Közélet

Bírálta az elnököt, élő adásban vették őrizetbe a tunéziai ügyvédet

Tunisian Presidency / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Kaisz Szaíd egy 2023-as állami megemlékezésen.
Tunisian Presidency / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Kaisz Szaíd egy 2023-as állami megemlékezésen.
Akár börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

Tunéziában a biztonsági erők élő tévéadásban vettek őrizetbe szombat este egy ügyvédet, aki a héten egy helyi televízióban bírálta hazája belpolitikai viszonyait. Szonija Dahmani őrizetbe vételéről egyik munkatársa, Dalíla Szaddek is beszámolt a Facebookon, hozzátéve, hogy Dahmanit az ügyvédi kamara székházából vitték el, és hollétéről azóta nem lehet tudni semmit – írja az MTI.

Az épületben megtartott razziát és az őrizetbe vételt a székházban forgató France24 francia televízió élőben közvetítette. A televízió közleményben tiltakozott az eljárás ellen, kiemelve, hogy a biztonsági erők maszkot viselő tagjai a csatorna munkatársaival szemben is fenyegetően léptek fel, és utasították őket, hogy hagyják abba a közvetítést, majd rövid időre őrizetbe vették a televízió operatőrét, Hamdi Tlilit is.

Sajtóhírek szerint Dahmani ellen a hamis hírek terjesztéséről és gyűlöletbeszédről szóló 54-es büntetőtörvénykönyvi cikk alapján kezdtek nyomozást. Az ezzel kapcsolatos vádak alapján öt évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki rá, ha elítélik. A tunéziai újságíró-szövetség adatai szerint a törvénycikk alapján már több mint hatvan sajtómunkás ellen indult eljárás.

A Kaisz Szaíd elnökkel kapcsolatban krotolis Dahmani kedden, a Carthage24 nevű televíziónak adott interjújában tett szarkasztikus megjegyzést Tunéziára az elnök egyik beszédével kapcsolatban, amelyben Szaíd egy összeesküvésre utalt, aminek keretében idegen erők szeretnék a szubszaharai térségből menekülőket maradásra bírni az országban. Dahmani azt mondta, hogy Tunéziában nem túl kellemes az élet. Miután több néző panaszt tett a megjegyzés miatt, Dahmani idézést kapott, amelyen azonban nem jelent meg, így a bíróság az őrizetbe vétel elrendelése mellett döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik