Nagyvilág

Mégsem kell letartóztatnia Putyint a dél-afrikai elnöknek

Evgeny Biatov / RIA NOVOSTI / AFP
Evgeny Biatov / RIA NOVOSTI / AFP

Mégsem utazik Vlagyimir Putyin orosz elnök a Dél-afrikai Köztársaságba a BRICS-országok augusztusban tartandó találkozójára, írja az MTI. A dél-afrikai elnöki hivatal szerint erről közösen döntöttek a felek.

A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot tömörítő csoport találkozóján Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli majd az oroszokat.

Ezzel Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnöknek nem kell döntenie arról, hogy letartóztassa-e Putyint vagy sem. Az elnök korábban hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságtól (ICC) kért engedélyt arra, hogy a BRICS-találkozó idején ne kelljen rács mögé zárnia Putyint. Márciusban az ICC elfogatóparancsot adott ki Putyin és Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman ellen, amiért törvényellenesen hurcoltattak el gyerekeket Ukrajnából.

Amennyiben Putyin megjelent volna a BRICS-találkozón, ICC-tagságuk miatt a dél-afrikai hatóságok kötelesek lettek volna letartóztatni az orosz elnököt.

Dél-afrikai tisztségviselők májusban azt mondták, hogy a BRICS-országok fontolgatják a csúcstalálkozó áthelyezését Kínába, amely nem tagja az ICC-nek.

A dél-afrikai ellenzéki Demokratikus Szövetség bírósági úton akarta kikényszeríteni, hogy a kormány köteles legyen őrizetbe venni az orosz elnököt, amennyiben dél-afrikai területre lép.

Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács nemzetközi bizottságának vezetője szerint Oroszország 700 ezer gyermeket deportált orosz területre az ukrajnai konfliktuszónából. A legtöbb gyermeket a háború első hónapjaiban hurcolták el Ukrajnából. Az ENSZ emberjogi biztosának adatai szerint 260 ezer gyereket telepítettek erőszakkal orosz földre a háború kezdete óta.

A Dél-afrikai Köztársaságot már 2015-ben is bírálatok érték, amiért megtagadta az ICC által körözött Omar el-Basír akkori szudáni elnök letartóztatását és kiadását a bíróságnak.

Kapcsolódó
Nagy bajban lenne Magyarország, ha ide jönne Putyin
A nemzetközi jog alapján le kellene tartóztatni, a magyar szabályok szerint viszont nem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik