Belföld

Alkotmánybíróságra vitte az LMP a médiaalkotmányt

Administrator
Administrator

2010. 11. 18. 15:31

A párt reméli, hogy a Fidesz ebben a vizsgálatban nem fogja korlátozni a testületet.

Az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult az LMP a médiaalkotmány ügyében, a párt szerint ugyanis a múlt héten kihirdetett törvény számos ponton ellentétes az alaptörvénynek a vélemény- és szólásszabadsággal kapcsolatos paragrafusával.

Karácsony Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kifejti: a médiaalkotmány minden lineáris és lekérhető médiaszolgáltatótól megköveteli a kiegyensúlyozott tájékoztatást, ami az AB egy 2007-es határozata szerint csak a közszolgálati és széles tömegeket elérő rádióktól, televízióktól várható el.

“Azt pedig persze a kizárólag Fidesz-delegáltakból álló médiatanács fogja eldönteni, hogy mi számít kiegyensúlyozott tájékozhatásnak – lehetőséget adva a kormánynak nem tetsző orgánumok elnémítására” – véli a politikus, aki szerint ugyancsak ellentétes az alkotmánnyal az a tényfeltáró újságírást jelentősen korlátozó passzus, amely – mint írja – közelebbről meg nem nevezett közrendvédelmi vagy nemzetbiztonsági okokból kötelezheti az újságírókat az informátoraik kiadására.

Az LMP ezért azt kéri az AB-tól, semmisítse meg ezeket a passzusokat. “Reméljük, időközben a Fidesz az adó- és járulékügyek után nem veszi ki az AB hatásköréből a médiaügyek megítélését is” – zárja közleményét Karácsony Gergely.

Az Országgyűlés a kormánypárti képviselők szavazatával, az ellenzék elutasítása mellett november 2-án fogadta el a fideszes Cser-Palkovics András és Rogán Antal által beterjesztett, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatot, amely 2011. január 1-jén lép hatályba. A még 1986-ban elfogadott sajtótörvényt leváltani hivatott médiaalkotmány hatálya minden hazai médiatartalomra – azaz az összes ma ismert médiumra, így a nyomtatott és az elektronikus sajtóra, valamint újdonságként az internetes tartalmak szabályozás alá vont részére – kiterjed, sőt a Magyarországra irányuló, de más országból nyújtott médiatartalom-szolgáltatásokra is, feltéve, hogy a szolgáltató a szigorúbb szabályok megkerülése érdekében telepedett le az országhatáron túl.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.