Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Választási csalás kísérlete miatt emeltek vádat Trump legfontosabb emberei ellen Arizonában

BRANDON BELL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Rudy Giuliani New Hampshire-ben 2024. januárjában
BRANDON BELL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Rudy Giuliani New Hampshire-ben 2024. januárjában

A 2020-as amerikai elnökválasztás eredményére irányuló kísérletek miatt Arizona államban vádat emeltek Donald Trump legfontosabb tanácsadói ellen – számolt be a sajtó szerdán. A vádlottak között ott van Rudy Giuliani, volt New York-i polgármester, a volt amerikai elnök egyik legfőbb szövetségese, és Mark Meadows, a Fehér Ház egykori kampányfőnöke. Trump ugyan szerepel a vádiratban közreműködőként, de a vádlottak között nem.

Ahogy arról egy korábbi cikkben beszámoltunk, a vádak szerint annak ellenére, hogy 2020. november 13-án egy bírósági tárgyaláson Trumpék is elismerték, hogy Arizonában elvesztették a választást, másnap Trump azt mondta Giulianinak, hogy folytatni fogja a választás megváltoztatására irányuló harcot. Ezután felhívták telefonon az arizonai állami képviselőház elnökét, Rusty Bowerst és – hamisan – azt állították, hogy Arizonában nem amerikai állampolgárok, az államban lakóhellyel nem rendelkezők, sőt, halottak is szavaztak, és a házelnököt arra kérték, hogy hívja össze a képviselőket. A házelnök ezt bizonyítékok hiányában megtagadta. Ezután arra kérték, hogy a törvényhozás segítségével kerülje meg az elektori eljárást és iktasson be új elektorokat. Bowers ezt a kérést ugyancsak megtagadta.

Pár nap múlva Giuliani személyesen is találkozott a házelnökkel és amikor az ismét felszólította az ügyvédet, hogy mutassa be a bizonyítékokat, amelyekkel alá tudja támasztani az állításait, Giuliani azt mondta:

Bizonyítékunk nincs, de van sok elméletünk.

Bowers 2020. december 4-én kiadott egy közleményt, amelyben kijelentette, hogy ugyan ő maga is Trumpra szavazott, de nem foglalkozik olyan javaslatokkal, amelyek a hatályos törvények megszegésére buzdít. 2021. Január 4-én John Eastman hívta fel Bowerst és sürgette, hogy a törvényhozás republikánus többségét felhasználva hívja vissza az elektorokat. Bowers megismételte, hogy nem tud választási csalásról az államban.

Az ügyészség szerint más államokhoz hasonlóan Trumpék Arizonában is megpróbáltak „álelektorokat” használni: olyan személyeket gyűjtöttek össze, akik elektorként Trump javára szavaztak volna, ha ő kapta volna a szavazatok többségét. Trumpék rávették őket, hogy hamis igazolásokat készítsenek arról, hogy törvényes elektorok és erről értesítsék az elnökválasztás eredményének hitelesítését végző alelnököt, Mike Pence-t és a Kongresszust is.

Az ügyben megvádolták Boris Epshteynt is, Trump egyik jogi tanácsadóját, ami bonyodalmat okozhat abban a büntetőügyben, amely jelenleg is zajlik egy manhattani bíróságon. Ebben azzal vádolják Trumpot, hogy eltitkolta volt ügyvédje, Michael Cohen 130 000 dolláros kifizetését, amelyet Stormy Daniels pornósztárnak adott át, hogy a 2016-os választások előtt hallgasson korábbi afférjukról. A volt elnök a vád szerint a választási kampánya idején okirat-hamisítást követett el és kampányköltségként tüntetett fel a Daniels-nek szánt kifizetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik