Tudomány

Nyilvános a láthatatlan tinta receptje

Feloldotta a titkosítást a CIA a láthatatlan tintáról szóló első világháborús dokumentumáról.

Nyilvánosságra hozták a CIA utolsó titkosított első világháborús dokumentumait, ezek voltak egyébként az amerikai hírszerző ügynökség legrégibb titkos anyagai. A láthatatlan tinta összetevőiről szólnak.

Az 1917-ből és 1918-ból származó képletek olyannyira érzékeny adatnak számítottak, hogy 1976 végén a CIA még a titkosság meghosszabbításáról döntött.

Leon Panetta, az ügynökség igazgatója azt mondta, azért maradtak csaknem egy évszázadig titkosak a dokumentumok, mert a technológiai fejlődés csak most ért el arra a szintre, hogy lehetővé váljon nyilvánosságra hozataluk.

A több mint kilencvenéves dokumentumok szerint láthatatlan tintát vasszulfát és ciánkáli vagy vasszulfát és rizskeményítő vízhez és tintához keverésével lehet előállítani.

Ahhoz, hogy az így készült írást láthatóvá tegyék, víz, kálium-jodát és borkősav kombinációját kell alkalmazni. Egy másik mostanáig titkosított, 1918. június 14-én kelt, francia nyelvű aktában a háborús ellenség németek által használt láthatatlan tinta képletét írták le.

A CIA felismerte a történelmi dokumentumok nyilvánosságra hozatalának jelentőségét – mondta Joseph Lambert, a szolgálatok egyik igazgatója.

Az ügynökség a nemrég lezárult 2010-es költségvetési évben 1,1 millió oldal bizalmas anyagot tett közzé az oldalon, illetve a marylandi College Park városában lévő Nemzeti Levéltárban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Információk a CIA weboldalán (cia.gov)
Láthatatlan tinta receptek (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik