Kultúra

Hivatalossá vált, hogy Shakespeare és Marlowe együtt írta az VI. Henriket

Pontot tett az évszázados spekuláció végére az Oxford University Press, amely immár társszerzőkként ismeri el a drámaírókat.

Már a 18. században felmerült a gyanú, hogy Christopher Marlowe, akinek egyebek között a Doktor Faustus című dráma fűződik a nevéhez, közreműködött a halhatatlan William Shakespeare VI. Henrik című művének első, második és harmadik részében, valamint a bárd több másik darabjában is. Ezt azonban egészen a mai napig nem fogadta el senki, mígnem aztán az Oxford University Press kiadó vezetői hosszas mérlegelést követően döntöttek és a hamarosan megjelenő The New Oxford Shakespeare című gyűjteményükben immár Shakespeare társszerzőjeként ismerik el Marlowe-t.

A nagy nevű brit kiadó indoklása szerint az első nagy angol drámaíróként ünnepelt

Marlowe nemcsak Shakespeare kortársa és vetélytársa volt, de több, mint valószínű, hogy a bárd három darabjának megírásában is segédkezett. Ebből kifolyólag a két drámaíró együtt fog szerepelni a VI. Henrik új kiadásának borítóján.

A The New Oxford Shakespeare című gyűjtemény egy nemzetközi kutatócsoport munkájának eredménye, akik szerint a bárd sokkal többet dolgozott együtt más drámaírókkal, mint azt eddig gondolták. Eredményeik szerint Shakespeare 44 darabjából 17 társszerzők bevonásával született. A kutatás során a szakemberek hagyományos szövegelemzést és számítógépes módszert is használtak a szövegek tanulmányozására.

Gary Taylor, a gyűjtemény egyik szerkesztője szerint egyértelműen sikerült kimutatniuk Marlowe kézjegyét a VI. Henrik királydráma három részében. Mint hangsúlyozta:

Immár biztosak lehetünk abban, hogy nem csupán hatottak egymásra, hanem együtt is dolgoztak. A riválisok néha együttműködnek.

Carol Rutter, az angliai Warwicki Egyetem professzora szerint Shakespeare valóban sokféle emberrel dolgozhatott együtt, de hogy Marlowe egyike volt ezeknek, azt kétli:

Ennek az az oka, hogy amikor ezek a darabok születtek, Marlowe volt a színdarabírás nagymestere. Miért akart volna egy jelentéktelen színésszel dolgozni?

– jegyezte meg a szakértő, aki szerint Shakespeare sokkal inkább más színészekkel működhetett együtt, akiknek viszont Marlowe írói stílusa visszhangozhatott a fejében.

Forrás: The Guardian via MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik