Kultúra

Bloggerek is kaphatnak majd többmilliós büntetést

A készülő médiatörvény értelmében a Médiahatóság példa nélküli hatáskörrel bír majd.

A Népszabadság információi szerint a jogsértő nyomtatott és online sajtótermékeket 25, illetve 10 millió forintra, a piacon „túlsúlyos” tévéket és rádiókat viszont 50, de akár 200 millió forintra is megbüntethetik, sőt el is hallgattathatják.

A büntetéseket mindenképpen ki kell majd fizetni. A szankciókat eddig bíróságon lehetett megtámadni, és ennek halasztó hatálya volt, 2011-től viszont legfeljebb utólag kaphatja vissza pénzét a szolgáltató – feltéve, hogy megéri az ítéletet.

Médiajogászok szerint éppen ez a szinte parttalan felhatalmazás jelenti a legnagyobb problémát: nem tisztázott, mi minősül enyhe és súlyos jogsértésnek – ezt minden esetben a Médiahatóság döntheti el saját szempontjai szerint.

Eddig bárki, aki úgy érezte, megsértették a jogait a médiában, bíróságtól kérhetett jogorvoslatot. Mostantól viszont az érintett véleményétől függetlenül elég, ha a Médiahatóság sérelmesnek érzi a megjelent tartalmat ezzel pedig – Polyák Gábor médiajogász szerint – „újabb durva fenyegetést iktatnak be a rendszerbe”.

A készülő médiatörvény alapján új nyilvántartást állítanak fel, de a médiumokat, illetve kiadókat egyedi adatközlésre kötelezhetik – még üzleti titkaikat is megismerheti majd a Médiahatóság.

A törvénycsomag másik újítása, hogy a szerkesztett blogokra is kiterjed, bár a szakemberek szerint ez értelmezés kérdése: elméletileg, ha ketten szerkesztenek egy blogot, és azon híreket is közölnek, akkor bizony számon lehet majd kérni rajtuk a szabályokat, ellenkező esetben akár tízmilliós bírsággal is számolhatnak.

– Példa nélküli személyi hatalom jön létre a Médiahatóság elnökének kezében – nyilatkozta a Népszabadságnak Enyedi-Nagy Mihály médiajogász.

A MÚOSZ elnöke, Eötvös Pál így vélekedik: “A Médiahatóság miniszterelnök által kinevezett elnökének a készülő törvény olyan jogosítványokat ad, amelyeket vagy fölösleges szabályozni, vagy normális esetben bírósági jogkörbe vagy a szerkesztői szabadság körébe tartoznak ” A MÚOSZ elnöke a kilátásba helyezett büntetéseket is túlzónak tartja, mivel médiumok létét fenyegetheti, ahogy azt is, hogy „hatósági jogkörben intéznek el ízlésbeli, tartalmi kérdéseket”.

További részletek a NOL.hu A blogokat is fenyegeti a felturbózott Médiatanács című összeállításában olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik