Kultúra

A tévében: jön Pesty László második filmje

Párizsi hidak mellett jön az új Pesty-doku, és Rakonczai is elmond mindent. A Coenek meg a ráadás.

19:30, Duna TV, Múzeumtúra – Francia módra
Párizs minden centiméterére jut valami kultúrtörténeti érdekesség, miért a hidak maradnának ki? Appolinaire A Mirabeau-híd alatt című verse világirodalmi léptékben emékezett meg erről az objektumról, de filmek sorában találkozhatunk párizsi hidakkal. Amelyeket most ez a levegős sorozat igyekszik jobban megismertetni velünk.

21:30, m1, Pesty Fekete Doboz, Kárpátalja
Dokumentumfilm már rég kavart ekkora botrányt, mint Pesty László dokumentumsorozatának első darabja, mely cigány szereplői által kimondva akarta bizonyítani, hogy cigánybűnözés van – hát ez nem túl etikus módszer, hisz így bármit lehet bizonyítani, mindig találni valakit, aki alátámaszt egy akármilyen véleményt (és ez most dokumentumfilmes szakmai kérdés, nem állásfoglalás cigányügyben). A második adás ma este egy magyar házaspár által fenntartott kárpátaljai árvaházról számol be, sejthetően kevesebb indulatot kavarva.

22:25, m1, DTK Extra
Két hónapig nem hallottunk róla – vakmerő módon nem vitt magával nyomkövető bóját, így rengeteg ideig tartotta bizonytalanságban a családját. Rakonczai Gábor végül világrekordidő alatt szelte át az Atlanti-óceánt kenujával, de felesége nem mert elutazni a megérkezés tervezett helyére. Megérte? Tényleg eltűnt? Vagy csak médiafogás volt? Ma este mindent elmond a hajós D. Tóth Krisztának. 

23:00, Filmmúzeum, Fargo
Senkinek nem kell bemutatni ezt a filmet, melyet azért jó újból és újból megnézni – ebből látszik, hogy időtálló darab. Egy pipogya férfi (a zseniális Wiliam H. Macy, akit ma a Szégyentelenekben is láthatunk a Viasat3-on, lehet kapcsolgatni, hogy lássuk a különbséget) bűnbe esik, de csak egyre mélyebbre kerül a csávában, miközben egy takaros kis rendőrnő (FRancis McDormandnek Oscart hozott ez a szerep) szépen felgöngyölít mindent. A Coenek remeklése mínusz húsz fokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik