Élet-Stílus

Az Euróvízió győztesét elszomorítja, hogy idén nem minden a szeretetről és az összetartozásról szólt a dalfesztiválon

Martin Sylvest Andersen / Getty Images
Martin Sylvest Andersen / Getty Images
A svájci Nemo a verseny körüli botrányokról beszélt a döntő után.

Szombaton volt a 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál döntője Malmöben, ami a svájci Nemo győzelmével zárult. Az idei verseny nem volt problémáktól mentes:

  • egyesek úgy vélték, a gázai konfliktus miatt nem szabadna engedni Izrael részvételét – hasonlóan Oroszországhoz, akiket 2022-ben kizártak az orosz-ukrán krízis kirobbanását követően. Az eseményt szervező Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) végül csak azután engedélyezte az izraeli versenyző, Eden Golan indulását, hogy változtatott eredetileg October Rain című dalának szövegén, ami nem titkoltan a Hamász október 7-i terrortámadásának állít emléket. A szám végül a Hurricane címet kapta. Golan produkcióját az elődöntők óta minden alkalommal hangos fújolás kísérte, szombaton tüntetést is tartottak a döntő helyszíne előtt. Eden Golan végül az ötödik helyet szerezte meg a fináléban.
  • A másik botrány idén az volt, hogy a döntő előtt kizárták Joost Kleint, aki Hollandiát képviselte. Már az előző esti főpróbán sem léphetett színpadra, mert a délután folyamán felfüggesztették egy színfalak mögött történt incidens miatt. Egyelőre semmi konkrétat nem lehet tudni arról, miért diszkvalifikálták, de egyes információk szerint a stáb egyik munkatársával került konfliktusba az énekes.

A nyertest a szombat este tartott sajtótájékoztatón arról kérdezték, mit gondol a verseny körüli vitákról. Nemo azt mondta, elszomorították a történtek.

Azt kell mondanom, ez az egész élmény nagyon intenzív volt, és nem volt végig kellemes. Sok olyan dolog történt, amik alapján nem úgy tűnt, hogy minden a szeretetről és az összetartozásról szól, és ez nagyon elszomorított. Ugyanakkor tapasztaltam rengeteg szeretet és összefogást is. Annyi különböző kultúra találkozott itt, olyan emberek, akik tele vannak pozitivitással és zene iránti szeretettel. Reményt adott nekem a tudat, hogy ezek az emberek léteznek, és egy olyan világban léteznek, ahol sok munkánkba kerül egy ilyen környezet megteremtése, és ahol mindannyiunknak fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mit akarunk képviselni. Nagyon remélem, hogy az Eurovízió továbbra is a békét és a szeretetet fogja képviselni. Azt hiszem, ezen még sokat kell dolgoznunk

nyilatkozta a svájci énekes az Independentnek.

Kapcsolódó
Svájc tarolt az Eurovíziós Dalfesztiválon, Ukrajna harmadik, Izrael ötödik lett
A svájciak nembináris előadója, Nemo magabiztosan nyerte a dalversenyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik