tavaly a budapesti terek fölé magasodó csodák, tavalyelőtt a Dunára néző óriások, 2016-ban pedig a Nagykörút bérpalotái és hotelei mutatták meg magukat.

Százéves házak helyett nagykörúti épületpornó a Budapest100-on
Nagyot léptek a szervezők: nem baj, ha nem százéves, csak a körúton legyen! A lokálpatriotizmus marad, de idén már a jövőre is gondolnak. Beengedtek öt házba, végigfotóztuk őket.

Idén az emberek jó részének fejében a szocializmus építészetével együtt mostoha módon kezelt két világháború közti, a Bauhaus egyértelmű hatását mutató építészet kap teret.

V. Petőfi tér 3-5., fotó: Malustyik Mariann / Budapest100

A korszak néhány alkotását – Ismeretlen Budapest sorozatunk részeként – már mi is bemutattuk, így a jókora gótikus templom romjaira épült Csalogány utca 7-et, a tőle néhány méterre álló darabka Olaszországot, a Csontváry-festmények egy részét a bombáktól megóvó Petőfi Sándor utcai óriást, a város egyik legszebb kapuját rejtő Jurányi köz 1-et, illetve a modernizmus elveszett Margit körúti világítótornyát.

XII. Lejtő utca 22., fotó: Kovács Dániel/Budapest100

Az épületek helyét egy folyamatosan bővülő, jelenleg már több mint kétszázötven pontot mutató térképen jelölték meg – ezek egy része természetesen látogatható is lesz a május 4-5-i hétvégén, az azonban még kérdés, hogy mely lakóközösségek nyitják majd ki a kapujukat a kíváncsi szemek előtt.

A folyamatosan bővülő térkép

A térkép itt érhető el, a hagyományos listákat kedvelők pedig ugyanezen az oldalon találhatják meg a pontos címeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik