Kultúra

Boszorkányüldözés vagy harc a szexuális zaklatások ellen

2017 októberében még ott tartottunk, hogy egy olyan híres hollywoodi producerről derült ki, hogy szexuális ragadozó, aki évtizedek óta használta ki a hatalmát, ráadásul rengeteg szakmabeli ismerte a szokásait. Harvey Weinstein belebukott a botrányba, nem volt mit magyarázni azon, hogy rövid időn belül már több mint nyolcvan nő jelentkezett, hogy velük is erőszakoskodott Weinstein. A producer magával rántotta a hozzá hasonlókat, több, filmipari szereplőnél szintén megszólaltak a bántalmazott és zaklatott nők és férfiak. Nem sokkal Harvey Weinstein után Kevin Spacey kényszerült visszavonulásra, miután egykori kollégája nyilatkozta, hogy fiatalon molesztálta. A #MeToo kampányhoz több ezer nő csatlakozott, de az utóbbi hetekben olyan hírességek is felszólaltak, akik szerint az internet és a gyűlölet túlzottan elszabadult. Legutóbb Aziz Ansari stand upost/színészt/rendezőt/írót leplezte le egy tavalyi randija.

Egyre jogosabban merül fel a kérdés, milyen történetek érdemelnek ekkora nyilvánosságot.

Hollywoodot térdre kényszerítette a zaklatási botrány, és a magyar színészvilág is kezd felébredni
Idővonalon szedtük össze a legfontosabb eseményeket, mivel lassan követhetetlen hogyan jutottunk el Harvey Weinsteintől és Marton Lászlótól Kevin Spacey-ig vagy éppen Kerényi Miklós Gáborig és Dustin Hoffmanig.

Aziz Ansari két Emmy-díjat követően január elején megnyerte élete első Golden Globe-ját az eddig két évadot megélt Master of None-nal. A netflixes sorozatot Ansari álmodta meg, több részt ő rendezett és írt, fikciós, de szinte végig érezni, hogy az indiai muszlim származású színész magáról forgatott. Főhősünk egy kedves, szerethető fiú, akinek a családja mélyen vallásos, ő viszont az amerikai kultúrába született bele, nem egészen azt jelenti számára az iszlám, mint amit a szüleinek. Ugyanakkor a sorozatában sem állítja be magát egy béna alaknak, akinek még soha nem jött össze egyéjszakás kaland. Valahol olyan a róla, illetve a vele töltött éjszakáról szóló cikk, mintha a Master of None egyik részét néznénk.

Azok, akik azt gondolják, hogy ez ‘csak egy rossz randi’ volt pont azt bizonyítják, hogy a nőknél természetes az a hozzáállás, hogy maradjanak ülve és tűrjenek. Aggasztó, hogy sokan hiszik, hogy normális, ha egy férfi rendre figyelmen kívül hagyja, hogy a nő lassítana, és erőszak híján ez csak egy rossz randi.

– írta valaki Twitteren.

Aziz Ansari túl messzire ment

Ez szinte biztos a babe.net-nek interjút adó, névtelenséget kérő nő elmondása alapján. Az egész onnan indult, hogy tavaly az Emmy-afterpartin találkozott a brooklyni, akkor 22 éves fotós a színésszel. Feltűnt neki, hogy Ansari ugyanolyan analóg géppel fotóz, mint amilyen neki is van, ezért megszólította. Aziz Ansari először nem viszonozta a nő közeledését, de amikor látta, hogy tényleg megegyezik a gépük típusa, beszélgetni kezdtek, közösen fotózkodtak. A névtelen, Grace-nek hívott áldozat egy tökéletes estének írta le a bulit, számcserével búcsúztak el.

Ansari másnap kereste, és nem sokkal később New Yorkban elhívta a nőt randira. Grace alig hittel el, hogy egy ekkora híresség viszi vacsorázni, kifejezetten izgult, küldözgette a kiválasztott ruháit a barátnőinek. Az estét egy pohár borral indították, Grace már ekkor úgy ír Ansariról, mint aki nem figyel a partnere ízlésére.

Fehér [bor] volt. Nem választhattam, én ugyanis a vöröset szeretem jobban, de fehér bor volt.

Az ital után egy menő és elegáns étterembe vitte a színész, ahol Grace képet is készített a homárról. A vacsora után Ansari gyorsan fizetett – ezt Grace rohamtempónak érezte –, majd felmentek Aziz Ansari lakására. Bók bókot követett, hamar elkezdtek csókolózni, a színész rámenősen nyomult Grace-re. Levetkőztette, és orálisan elégítette ki, amit ő viszonzott. A kezét sokszor a péniszéhez tette, pedig Grace elhúzódott. A cikk szerint Ansari partnere verbális és nonverbális eszközökkel is jelezte, hogy gyors a tempó.

Emlékszem, hogy fizikailag érzékeltettem, hogy nem érdekel a dolog. Nem hiszem, hogy ezt egyáltalán észrevette volna, vagy csak figyelmen kívül hagyta.

Fotó: Greg Doherty/Getty Images

Grace leült Ansari elé a földre, remélte, hogy megmasszírozzák vagy simogatják a haját, hogy megnyugodjon egy kicsit, a nő második randiig szeretett volna várni a testiséggel. Ansari viszont egyértelműen utalt arra, hogy orális szexet szeretne, a nő a nyomás hatására teljesítette a kérést, de hamar kiment a fürdőbe. Mielőtt tényleges szexre került volna a sor, Grace mondta, hogy ez neki rohanós, így felöltöztek, a lapnak úgy fogalmazott, hogy szörnyen érezte magát. Nem sokkal később Ansari ismét kezdeményezett, de a nő az alábbi mondattal utasította vissza:

Ti, férfiak ugyanolyanok vagyok, ti, férfiak kurvára ugyanolyanok vagytok.

Grace-nek sok időbe telt, mire eljutott odáig, hogy szexuálisan zaklatták. Azt hitte, majd belenéznek Ansari egyik műsorába, vagy olvasnak a könyvéből, nem ilyen estére számított. A kiborulása után taxit hívott, és később elmesélte a barátainak, mi történt vele. Másnap a színész írt neki egy üzenetet, hogy nagyon jól érezte magát, és aznap mit fog csinálni. Pár órával később Grace viszontválaszában elmondta, hogy neki egyáltalán nem volt oké a színész közeledése. Aziz Ansari későbbi közleményében reagált a cikkben elhangzott vádakra, és hangsúlyozta, hogy akkor is szíven ütötte, hogy Grace nem érezte jól magát.

Igaz, hogy minden normálisnak tűnt számomra, és amikor megtudtam, hogy ezt ő nem így gondolja, meglepődtem, és felzaklatott.

Sokan azt kifogásolják, hogy Ansari a fenti történet fényében viselte a Golden Globe-díjátadón a szexuális zaklatás és a hatalommal való visszaélés ellen harcoló „Times’s up” kitűzőt. Ugyanez igaz James Francóra is, akiről Aziz Ansari botránya előtt pár nappal született hasonló leleplező írás.

Kemény nők taroltak az idei Golden Globe-on
Éjszaka kiosztották a díjakat, de az idei gála a zaklatások elleni kiállásról szólt.

Mindkét esetben félreérthető vagy akár elítélendő viselkedésről van szó, de nem nemi erőszakról. Ne felejtsük el, hogy mind Weinstein, mind Spacey nőket és fiatal fiúkat zaklattak, méghozzá a hatalmukkal visszaélve, és olyan történetek kerültek napvilágra, amikről a szakma már régóta tudott, csak mindenki hallgatott. A #MeToo kampány viszont olyan hírességeket is lehúzott a mélybe, akik maximum bunkók és gorombák, de nem szexuális ragadozók. Egyelőre sem a Netflix, sem James Franco esetében az HBO nem nyilatkozott a két ügyben, de meglepődnénk, ha hasonló gyorsasággal rúgnák ki a színészeket, mint ahogy ez Spacey esetében történt. A Netflix azonnali válasza akkor alátámasztotta a híreszteléseket, feltehetően a stáb sem lepődött meg, hogy a színészről molesztálós sztorik kerültek elő.

A Twitteren elindult #MetToo kampány azokat a nőket és férfiakat hivatott megvédeni, akik akár egy alkalommal, akár nap mint nap kénytelenek eltűrni a hatalommal való visszaélést. Hiba volna a fogalmakat összemosni, a hímsovinizmust idekeverni, és olyan történeteket idekeverni, amiknek köze sincs ilyesmihez. Valószínűleg van elég, Weinsteinhez hasonló filmes Hollywoodban, akikről jogosan szedhetnénk le az erőszak és zaklatás megállítását hirdető kitűzőt, Ansari és Franco esetei hozzájuk képest nem komoly ügyek.

James Franco sem ismeri a határokat

James Francót összesen öt nő vádolja molesztálással, és kétes viselkedéssel a Los Angeles Times cikkében. Egykori növendékei a színiiskolából és egy mentoráltja vállalta az élményeit a Fülledt utcák és a Golden Globe-díjas The Disaster Artist színészével kapcsolatban. Állítólag Franco ideges volt, mikor a lányok egy-egy jelenethez nem vetkőztek félmeztelenre.

Nem segít túl sokat a helyzetén az se, hogy 2014-ben meglehetősen furcsán viselkedett Instagramon, mikor egy 17 éves brit lánnyal flörtölt nyilvánosan. Annak ellenére, hogy Franco bőven harmincon felüli, megtudta a lány életkorát, megkérdezte, melyik hotelben lakik, és hogy kivegyen-e ott egy szobát. Franco színiiskolás történeteihez visszakanyarodva hasonló, túlzó magabiztosságról számoltak be a fiatal tanítványok. Egyiküket, Hilary Dusome-ot megdöbbentette a felismerés, amikor rájött, hogy nem csak a tehetsége játszhatott közre az órákon.

Azt hittem, hogy a kemény munkám és az érdemeim alapján választottak ki, aztán rájöttem, hogy nem ez a helyzet, azért választottak ki, mert szépek a melleim. Nem hiszem, hogy [James Franco] rossz szándékkal fogott volna a tanításba, egyszerűen csak rossz útra lépett, és sokaknak okozott törést.

Mások szerint 2014-ben nyílt hollywoodi és New York-i iskolájában általában nem Franco oktatott, a feszített munkatempója miatt nem sokat számított, hogy ő áll-e az osztály előtt vagy sem. Éppen az HBO-s Fülledt utcákat forgatták, mikor Franco gyakorlatilag ébren aludt a volt diákok szerint.

Fotó: Matt Winkelmeyer/Getty Images for InStyle

Egy másik tanítvány, Sarah Tither-Kaplan pedig azt mesélte el az LA Times-nak, hogy az osztálytársaival egy rövidfilmet készítettek a szexjeleneteket boncolgató órára Éhes lány (Hungry Girl) címen, amit később feltöltöttek a Vimeo videómegosztóra. Tither-Kaplan nehezen tudja lenyelni, hogy ha most beüti valaki a nevét a Google-be, meztelenül találja, Franco iskolája viszont később elmondta, hogy semmi közük a feltöltéshez.

Tither-Kaplan továbbá felhozta azt az esetet is, mikor James Franco egy saját projektjéhez kérte fel, egy 2017-es indie filmben, a The Long Home-ban ajánlott szerepet. A jelenethez pucérra kellett vetkőzni, de az áttörés reményében a színésznő rábólintott a lehetőségre, viszont előfordult, hogy Franco átlépte  a határokat. Egy orgiajelenetnél például műanyag védő nélkül imitált orális szexet a szereplőkön. James Franco Stephen Colbert műsorában védte meg magát a tweetek és vádak után:

Ha bármi rosszat tettem volna, kijavítom, mert muszáj.

– az interjúban hozzátette, hogy továbbra is támogatni fogja a „Time’s Up” kezdeményezést.

Egyre többen állítanák meg a #MeToo-t

Annak ellenére, hogy Weinstein botránya után hónapokkal sem csillapodnak a kedélyek, sokan boszorkányüldözést látnak a kampányban. Akárcsak a francia filmesek egy népes csoportja, úgy Liam Neeson is megfékezné az elszabadult indulatokat. Amellett, hogy szükségesnek tartja az akciót, és büszke a nyilvánosság elé kiállt nőkre, a Hollywood Reporter lehozta, hogy túl messzire ment az internet népe.

Vannak emberek, híres emberek, akiket hirtelen térdfogdosással vádolnak, aztán máris ejtették őket.

– nyilatkozta.

Hasonló véleményen van az egyik legnevesebb francia színésznő, Catherine Deneuve is, aki egy francia lapban, a Le Monde-ban írt alá kétszáz kollégájával együtt egy nyílt levelet tulajdonképpen a #MeToo ellen.

A nemi erőszak bűn, de a kitartó vagy ügyetlen flörtölés nem az, ahogy az agresszív hímsovinizmus sem. A Weinstein-botrány után ráeszméltünk a nők elleni erőszakra, leginkább a munkahelyi környezetben, ahol a férfiak kihasználhatják a hatalmukat. Erre szükség volt, de a szólás szabadsága most át ejtett bennünket a ló túloldalára.

Legutóbb pedig a legtöbb listán az év sorozatának titulált, A szolgálólány meséjének az írója, Margaret Atwood beszélt egy konkrét kanadai esetről és a szexuális zaklatásról is, hogy úgy látszik, ő rossz feminista. A szolgálólány meséje éppen a nők alárendeltségéről, egy ijesztő utópisztikus világképről szól, az írónő sokak szerint mégis a rossz oldalon áll.

Fotó: Rosdiana Ciaravolo/Getty Images

A #MeToo egy hibás jogi rendszer tünete. Túl sokszor szembesülnek a nők, és a szexuális abúzus áldozatai azzal, hogy nem kapnak segítséget a különböző intézményektől. Szóval új eszközhöz nyúlnak: az internethez. Csillagok hullanak az égről. Ez hatásos, és jókora ébresztő számunkra, de mi jön legközelebb?

Atwood szerint nem kell mindig abból kiindulni, hogy a nők angyalok, és nem képesek semmi rosszra, ellenkező esetben nem volna jogi keretekre szükségünk.

Kiemelt kép: Francois G. Durand/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik