Kultúra

Catherine Deneuve a szexuális ragadozók védelmére kelt

Két nappal azután, hogy egész Hollywood talpig feketében állt ki a szexuális zaklatások áldozatai mellett a Golden Globe-díjátadón, száz francia, a filmszakmában dolgozó nő írt alá egy nyílt levelet, ami elutasítja a hónapokat óta futó #MeToo-kampányt. A Le Monde-ban lehozott közleményhez az egyik leghíresebb francia színésznő, Catherine Deneuve is csatlakozott, a New York Times fordítása szerint a mozgalom túl messzire ment, áldozatok ezrei osztották meg a személyes történeteiket, olyan helyzeteket ecseteltek, amire már nem volt szükség.

A nemi erőszak bűn, de a kitartó vagy ügyetlen flörtölés nem az, ahogy az agresszív hímsovinizmus sem. A Weinstein-botrány után ráeszméltünk a nők elleni erőszakra, leginkább a munkahelyi környezetben, ahol a férfiak kihasználhatják a hatalmukat. Erre szükség volt, de a szólás szabadsága most át ejtett bennünket a ló túloldalára.

Kemény nők taroltak az idei Golden Globe-on
Éjszaka kiosztották a díjakat, de az idei gála a zaklatások elleni kiállásról szólt.

A levél szerint a zaklatók egy lapra kerültek a szexuális bűnözőkkel anélkül, hogy a férfiak meg tudták volna magukat védeni.

Ez az elsietett igazságszolgáltatás elszedte az áldozatait, a férfiak elvesztették a munkájukat, arra kényszerítették őket, hogy lemondjanak, stb…, amikor csak annyi rosszat tettek, hogy megérintettek egy térdet, próbáltak valakit megcsókolni, vagy éppen intim témákat hoztak fel egy munkavacsorán, vagy olyan nőknek küldtek szexuális tartalmú üzeneteket, akik nem viszonozták az érzelmeiket.

A #MeToo hashtag azután robbant ki, hogy Harvey Weinstein amerikai producerről két cikk is megjelent. Több híres színésznő és modell nyilatkozta, hogy Weinstein kihasználta hatalmi pozícióját, évtizedeken át zsarolta áldozatait, többeket kényszerített arra, hogy ha nem nézik, ahogy zuhanyzik, elfelejthetik a hollywoodi karriert. Rövid idő alatt több mint nyolcvanan vallottak a producer ellen, és a botrány magával rántott híres és civil férfiakat is. Rengeteg nő írta ki Twitterre és Facebookra, hogy #MeToo, azaz részletekkel vagy részletek nélkül elmondták, hogy velük is hasonló történt.

Hollywoodot térdre kényszerítette a zaklatási botrány, és a magyar színészvilág is kezd felébredni
Idővonalon szedtük össze a legfontosabb eseményeket, mivel lassan követhetetlen hogyan jutottunk el Harvey Weinsteintől és Marton Lászlótól Kevin Spacey-ig vagy éppen Kerényi Miklós Gáborig és Dustin Hoffmanig.

A francia nők nyílt levelükben a mozgalom ellen szólaltak fel, Deneuve szintén aláírta a kezdeményezést, és ráadásul nem először véd hasonló ügyet. Korábban az Oscar-díjas Roman Polanski mellett is kiállt, akit kiskorú ellen elkövetett nemi erőszakkal vádoltak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik