Nagyvilág

Csokitortával kenték össze III. Károly király viasszobrát Környezetvédő aktivisták

Környezetvédő aktivisták csokitortával kenték össze III. Károly király viasszobrát hétfőn a londoni Madame Tussaud múzeumban, írja az MTI. A két aktivista jegyet vásárolva jutott be az épületbe, majd összekenték a köztudottan lelkes környezetvédő király viaszmását.

Ezt követően egyikük felidézte Károly még walesi hercegként 2019-ben elmondott beszédét, melyben azt hangoztatta, hogy

az unokái korosztályát képviselő fiatalok ma már nem szavakat, hanem azonnali cselekvést várnak el a környezetvédelmi ügyekben.

Az aktivista hozzátette, „a tudomány álláspontja és a kérésünk világos: állítsák le az új nyersolaj- és gázkitermelési projekteket”.

A londoni rendőrség közlése szerint az akciót a 20 éves Eilidh McFadden és a 29 éves Tom Johnson követte el. A rendőrök négy embert igazoltattak az eset kapcsán rongálás gyanújával.

A Just Stop Oil környezetvédelmi szervezet közleményt adott ki, melyben magára vállalta a cselekmény elkövetését. A Just Stop Oil október elején kezdte el akciósorozatát, melynek során napi szinten próbálják megbénítani vagy lassítani a londoni hétköznapokat. Az ellen tiltakoznak, hogy a brit kormány az energiaellátási kockázatok csökkentése végett új nyersolaj- és gázkitermelési engedélyek kiadását tervezi.

Nemrégiben paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh Napraforgók című festményét a brit Nemzeti Galériában, továbbá festékszóróval rongálták meg egy Aston Martin kereskedés homlokzatát.

A Madame Tussaud múzeum szóvivője megerősítette a rongálás tényét, hozzátéve, hogy az érintett installáció kivételével a múzeum továbbra is látogatható, nem zár be.

Vasárnap egy másik környezetvédő csoport, a magát Utolsó generációnak nevező szervezet hasonló akciót hajtott végre a németországi Potsdam múzeumában, ahol Claude Monet Szénaboglyák című festményét öntötték le burgonyapürével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik