Tudomány

Meghalt a férfi, aki elsőként kapott genetikailag módosított disznóvesét

Joe CARROTTA / NYU Langone Health / AFP)
Joe CARROTTA / NYU Langone Health / AFP)
Két hónappal a műtét után.

62 éves korában meghalt Richard „Rick” Slayman, az első ember, akinek genetikailag módosított disznóvesét ültettek be – írja a Guardian. A műtét két hónappal korábban történt, a Massachusettsi Kórház viszont azt mondja, nem találtak arra utaló jelet, hogy a transzplantáció okozta a Slayman halálát. A műtétet végző sebészek úgy vélték, hogy a disznóvese legalább két évig bírni fogja. A transzplantációs csapat szomorúságát és részvétét fejezte ki az eset miatt.

Disznóvese beültetésével korábban is kísérleteztek párszor, de akkor agyhalott embereken végezték el a transzplantációt. Slayman volt az első páciens, aki nem kómában feküdt a műtétet megelőzően. Két ember génmódosított disznószívet kapott, mindkettejük meghalt hónapokkal a műtétet követően. Slaymannek már volt egy veseátültetése 2018-ban, de tavaly óta vissza kellett járnia dialízisre, mert a beültetett szerv működése kezdett leállni. Az orvosok ekkor javasolták neki a disznóvese transzplantációt.

A család megköszönte az orvosok erőfeszítéseit, ami további hét hetet adott még nekik szerettükkel. Közleményük szerint Slayman részben azért vetette alá magát a műtétnek, hogy reményt adjon mindazoknak, akik transzplantációra várnak.

Rick elérte ezt a célját, bizakodása és optimizmusa örökké velünk lesz

– írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik