Belföld

Csendes reklámokkal itt a Fidesz médiatörvény-javaslata

Benyújtották a parlamentnek "A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról" címet viselő, 228 paragrafusból álló médiatörvény-javaslatukat fideszes képviselők hétfőn.

“A nemzeti hírügynökség a többi közszolgálati médiaszolgáltató számára kizárólagos joggal hírműsorokat gyárt, továbbá működteti a közszolgálati médiaszolgáltatók egységes hírportálját, a közszolgálati médiaszolgáltatók más internetes sajtótermékeit, továbbá az internetről elérhető, lekérhető médiaszolgáltatásait” – rögzíti az Országgyűlés honlapján elérhető, az indoklással együtt 174 oldalas dokumentum.

A javaslat indoklása szerint ez nem jár együtt a hírműsorok műsoridejének csökkentésével, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy egy közéleti eseményről a közmédia ne négy stábbal, “vagyis négyszeres költséget okozó kapacitáslekötéssel tudósítson”.

A tervezet részletesen szabályozza a magyar és európai alkotások sugárzásának arányát, mind a kereskedelmi, mind a közszolgálati médiában. Emellett kitér például a reklámok hangerejére is: eszerint a hirdetések hangereje nem lehet nagyobb, mint a környező műsorszámoké.

AJÁNLOTT LINK:

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik