Élő Nagyvilág

Menekülttábort bombáznak az izraeli erők

Izrael új átkelőhelyet nyitott Gázába

Izrael új átkelőhelyet nyitott vasárnap a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyszállítmányoknak: az övezet északi határán kialakított, Nyugat-Erez nevűt, bár az építkezés még nem teljesen fejeződött be ott. Az első napon mintegy negyven kamionnyi segély haladt át rajta, írja az MTI.

A legtöbb humanitárius segély délen, Kerem Salomnál jut be a Gázai övezetbe.

Az izraeli erők (IDF) hadműveletet kezdtek a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabaliában, mert információik szerint visszatértek oda a Hamász iszlamista terrorszervezet már egyszer felszámoltnak hitt egységei. A légierő a szárazföldi csapatok bevonulása előtt mintegy harminc célpontot támadott a térségben. Az izraeli szárazföldi csapatok délen, az Egyiptomba vezető rafahi átkelő gázai oldalán folytatták hadműveletüket. Számos alagútlejáratot és rakétavetőt találtak és semmisítettek meg.

Az elmúlt egy napban az izraeli légierő összesen több mint százötven célpontot támadott az övezetben az IDF szóvivőjének közlése szerint.

A Gázai övezet határa mentén fekvő Szderót városra négy rakétát indítottak el a palesztin fegyveresek az övezetből. Emiatt a helyi önkormányzat bejelentette, hogy az Emlékezés napjának ünnepségét a város zárt, védett helyiségében fogják megtartani, és később döntenek arról, hogy hétfőn megrendezik-e a  gyászünnepséget a városi temetőben.

Izrael északi, libanoni határán is tovább folytatódtak a harcok vasárnap. Az IDF gyanús légi eszköz elfogását jelentette, amely Libanonból hatolt be az ország területe fölé. Lelövése nem okozott kárt sem emberéletben, sem anyagiakban. Vasárnap reggel légiriadó volt az ország legészakibb tengerparti városában, Nahariában, ami után az IDF Libanonból berepülő támadó drónokat azonosított.

Vasárnap délután a Hezbollah libanoni síita szervezethez közeli, Al-Akbar című újság Dél-Libanonban végrehajtott izraeli légicsapásokról számolt be. Előzőleg a Hezbollah közölte, hogy fegyveresei lőtték a vitatott hovatartozású libanoni-izraeli-szíriai határvidéket.

A libanoni Ad-Diyar című lapnak úgy nyilatkozott a Hezbollah több tisztviselője vasárnap, hogy szervezetük fokozatosan változtat harci stratégiáján Izraellel szemben. Kivonják harcosaikat a határ menti régióból a felderítő és hírszerző egységek kivételével, és inkább drónokkal támadnak, amelyek nagy sebességükkel sikeresen kikerülik az izraeli légvédelmi rendszereket, valamint rövid és közepes hatótávolságú rakétákat indítanak Izrael ellen. Emellett  megerősítik Izraelen belüli hírszerző hálózatukat.

Újságírókat vettek őrizetbe Tel-Avivban, mert arra gyanakodtak, hogy az al-Dzsazírának dolgoznak

Holott a londoni székhelyű, pánarab újság, az Al-Araby Al-Jadeed hírportál munkatársai voltak. A Times of Israel azt írja, hogy az újságírók az izraeli foglyok szabadon bocsátását, a gázai háború végét és Netanjahú lemondását követelő tüntetésekről tudósítottak, amikor az izraeli hatóságok előállították őket.

Arról, hogy miért záratta be az al-Dzsazírát a szélsőjobboldali izraeli kormány, az alábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
Miért kapcsolta le Izrael az al-Dzsazírát?
Izrael történetében ez volt az első eset, hogy a kormány bezárjon egy, az országban működő tévécsatornát. A döntéssel Netanjahu megmutathatja, hogy keménykezű vezető, az okok azonban messzebbre vezetnek. Szalai Máté írása.

Az Egyesült Királyság ellenzi a rafahi offenzívát

Az Egyesült Királyság külügyminisztere, David Cameron, egy vasárnap reggeli tévéinterjúban beszélt arról, hogy kormányuk nem támogat egy kiterjedt izraeli támadást a gázai Rafah városa ellen, amíg nincsen teljesen világos terv az ott lévő civilek megvédésére, vagyis arra, hogyan helyeznék biztonságba az embereket és hogy lenne nekik, hogyan biztosítanák az élelmiszer- és gyógyszerellátást.

Eddig nem láttunk ilyen tervet, így ebben a formában nem támogatjuk az offenzívát

– mondta Cameron.

Az ENSZ-főtitkár azonnali tűzszünetre és a túszok elengedésére szólított fel

Megismétlen felszólításomat az azonnali tűzszünetre, a túszok feltétel nélküli elengedésére, és a humanitárius segélyek azonnali beáramlására – mondta vasárnap a gázai háborúval kapcsolatban António Guterres, az ENSZ főtitkára, hozzátéve, hogy a tűzszünet csak a kezdetet jelenti majd, hiszen „hosszú út vezet majd a háború által okozott pusztításból és a traumából” a normalitás felé.

A nemzetközi tiltakozások ellenére az izraeli erők folytatták bombázásaikat Rafah városában, ahova már több mint százezer palesztin menekült Gáza egyéb, konfliktus sújtotta részeiből. Jelenleg több mint 280 ezer ember tartózkodik a városban az ENSZ becslései szerint.

Izrael nem hagy fel a dzsabaljai menekülttábor bombázásával

Az Al Jazeera híradásai alapján arról ír a Guardian, hogy az izraeli hadsereg fokozta a dzsabaljai menekülttábor bombázását. A palesztin menekültek által lakott övezetben lakóházakat és evakuációs központokat is támadtak, aminek következtében a Wafa hírügynökség szerint több civil meghalt és megsebesült. Utóbbi állítást a lap még nem tudta független forrásokból igazolni.

A helyi kórház sürgősségi orvosa az Al Jazeerának azt mondta, egyre  rosszabb a helyzet Dzsabaljában. „Nincs világítás és nincs egészségügyi utánpótlás sem, mivel Izrael kiterjesztette hadműveletét a térségben. Nincs oxigénünk, amit a betegeknek adhatnánk” – vázolta a helyzetet a lapnak Imad Abu Zayda.

Izrael közben felszólította a dzsabaljai menekülteket, hogy haladéktalanul hagyják el a tábor területét, mert a bombázás és a harcok folytatódni fognak. Ahogy fogalmaztak, ki akarják gyomlálni a Hamász rejtőzködő terroristáit, akik a civilek között vegyülnek el a menekülttáborban.

Olvasói sztorik