Kultúra

A tévében: ellen

Fájdalomban és szerencsétlenségben lehet ma fürödni, ugyanakkor Cserhalmitól a Terminátorig nagy ellenállók színesítik a képet.

20:00, Duna TV, Befejezetlen élet
Lasse Hallström nem szégyelli az érzelmeket, ahogy azt már a Csokoládéban is láttuk, meséiből facsarni lehet a (vidám avagy szomorú) könnyeket. Ezt szeretni vagy nem szeretni persze ízlés kérdése. De az biztos, hogy nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt, s nagyon keskeny mezsgyén egyensúlyoz a rendező: a giccshatáron. Ebben a filmben (neves közreműködők egész seregével megerősítve: Robert Redford, Jennifer Lopez, Morgan Freeman, Josh Lucas) egész nyomorúság-cunamit zúdít a karaktereire: az egyik alkoholist, a fia menye hibájából autóbalesetben hal meg, a menyt viszont erőszakos új barátja nyomorítja, a másik szereplőt medve támadta meg, aki ismét közelít – a medve viszont elvesztette állását. Oké, utóbbit már csak a második részben láthatjuk, de tény, ez így együtt kicsit soknak tűnik, a fájdalom és szenvedés ugyanis pár csöppben jobban hat, jobban üt, mint ötliteres, családi kiszerelésben. Vagy Hallström megoldja? Meglátjuk.

20:30, Duna World, Kézjegy: Cserhalmi György portréja
Cserhalmi György máris legenda, és ezt nemcsak szigorúan színészi karrierje miatt lehet kijelenteni, hanem az ezen túlmutató, szimbolikus szerepe okán is. A politikai ellenállás, az autonómia figurája ő, aki a valós életében sem volt gyáva szembeszállni, s ha úgy hozta a sors, rendőrökkel verekedni, szemtelenkedni. A Dögkeselyű, a Szirmok, virágok koszorúk vagy a Tiszta Amerika színésze, aki Makk Károlytól Jancsó Miklóson át Kovács Andrásig, Szabó Istvánig mindenkinél volt már főszereplő most egy órán át magáról, életéről, világlátásáról beszélhet.   

21:00, film+, Terminátor 2. – Az ítélet napja
James Cameron tenger feletti munkásságának egyik oszlopcsarnokát alkotják az Arnold Schwarzenegger színészi képességeinek tökéletesen megfelelő Terminátor-filmek. Ennek második darabja jól ismert, kicsit amolyan szemléltető ábra a 90-es évek elejének filmes látványeffektusaihoz, filmtrükkös állapotához. A rendező persze e produkcióban sem csak a színészi instrukciókkal törődött, nyüstölte szépen a technikai gárdát, és remekbe szabott látványelemeket rittyentett össze – nem véletlen, hogy négy technikai Oscar-díj járt érte. 

21:35, m1, Pesty Fekete Doboz
A köztévé (m1, m2, Dunák) elképzelése a köz szolgálatáról elég sajátos – Pesty László műsorai vitákat kavaró, megkérdőjelezhető szakmai etikai módszerekkel készülő dokumentarista művek. A mai műsor sem a guppik szerelmi életét veszi szemügyre, hanem a pedofília és a nemi erőszak területét. Idén Cannes-ban Thomas Vinterberg filmjének témája volt egy pedofíliával meggyanúsított tanár története, és kétségtelen, amennyire jó, hogy az áldozatok egyre bátrabbak lesznek, úgy erősödik az ok nélküli félelem, az alaptalan, avagy félreértésen alapuló gyanúsítás is. A nemi erőszak pedig szintén sokszor vált ki vitákat – egy amerikai nő pár napja vallotta be, hogy megerőszakolója (aki 10 évet töltött rács mögött) ártatlan, nem volt erőszak. Ugyanakkor számos, akár családon belüli esetre nem derül fény az áldozatok rettegése miatt. Szóval Pesty megint belecsap a lecsóba, és ügyel rá, hogy mindezt csupa fehér damaszt ruhát viselő személy körül tegye. 

22:00, National Geographic, Titkok és ereklyék II: A Mona Lisa-kód
Vicces egy műsor ez: egyrészt kijelenti, hogy “eddig még egyetlen da Vinci-festményen se találtak titkos kódot vagy rejtélyes, kettős értelmű utalást”, de aztán kiderül, hogy mégis – vagy mégsem? Azért érdekes, hogy Michelangelo, Tiziano, Raffaello képei nem indítják be a gazdagabb fantáziákat, csak a (nő? ufó? szabadkőműves? időutazó? halhatatlan? titkos biztosítási ügynök? gépember? embergép?) Leonardo da Vinci.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik