Belföld

Cigányok ellen uszít a köztévé?

Kiverte a biztosítékot az újraindult Pesty Fekete Doboz első, a cigány-magyar együttélésről szóló adása, amely bírálói szerint a cigányok elleni gyűlöletet szította. Pesty László azonban úgy véli, a film csökentette az előítéleteket.

Pesty László rendező-producer nem gondolta volna, hogy ekkora port fog kavarni a – tavaly októberben a Hírszerzőn megjelent, ”Ha Ti vagytok a cigányok, nem tartozom közétek” című Forgács István-írás alapján készült –, március 7-én bemutatott dokumentumfilm. A filmben a jó körülmények között felnőtt, roma családból származó – de a kisebbséggel közösséget nem vállaló – diplomás romaügyi szakember (Forgács) és szülei mellett egy cigányvajda véleményét ismerhetjük meg. Ezek leginkább arról szólnak, hogy a cigányok túl sok gyereket vállalnak, nem dolgoznak, segélyből és bűnözésből élnek. Emellett – egyetlen jó példaként – megjelenik Uszka település romaközössége, akik kis egyházi közösségük hatására egész máshogy élnek: nincs bűnözés, nem vállalnak sok gyereket. A lelkész a romák bűneiért bocsánatot is kér a magyaroktól. A romákról, mint egységes, kollektív csoportról beszél egyébként Forgács is például a rendőr-szakközépiskolásoknak, és – a cigányügyet taglalva – kijelenti, hogy szerinte ez az ország már nem megmenthető.


Fotó: Kummer jános

Pesty László lapunknak elmondta, 24 éve foglalkozik romaüggyel, számtalan roma barátja van. „Nem tettem egyebet, mint bemutattam egy véleményt, Forgács Istvánét.” Hozzátette, felkért három-négy olyan publicistát, roma értelmiségit, akik vitában állnak Forgács állításaival, de senki nem vállalta, hogy a Fekete Doboznak elmondja a gondolatait. Volt, aki a megbeszélt időben telefonált a már forgatásra felkészült stábnak, hogy mégsem áll kötélnek. Pesty szerint nem egyoldalú és nem gyűlöletkeltő a filmje, az elkészült művel így is elégedett. Nem gondolja, hogy tovább szította a romák elleni gyűlöletet, előítéletet, sőt az a meggyőződése, hogy hozzájárult az előítéletek csökkentéséhez. „Olyan romákat láttunk, akik önkritikusan nézik a helyzetet, és eddig szokatlan véleményt fogalmaznak meg. Ezáltal az egységes romakép sokkal árnyaltabbá válik” – magyarázza.

Ennek épp az ellenkezőjét gondolja a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom és az Ide tartozunk!-Facebook-csoport, valamint az általuk indított petíciót aláíró másfél ezer ember. A dokumentumot kedden egykor adták át a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) képviselőjének. Szerintük a Pesty Fekete Doboz március 7-i adása alkalmas volt etnikai csoport elleni gyűlöletkeltésre, kirekesztésre. Mint a dokumentumban írják, „a műsor olyan színben tűnteti fel a hazai cigányságot, mely méltóságukban sérti e népcsoport tagjait, a velük kapcsolatos előítéleteket erősíti, félelmet kelt a nézőben, és azt közvetíti, hogy potenciális áldozata a romáknak. A cigány közösségeket egységesen antiszociális, összeférhetetlen, bűnöző életvitelű, vérfertőző képben tünteti fel. Leegyszerűsítő, sematikus, és előzetes koncepciókat igazoló, tendenciózus szerkesztési elvek érvényesülnek benne, melynek eredményeképp általánosításokkal, megalázó módon mutatja be a romákat.”

Felhívják a figyelmet arra, hogy mindez a cigány közösségek tagjait akkor is súlyosan sérti, ha ehhez egyébként „semmilyen legitimációval nem bíró cigányok asszisztálnak”, és kiemelik a műsor készítőjének, Pesty Lászlónak és a köztelevíziónak a felelősségét. A petíció aláírói felszólítják a MTVA-t, hogy álljon el a műsor ismétlésétől, vonja felelősségre a szerkesztőt.

A mozgalom szerint a Pesty Fekete Doboz olyan vérlázító műsort készített, amire a magyar médiában eddig nem láttunk példát. „Nem csak a közszolgálati média működik így, de ott azért elvárható lenne, hogy fokozottabban ügyeljenek az ilyen elven szerkesztett műsorokra” – vélik.

Megkérdeztük az MTVA-t, hogy érkezett-e panasz, beadvány a műsorral kapcsolatban, de idáig nem kaptunk választ. Az alap közleményt adott ki ugyanakkor arról, hogy a Pesty Fekete Doboz “Cigány út” című filmje a roma társadalom életével sajátos nézőpontból foglalkozik, amellyel “egy egészséges vitát kívánnak generálni”. A műsorszerkesztők számolva a téma tartalmával, a filmet esti időpontban tűzték műsorra, s 16 éven felülieknek ajánlották. A “Cigány út” mégis nagy vitákat váltott ki, az elismerő szavak mellett több olvasói levél hívta fel a közmédia figyelmét az alkotás nem elég árnyalt látásmódjára. Az MTVA vezetése mérlegelte a véleményeket, s a társadalmi érzékenységre való tekintettel az ismétléstől eltekint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik