Kultúra

A tévében: rosszkedvünk hidegfrontja zombikkal, CIA-val

Nem pengetünk vidám húrokat, de egy ilyen hétvégéhez és -kezdéshez nem is illik a lágy muzsika.

Felemás hétvégén vagyunk túl, a Fradi női kézilabdásai megnyerték a KEK-et, Wolf Kati azonban leszerepelt az előzetes várakozásokhoz képest az amúgy szinte szürreális Eurovíziós Dalfesztiválon (ahol a dalok csak a kisebb tényezők a nyerésben, ez már bőven elég az averziókhoz), ami után már napvilágot is láttak ez első teóriák a vereség valódi okairól. Az idő lehűlt, az IMF elnöke előzetesben, mert orális szexre kényszerített egy szobalányt – nem kis stressz ma a Valutaalapot igazgatni. Ránk fér néhány film.

Rögtön egy rosszkedvű, de annál izgalmasabb politikai krimi (ma thriller besorolást kapna) a 70-es évekből, a műfaj szakavatott mesterétől, Sydney Pollacktól. A keselyű három napja kezdetén egy CIA-s iroda élete nem várt fordulatot vesz, mivel lemészárolják őket ismeretlenek, az egyetlen túlélő pedig megpróbálja kideríteni, mi is történt. Robert Redford, Faye Dunaway, Max von Sydow garantálja a minőséget és hitelességet a színészi oldalról – 21:00, Filmmúzeum.

Na jó, lesz itt némi romantika is, szerelem, kisgyerek, sztárok, de ehhez egy egy tragédia is járul. Kevin Smith most nem a megszokott ökörködését nyomja, hanem megpróbál lírai dolgokkal foglalkozni téttel, komoly, emberi érzelmekkel meg persze humorral is. Az Apja lánya a boldogság újramegtalálásáról szól, miután a mintacsalád feje (Ben Affleck) elveszti feleségét, amikor az megszüli lányukat. Sztárokban itt sincs hiány: Jennifer Lopez, Jason Biggs, Liv Tyler, és a magát alakító Will Smith, 21:00, Duna TV.

Ennyi elég is volt a finomkodásból, rögtön jöjjön is egy kemény hely – a coloradói Denver börtönben a válogatott elítéletekből álló társaság rivális bandákba tömörül, és minden módon kihasználja az amortizált börtön adta előnyöket. Az őrök lassan nem tudják megvédeni magukat, úgyhogy költözik az egész társaság – erről számol be az Amerika legkeményebb börtönei című sorozat negyedik epizódja a National Geographicon 22:00-tól. Egyben azt is megítélhetjük, hogy a megelőzés és a rehabilitáció helyett az elrettentésre építő jogfelfogás mennyire működik.

Ugyanebben a témában egy korábbi és játékfilmes megoldás Martin Scorsese egyik korai, úttörő alkotása a csodálatos Robert De Niro – Harvey Keitel kettőssel. Az Aljas utcák emellett a két Carradine fivérrel is szolgál, és mindenekelőtt a New York-i Kis Itália erőszakos hétköznapjaival, 1973-ból. 23:00, Filmmúzeum.

Végül ennyi erőszak és keserűség után már csak egy stádium van: lassúak, de jönnek és jönnek, mégpedig a zombik. Zack Snyder, a filmes látványpék 2004-es filmje, a Holtak hajnala George A. Romero territóriumára lépett, amikor az élőhalottaktól szorongatott, bevásárlóközponti társaság kalandjait filmre vitte. Mi a zombi ma, kérdezhette volna, ám erre tán csak maga Romero, eme lények filmes teremtője kompetens a válaszadásban, ezért inkább világvége és felületesség jutott nekünk. Nem baj, egy kis rövid szavatosságú apokalipszis néha nem árt, legalábbis segít a másnapi újrakezdésben. 1:15, TV2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik