Kultúra

Meghalt Sabah

A libanoni énekes-színésznő, az arab világ egyik legismertebb és legünnepeltebb előadója nyolcvanhét éves volt.

A libanoni sajtó közlése szerint az idős díva szerdán hunyt el bejrúti otthonában, betegség következtében. Egyedülálló hangjának és elbűvölő stílusának köszönhetően Sabah Libanon és Egyiptom egyik legsikeresebb énekesnőjévé és színésznőjévé vált, akit az arab világ művészeti aranykoraként jellemzett időszak egyik utolsó nagyjaként ünnepeltek.

Sabah, valódi nevén Jeanette Gergis al-Feghali, volt az első arab énekes, aki fellépett a párizsi Olympia, a New York-i Carnegie Hall, a londoni Piccadilly Színház és a sydney-i Operaház színpadán. Első száma 1940-ben jelent meg és egy egyiptomi filmproducer hamarosan fel is figyelt a fiatal énekesnőre, akit rögtön le is szerződtetett három filmre. Az első produkció azonnal sztárt csinált a fiatal tehetségből, akire filmbeli karaktere után ráragadt a Sabah név. A rekedtes nevetéséről és játékos mosolyáról ismert előadót “énekes madárnak” is becézte több millió közel-keleti rajongója.

Több mint hat évtizeden átívelő karrierje során a szőke díva színdarabokban, rádiós musicalekben és 98 filmben szerepelt, valamint több mint ötven albumot adott ki. A színész-énekesnő idős korára sem vonult vissza a rivaldafénytől, és plasztikai műtétekkel, fiatalabb férjekkel, illetve feltűnő öltözékekkel küzdött az évek ellen. Életszeretete és pozitív szemléletmódja azonban mindig is csodálatot váltott ki környezetéből.

Az énekesnőről libanoni pályatársai és helyi politikusok is megemlékeztek a Twitteren. Sabah kilencszer házasodott, de utolsó napjait egyedül töltötte. Mindkét gyermeke az Egyesült Államokban él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik