Sport

„Kevés ország adott olimpiai bajnokokat Kínának” – Orbán Viktor a Liu testvérek országváltásáról

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook

Van itt velünk két sportoló, akik magyar színekben szereztek két olimpiai aranyérmet, de most már kínai színekben versenyeznek. De nem fáj a szívünk, mert kevés nemzet mondhatja el magáról, hogy adott olimpiai bajnokokat Kínának

– ez hangzik el abban a videóban, ami Orbán Viktor Facebook-oldalán jelent meg vasárnap reggel, és aminek a kísérőjében az szerepel, hogy „büszke mindkét nemzet”. A magyar miniszterelnök ezt vélhetően azon a vacsorán mondta, amit a Magyarországra látogató Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökének tiszteletére tartottak, és amin a Nemzeti Sport cikke szerint jelen volt Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók részesei voltak Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmének, amit a váltó nyert 2018-ban, majd 2022-ben Liu Shaoang egyéniben is a dobogó tetejére állhatott, de ezen kívül is számos világ- és Európa-bajnoki címet szállítottak a magyar korcsolyasportnak. Még 2022-ben az országváltásukat kezdeményezték, azzal indokolták döntésüket, hogy a sikerekhez Magyarországon már nem voltak biztosítva a feltételek – idén pedig már kínai színekben lettek világbajnokok.

A héten több napot is Magyarországon töltött Hszi Csin-ping, akit Orbán Viktor a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóján köszöntött hazánkban. A látogatás keretében rendezték a csütörtöki vacsorát is, amin a fenti kijelentés elhangzott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik