Kultúra

A tévében: Luke, István, Levente, cápamaffia

A Jó ma elnyeri méltó jutalmát, amennyiben kisül, ki is a Jó. Ezenkívül Szörényi-nap, pop, csajok és pergő nyelvű halak érkeznek húsvét hétfőn.

Itt a történet vége: tán a legfáradtabb, legkevésbé sikerült régi rész, A jedi visszatér. Persze, hisz az egész történet Darth Vader és a Gonosz körül kavarog, a Jó kötelező győzelme túl sok tétet nem tartogat magában. Mindazonáltal láthatjuk Jabbát és a „lábaihoz” kényszerített bikinis Leia hercegnőt, megismerkedhetünk a maciszerű ewokokkal, és az időközben balesetben kissé módosult arcú Mark Hamillen is meglepődhetünk. No meg persze eljön a végső találkozás ideje is, pontosan 15:50-től, az RTL Klubon.

Az ország legnépszerűbb rock-operája, szállóigékkel és „szállódallamokkal” teletűzdelve, még ha a dramaturgiára, a történetre rá is nyomta a bélyegét a kor, amely szülte: a Kádár-kor. Szent István trónra kerülésének történetében nem lehet rosszul választani, vagy a szent, a megfontolt, békés, igazságos, nyugatos István, vagy a kihagyott történelmi ziccereket és helyzeteket belőni szándékozó, álom-magyar, nacionalista, pogány, izom-vér, szenvedély Koppány – kettejük összecsapása is szinte véletlenszerűen, a tanácsadók, a körülmények, folytán válik háborúvá. Amiben nem nehéz felismerni Kádár önfelmentését – persze teljesen önkéntelenül és szándékolatlanul. Tudat alatt, mondaná egy pszichológus. De épp ezért avagy ennek ellenére, a Szörényi-Bródy szerzőpáros műve, az István, a király mindenkit megszólított, és mindenkire hatott. 1984-ben szerencsére film is készült belőle – ezt láthatjuk húsvét hétfőn az m1-en 16:50-től.

És ha már Szörényi Levente, nemrég búcsúzott el a közönségtől a magyar könnyűzene történetének egyik legsikeresebb, legnépszerűbb dalszerzője. Az Illés, a Fonográf dalai mellett színpadi és egyéb műveiből is felcsendültek a legnépszerűbb,legsikerültebb, legemlékezetesebb dalok, dallamok, s rengeteg vendég emelte az est, és a 67 éves Szörényi búcsúzásának fényét. Ebből láthatunk összeállítást 18:35-től a Duna TV-n Hattyúdal címen.

Nincs igazi tévés húsvét hétfő animációs film nélkül, ezért teszünk róla, hogy legyen, pontosabban a TV2 tesz róla. A Cápamese szokásos történet egy felvágott nyelvű, kissé szerencsétlen sorsú kis halról, Oscarról, aki a nem túl bátor cápamaffiafőnök-sarj jóvoltából cápaölő hőssé válik, akarata és szándéka ellenére, de ez nem kifejezett életbiztosítás, főleg, ha a cápapapát Robert De Niro szólaltatja meg… A nap legkönnyebb tévés programja sonkaemésztéshez tökéletes, 19:05.

Végül Stephen Frears második legjobb filmje (a Veszedelmes viszonyok után): Pop csajok, satöbbi. Rob Gordon egykori DJ, most épp lemezbolt-tulajdonost elhagyja barátnője, ami létösszegzésre készteti hősünket – és mi mást is jelenthet ez neki, mint toplisták összeállítását, nőkből? Nick Hornby klasszikusából újabb klasszikus született, huszonéves, párkapcsolati krízisben/posványban élő hímneműek a legkönnyebben azonosulnak a John Cusack alakította Robbal, de aki csak szerencsétlenkedő férfiakat és alfajaikon szeretne röhögni, avagy jó humorra és zenékre szomjazik némi történettel, az nyomjon a Viasat3-ra 22:25-kor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik