A következő élő közvetítés része Gázai háború: túsz- és átmeneti tűzszüneti megállapodás körvonalazódik

A Hezbollah bejelentette, hogy megint egy izraeli hadállást támadtak

OMAR QATTAA / ANADOLU / AFP
OMAR QATTAA / ANADOLU / AFP

A Hezbollah közölte, hogy ismét támadott hétfőn egy izraeli hadállást, válaszul arra, hogy nem sokkal korábban az izraeli hadsereg (IDF) támadta a libanoni síita milícia állásait.

A milícia tájékoztatása szerint rakéta-sorozatvetővel lőtték a Golán-fennsík izraeli megszállás alatt lévő részét. Egy neve elhallgatását kérő fegyveresük pedig az izraeli támadással kapcsolatban azt közölte, hogy legkevesebb két társuk életét vesztette, illetve találat érte az egyik élelemraktárukat is.

Az izraeli hadsereg a gázai háború kezdete óta először támadta Libanon középső részét, azon belül Baalbek térségét, mintegy száz kilométerre a határtól. A dél-libanoni célpontok elleni támadások már rendszeresek a háború kezdete óta. Az izraeli támadás előzménye, hogy az Irán által támogatott milícia lelőtt egy izraeli drónt.

Az AFP francia hírügynökség összesítése szerint a háború kezdete óta Libanonban legkevesebb 281-en haltak meg izraeli támadásban, közülük 196 a Hezbollah fegyverese volt. Legkevesebb 44 civil halottról tudni.

Nyugati országok diplomatái több megoldást is ajánlottak már Libanonnak és Izraelnek arra, hogy vége legyen a fegyveres konfliktusnak a libanoni-izraeli határ mentén. Ezek többsége szerint a Hezbollah visszavonná erőit a határtól 7-10 kilométerre, cserébe megerősítenék ezen a szakaszon a libanoni hadsereg jelenlétét.

A Hezbollah többször közölte, hogy bár nem utasítja el teljesen a javaslatokat, nem hajlandó tárgyalni róluk mindaddig, amíg a Gázai övezetben nem lesz tűzszünet.

Abdallah Bouhabib libanoni külügyminiszter azt mondta: Bejrút olyan megoldást szeretne, mely rendezné az Izrael által az 1967-es háború óta megszállva tartott Sebaa-farmok és Kfar Súba ügyét is. Libanon többször követelte már Izraeltől, hogy vonuljon ki erről a vidékről.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik