Belföld

6-os és pornó karika az új médiatörvény-tervezetben

A benyújtott javaslat kevésbé szigorú, mint az első verzió. A kereskedelmi tévékkel például enyhébben bánik.

Átszabja a médiapiaci viszonyokat, ennek ellenére az eredeti koncepcióhoz képest kevésbé szigorú a fideszes képviselők által benyújtott médiatörvény tervezete – írja a Népszabadság.

A legnagyobb változás a monopólium megakadályozására vonatkozó javaslatokban van. E szerint a tévés vagy rádiós piacon 35 vagy a kettőben összesen 40 százalékos éves közönségaránnyal rendelkező szolgáltatónak csökkentenie kell a nézettségét; ebben a Médiahatóság lenne a „segítségére”. Kikerült viszont a végleges verzióból a 15-35 százalék közötti korlátozás, amely hátrányosan érintette volna a kereskedelmi televíziókat. A mostani szöveg alapján őket csak pluszkötelezettségek terhelik (például reggeli és esti híradások vagy feliratozás).

Újdonság, hogy a törvény immár a nyomtatott és az internetes sajtóra is vonatkozik, így fordulhat elő az is, hogy a korhatáros műsorokat már nemcsak a tévékben, de az online videótárakban is karikával kell besorolni. Ezekből egyébként már hatféle lesz: 6-ostól kezdve a pornó/horror karikáig. Szabályoznák a reklámok hangerejét is.

Jelentős szerkezeti átalakulást hozhat a közmédiában, hogy az MTV, a Magyar Rádió, a DunaTV hírműsorait és honlapjait, négy hírszerkesztőség helyett, kizárólag az MTI készítené és szerkesztené. A négy közszolgáltatónak közös, öttagú felügyelőbizottsága lesz, emellett a Médiatanács etikai kódexet adna ki, amelynek a betartását a civil Közszolgálati Testület ellenőrizné.

A szabályozásban nagyobb szerepe lesz a médiafelügyeleti szerveknek, de tágabb lehetőség nyílna az önszabályozásra is. Az állami frekvenciák kiosztásánál nagyobb lenne a mozgástere Médiahatóságnak.

Az új médiatörvény 2011. január elsején léphet hatályba, kétharmados többség kell az elfogadásához – írja a lap.

AJÁNLOTT LINK:

A kormány bevezeti a 6-os karikát és a pornó kategóriát (Népszabadság Online)
Az új médatörvény tervezete

Ajánlott videó

Olvasói sztorik