Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

A választás akadályozása, hallgatási pénz egy pornószínésznőnek – ezt kell tudni a Trump elleni bírósági perekről

Justin Sullivan / Getty Images
Justin Sullivan / Getty Images
Cikkünk írásakor négy büntetőbírósági eljárás zajlik Donald Trump volt amerikai elnök ellen, akit 2024-ben akár újra is választhatnak az Egyesült Államok vezetőjévé. A perek különféle szinteken és helyszíneken zajlanak, ezért nehéz eligazodni közöttük, nem beszélve az amerikai és a magyar jogrendszer közötti különbségekről, így összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. Már csak azért is, mert az eljárások minden bizonnyal nagy szerepet kapnak majd a választási kampányban, főleg, hogy az első tárgyalási napok a tervek szerint tavasszal lesznek.

A 2020-as elnökválasztás akadályozása

A vád lényege: A 2020. novemberi elnökválasztás napjától kezdve egészen 2021. január 6-ig Donald Trump és több stábtagja, köztük Rudy Giuliani ügyvéd, széles körű kampányt folytattak a választás eredményének megváltoztatására. Trump mindenáron meg akarta akadályozni, hogy Joe Biden legyen a következő elnök, ezért ő és tanácsadói hamis információkat terjesztettek az állítólagos választási csalásokról, és több államban is igyekeztek nyomást gyakorolni a republikánus állami tisztviselőkre, illetve Mike Pence alelnökre is. A kampány tetőzéseként 2021. január 6-án Trumpék által feltüzelt tüntetők rohamozták meg az amerikai törvényhozás, a Capitolium épületét, megzavarva ezzel a hatalom békés átadását. Az incidens halálos áldozatokat is követelt: egy tüntetőt a helyszínen agyonlőttek a rendőrök, egyet a tömeg taposott agyon, két másik tüntető pedig stroke, illetve szívinfarktus következtében halt meg. Egy, a Capitoliumot védő rendőrt a tüntetők vertek meg, majd lefújták gázspray-vel, ő néhány órával később az irodájában esett össze, ott halt meg.

A vádpontok és a maximális büntetési tételek:

  • az Egyesült Államok megtévesztésére irányuló összeesküvés: 5 év börtön
  • hivatalos eljárás akadályozására irányuló összeesküvés: 20 év börtön
  • hivatalos eljárás akadályozása és akadályozásának kísérlete: 20 év börtön
  • (az alkotmányban biztosított) jogok gyakorlása elleni összeesküvés: 10 év börtön.
TASOS KATOPODIS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Tüntetők a Capitolium épületénél 2021. január 6-án.

Megjegyezés: Mivel szövetségi bűncselekményekről van szó, ha bűnösnek találják, de újraválasztják elnöknek, Donald Trump elvileg kegyelmet adhat magának, bár nem mindenki ért egyet abban, hogy ez jogilag lehetséges. A vádat Jack Smith különleges ügyész képviseli, a per Washingonban zajlik. Az első tárgyalási nap 2024. március 4-én lesz, egy nappal az úgynevezett Szuper Kedd előtt, amikor a legtöbb államban zajlik egyszerre az előválasztás.

A választás megzavarása Georgia államban

A vád lényege: Georgiában a többszöri újraszámlálás ellenére sem volt hajlandó elismerni a vereségét Trump, ezért ebben az államban különösen agresszív módon próbálkoztak azzal, hogy valamilyen módon megváltoztassák az eredményt. Sydney Powell ügyvéddel az élen hamisan terjesztették azt, hogy a szavazógépeket úgy „hekkelték meg”, hogy azok Bident hozzák ki győztesnek, ezen felül Trumpék az általuk kinevezett, „hamis” elektorokkal próbálták meg hitelesíteni a választási eredményt.

Nyomást helyeztek az állam vezető republikánus politikusaira is, például Trump 2021. január 2-án személyesen hívta fel Georgia legfőbb választási tisztviselőjét, Brad Raffenspergert, és felszólította, hogy „találjon” 11 780 szavazatot, amennyire Biden legyőzéséhez szükség lett volna. A georgiai Fulton megyei kerületi ügyész, Fani Willis Trump mellett még 18 másik ember ellen emelt vádat, az első tárgyalási napnak 2024. február 15-ét javasolta.

A vádpontok és a maximális büntetési tételek:

  • a RICO, azaz a zsarolással kapcsolatos és a bűnszervezetek elleni törvény megsértése: 20 év börtön
  • három rendbeli közhivatalnok által elkövetett esküszegésre való felbujtás: 3 év börtön
  • közhivatalnok megszemélyesítésére irányuló összeesküvés: 2,5 év börtön
  • kétrendbeli hamisítás elkövetésére irányuló összeesküvés: 7,5 év börtön
  • kétrendbeli összeesküvés hamis nyilatkozat és hamis írásbeli nyilatkozat elkövetésére: 2,5 év börtön
  • hamis iratok benyújtására irányuló bűnszövetség: 5 év börtön
  • hamis iratok benyújtása: 10 év börtön
  • kétrendbeli hamis állítások és írások készítése: 5 év börtön.
Eric Thayer / Getty Images Donald Trump Joe Biden beiktatása előtt elhagyja a Fehér Házat 2021. január 20-án.

Megjegyzés: Mivel itt nem szövetségi, hanem állami bűncselekményekről van szó, ezért elnöki kegyelem nem lehetséges. Esetleges elítélése esetén Trumpnak a kegyelem megadására vagy a büntetés enyhítésére egyedül jogosult Georgia állami kegyelmi és feltételes szabadlábra helyezési bizottsághoz kell fordulnia. Ez egy öttagú testület, tagjait a kormányzó nevezi ki.

Minősített iratok rejtegetése

A vád lényege: Amikor Donald Trump hivatali ideje lejártával, 2021 januárjában elhagyta a Fehér Házat, az előírások ellenére nem adta át az összes, érzékeny adatokat tartalmazó minősített iratot a Nemzeti Levéltár számára, hanem azok egy részét magával vitte a Mar-a-Lago nevű rezidenciájára, Floridába, és a kormány többszöri felszólítása ellenére sem adta vissza azokat.

Jack Smith különleges ügyész és csapata szerint Trump legalább két alkalommal olyan személyeknek mutatott meg titkos dokumentumokat – például egy szigorúan titkos katonai térképet –, akiknek nem volt felhatalmazásuk arra, hogy megnézzék azokat. A vádak szerint Trump és még legalább két ember, köztük a személyi asszisztense, tudatosan egyik helyről a másikra vitték az iratokat tartalmazó dobozokat, és közben a volt elnök nyomást gyakorolt az egyik ügyvédjére, hogy az akadályozza meg a nyomozókat a titkosított anyagok visszaszerzésében, sőt azt javasolta, hogy talán jobb lenne hazudni a nyomozóknak, és visszatartani a dokumentumokat.

A vádpontok és a maximális büntetési tételek:

  • 32 rendbeli védelmi információk szándékos visszatartása: 10 év börtön
  • összeesküvés az igazságszolgáltatás akadályozására: 20 év börtön
  • dokumentumok visszatartása hivatalos eljárásban: 20 év börtön
  • dokumentumok eltitkolása hivatalos eljárásból: 20 év börtön
  • dokumentumok eltitkolása szövetségi nyomozók elől: 20 év börtön
  • eltitkolás kísérlete: 5 év börtön
  • hamis nyilatkozat megtétele az amerikai kormánynak: 5 év börtön
  • kétrendbeli, a kormány által keresett dolog megváltoztatása, megsemmisítése vagy elrejtése: 20 év börtön.
US JUSTICE DEPARTMENT / AFP A Mar-a-Lago rezidencián talált dobozok 2023. június 9-én.

Megjegyzés: Tekintve, hogy itt is szövetségi bűncselekményről van szó, Trump újraválasztott elnökként elvileg kegyelmet adhat magának. A per a floridai Fort Pierce-ben zajlik, az első tárgyalási napot 2024. május 20-ra tűzte ki a bíróság.

Hallgatási pénz

A vád lényege: Trumpot üzleti nyilvántartások meghamisításával vádolják azt követően, hogy Stormy Daniels pornósztár azt állította, 2006-ban szexuális kapcsolatot létesített az akkor még üzletemberként tevékenykedő volt elnökkel, majd Trump és ügyvédje, Michael Cohen a 2016-os elnökválasztási kampány utolsó heteiben pénzt adtak Danielsnek azért, hogy hallgasson az afférról. Az ügyészek szerint Cohen 2016 októberében 130 ezer dollárt fizetett Danielsnek, majd Trump, már a Fehér Házban, részletekben megtérítette Cohennek a pénzt, és azt hamis módon vállalati jogi költségeknek álcázta, megsértve ezzel New York állam törvényeit.

A vádpontok és a maximális büntetési tételek:

  • 34 rendbeli üzleti iratok meghamisítása: 4 év börtön.

Megjegyzés: New Yorkban az üzleti nyilvántartások meghamisítása alapesetben vétségnek számít, azonban ha a vádlott azzal a szándékkal hamisította meg az iratokat, hogy egy másik bűncselekményt előmozdítson, akkor bűncselekménynek minősül. Trumpot ebben az ügyben bűncselekménnyel vádolják, de Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész még nem hozta nyilvánosságra, hogy mi áll a háttérben. A georgiaihoz hasonlóan itt is állami bűncselekményről van szó, ezért a helyi szabályok szerint csak New York állam kormányzója adhat kegyelmet. Az első tárgyalási nap 2024. március 25-én lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik