Élő Nagyvilág

Nagyon nehéz éjszaka vár a kijeviekre, Szijjártó azt javasolta, Budapesten legyenek a béketárgyalások

Daniel LEAL / AFP
Daniel LEAL / AFP

Pénteken is folytatódott az orosz-ukrán fegyveres konfliktus. Alább pontokba szedtük, hogy melyek voltak a Magyarország szomszédságában zajló háború második napjának legfontosabb mozzanatai:

  • A nap középpontjába a főváros, Kijev került. Az orosz erők pénteken behatoltak a város külterületére: délelőtt elérték az első szárazföldi csapatok is az ukrán fővárost. A belvárosban lévő parlamenttől nagyjából 9 kilométerre található Obolon kerületben is feltűnt több orosz tank, ezt az ukrán védelmi minisztérium is megerősítette.
  • Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy erői ellenőrzésük alá vonták az északnyugaton fekvő stratégiai fontosságú Hosztomel repülőteret.
  • Az EU és az Egyesült Királyság kezdeményezte Vlagyimir Putyin és külügyminisztere, Szergej Lavrov külföldi tulajdonban lévő vagyonának befagyasztását.
  • Putyin felszólította az ukrán hadsereget, hogy buktassa meg a vezérkart, amelyet kábítószerfüggők és neonácik bandájának nevezett.
  • Volodimir Zelenszkij tárgyalni hívta Putyint. Az ukrán elnök szerint Ukrajna inváziója nem csupán egy invázió, hanem egy háború kezdete Európa ellen. A Kreml válaszul jelezte: az orosz elnök kész delegációt küldeni Minszkbe az Ukrajnával folytatandó tárgyalásra. Szijjártó Péter Budapestet javasolta a tárgyalások helyszínéül, erről az ukrán kormányt és Lavrov orosz külügyminisztert is tájékoztatta.
  • Az amerikai hírszerzés szerint Kijev néhány napon belül orosz ellenőrzés alá kerülhet.
  • Megkezdődött a Kijevben rekedt magyarok kimenekítése.
  • A NATO jelentős többletcsapatokat fog telepíteni a szövetséghez tartozó kelet-európai országokba, közölte Jens Stoltenberg főtitkár.
  • Oroszországot kizárták az Euróvízós Dalfesztiválról, és a Bajnokok Ligája döntőjét sem Szentpéterváron rendezik meg.
  • Az ukrán elnök és Vitalij Klicsko polgármester is nagyon nehéz éjszakára számít Kijevben az orosz roham miatt. Zelenszkij azt mondta, Ukrajna sorsa most dől el.

Kína nem ítéli el Oroszországot

Kína továbbra sem hajlandó elítélni Oroszországot, külügyminisztériuma pedig nem hajlandó inváziónak nevezni Oroszország Ukrajna elleni fellépését – írja a BBC Wang Wenbin szóvivő mai sajtótájékoztatója alapján. Kína ennek ellenére azt kommunikálja, hogy tiszteletben tartja valamennyi ország területi integritását, de hozzáteszik, hogy megértik „Oroszország jogos aggodalmát”. Szerintük a politikai megoldás ajtaja még mindig nem zárult be Ukrajnában.

Moszkva: Senki nem akarja megszállni Ukrajnát

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Interfax hírügynökség tudósítása szerint pénteken délelőtt arról beszélt,

senki nem akarja megszállni Ukrajnát.

A tárcavezető elmondta, Oroszország nem ismeri el a jelenlegi ukrán kormányt demokratikusként. Hozzátette, Zelenszkij elnök hazudik, amikor arról beszél, készen áll tárgyalni Ukrajna semleges státuszáról.

Lavrov kijelentette: az orosz kormány azt szeretné, hogy az ukrán emberek függetlenek legyenek.

Négymillió menekülttel számolnak

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának becslései szerint négymillió ember menekülhet el más országokba Ukrajnából, ha a konfliktus tovább eszkalálódik.

Az Unicef közölte, első körben megerősítik kapacitásaikat Moldovában, Romániában és Lengyelországban, valamint Magyarországon és Szlovéniában is, hogy minél nagyobb segítséget tudjanak nyújtani az ukrán menekülteknek.

Szijjártó: 3-5 kilométeres autósorok vannak az ukrán-magyar határon

Teljes kapacitással működnek az ukrán-magyar határátkelők és a magyar képviseletek, közölte a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter a videóban azt mondta: a kijevi nagykövetség és a beregszászi, valamint az ungvári főkonzulátus minden munkatársa dolgozik, és segítséget nyújt a magyaroknak és a nem magyaroknak egyaránt. Folyamatos a kapcsolattartás a magyar képviseletekkel és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel is, emelte ki.

Tudatta azt is, hogy mind az öt határátkelőhelyen folyamatos a határátkelés, és a korlátozott időtartamban működő barabási és lónyai határátkelő a körülményekre tekintettel 6-23 óra között üzemel.

Ennek ellenére jelentős a várakozási idő, az ukrán oldalon 3-5 kilométeres autósorok várnak, tette hozzá a miniszter.

Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images Menekültek Beregsuránynál 2022.február 25-én.

111 milliárd rubelt vettek fel az oroszok

Az ukrajnai háború első napján 111 milliárd rubelt, átszámítva körülbelül 420 milliárd forintot vettek fel készpénzben az oroszok.

2020 márciusa óta most volt a legnagyobb a készpénz iránti kereslet. Akkor aznap, amikor Vlagyimir Putyin tett javaslatot tett, hogy megadóztatják a bankszámlákon lévő pénzek utáni kamatból szerzett jövedelmeket.

Magyar útlevéllel és belépő pecséttel átjöhetnek az ukrán határon férfiak

Mi is beszámoltunk a Kárpátinfo.hu alapján arról, hogy a 18 és 60 év közötti férfiaknak megtiltották a külföldre utazást Ukrajnából. A 444 cikke annyit pontosít ezen, hogy:

a kötelező besorozás elől azok a kárpátaljai magyarok, akiknek van magyar útlevelük és abban van belépő pecsét – azaz legalább egyszer már beutaztak Ukrajna területére úgy, hogy ezt a dokumentumot használták –, továbbra is átjöhetnek Magyarország területére.

29 ezren mentek át Ukrajnából Lengyelországba csütörtökön

Az ukrán-lengyel határon csütörtökön 29 ezer ember kelt át – közölte a lengyel határőrség. Az érkezők mintegy fele szóbeli nyilatkozatot tett arról, hogy az előző napi orosz hadművelettel kirobbantott háború elől menekül. Ukrajnából a hiányos vagy érvénytelen személyazonossági dokumentumokkal érkezőket is beengedik Lengyelországba, az ilyen személyeknek 15 napon belül kell rendezniük az iratokat az ukrán konzulátuson vagy valamelyik lengyel vajdasági hivatalnál – írja az MTI. A határellenőrzés felgyorsítása érdekében a lengyel kormány csütörtök esti rendeletében megszüntette az Ukrajnából érkezők számára a karantént. Helyszíni beszámolók szerint az ukránok többsége a már egy ideje Lengyelországban tartózkodó, ott dolgozó rokonokhoz, ismerősökhöz utazik tovább. Az egyik legforgalmasabb határátkelő, Medyka környékén személygépkocsik ezrei parkolnak, a Lengyelországban élő ukránok ott várnak az Ukrajnából érkező hozzátartozóikra.

Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP Ukrajnából érkező menekültek a lengyelországi Przemyśl egyik vasútállomásán.

Megoldódott azok helyzete, akik állataikkal jönnének át Ukrajnából

Az Agrárminisztérium tájékoztatás szerint Bognár Lajos országos főállatorvos azonnal elkezdte az egyeztetést az ukrán-magyar határon várakozó gazdás állatokkal kapcsolatban. Jelenleg Magyarország is alkalmazza a többi Ukrajnával határos ország által bevezetett rendkívüli intézkedést, miszerint támogatja a gazdájukkal együtt érkező állatok belépését

– közölte az Állatvédők Érdekvédelmi és Szakmai Szövetsége Facebookon. Mint írták: „A magyar állategészségügyi hatóság felkészült a tulajdonosukkal hazánkba érkező, az érvényben lévő állategészségügyi előírásokat nem teljesítő (mikrochippel nem jelölt, oltatlan, vérvizsgálat nélküli) társállatok érkezésére. A gördülékeny beléptetés érdekében egy egyszerűsített regisztrációs nyomtatvány kitöltését rendelte el az országos főállatorvos”.

Andreea Campeanu / Getty Images

Emlékeztettek, hogy Ukrajnában kevés állat rendelkezik a határ átlépéséhez szükséges szigorú dokumentumokkal, amik elintézése heteket vehet igénybe. A rendkívüli helyzetben ezért a magánszemélyekkel érkező gazdás állatok esetében kértek segítséget Ovádi Péter állatvédelemért felelős miniszteri biztostól, hogy oldják fel a hivatalos belépési protokollt.

Korhatár nélkül lehet jelentkezni az ukrán hadseregbe

Újabb tweettel jelentkezett az ukrán védelmi minisztérium, amelyben azt írják, minden újoncra szükségük van, immár korhatár nélkül is lehet jelentkezni a hadseregbe. Ez a gyakorlatban feltehetően azt jelenti, hogy kiskorúakat is felfegyverezhetnek majd.

A Yuri Galushkin parancsnok által jegyzett közleményben azt írták,

Ukrajnának ma szüksége van mindenkire. A csatlakozási folyamatot leegyszerűsítették. Csak az útlevelet és a személyazonosító számát hozza magával.

Videón, ahogy orosz tankok vonulnak be Kijevbe

Sorozatban jelennek meg a közösségi oldalakon különböző felvételek az oroszok bevonulásáról Kijevbe.

A videókon az látszik, hogy a tankok zavartalanul haladnak végig a főváros Obolon nevű negyedén.

Ez részben egyébként megtévesztő akció is, vannak ugyanis olyan ukrán katonai járművek is a konvojban, melyeket az oroszok elloptak.

A képsorok többségét helyi lakosok rögzítették otthonaikból.

Megérkeztek az első orosz csapatok Kijevbe

Az ukrán védelmi minisztérium Twitter-oldalán megerősítette, hogy az orosz katonai egységek megérkeztek Kijevbe.

Mint írták, „az ellenség már Obolon kerületben tartózkodik.” Ez megközelítőleg 9 kilométerre található a városközpontban lévő parlamenttől.

Arra biztatták a lakosokat, hogy készítsenek Molotov-koktélokat, és azzal harcoljanak. A békés helyieknek azt tanácsolták, legyenek óvatosak, ne hagyják el otthonaikat.

Kijevben a hajnali órákban több robbanást is lehetett hallani, de ezek részben bombák voltak, részben pedig a kijevi légvédelmi rendszer által hatástalanított gépek hangjai.

Moszkva viszont mostanra már szárazföldön is elérte a fővárost. Korábban arról szóltak a hírek, hogy Oroszország megpróbálhatja majd bekeríteni Kijevet, a cél pedig a kormánybuktatás, a parlament elfoglalása lehet. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter arról beszélt, nem kizárt a főváros ostroma.

Donald Tusk Magyarországot is bírálta a keményebb uniós döntések megakadályozása miatt

Ebben a háborúban minden valóságos: Putyin őrültsége és kegyetlensége, az ukrán áldozatok, a Kijevre hulló bombák. Csak a szankciók álságosak.

– így bírálta az uniós szankciókat Donald Tusk, a Néppárt elnöke. Szerinte azok az uniós kormányok, amelyek megakadályozták a keményebb döntéseket szégyent hoztak magukra. Tusk példaként Németországot, Magyarországot és Olaszországot említi.

Az oroszok közzétették, eddig mekkora pusztítást végeztek

Az orosz védelmi minisztérium számszerű adatokat közölt az ukrajnai inváziójáról.

Eszerint

  • az orosz csapatok 118 katonai létesítményt foglaltak el, köztük 11 repülőteret;
  • 5 ukrán repülőt, 1 helikoptert és 5 drónt lőttek le;
  • 18 ukrán tankot, 7 rakétavetőt, 41 járművet, 5 hajót és 14 légvédelmi rakétarendszert semmisítettek meg;
  • átvették a kontrollt a csernobili atomerőmű felett, ahol állításuk szerint a sugárzás mértéke normális szinten van;
  • 82 ukrán katona pedig letette a fegyverét és feladta magát a Kígyó-szigeten, ahol ezzel ellentmondásos hírek szerint pont hogy többen szembeszálltak az oroszokkal és agyonlőtték őket.

Ukrán képviselő: Épp az AK-47-esemet bámulom

Erős interjút adott Szvjatoszlav Juras ukrán parlamenti képviselő a BBC cikke szerint. Arra a kérdésre, hogy mi a terve arra az esetre, ha Ukrajna elbukja az oroszok elleni harcot, a poltikus úgy reagált:

Éppen az AK-47-esemet bámulom.

Majd teljes körű inváziónak nevezte az orosz támadást, melynek célja az ukrán állam elpusztítása és átvétele. Hozzátette, hogy minden ukrán, aki segíteni akar a harcban, lehetőséget kap erre.

40 milliós nemzet vagyunk, és nem fogjuk tétlenül nézni, amit Oroszország tesz. Harcolni fogunk mindennel, amink van, és az összes támogatással, amit a világ nyújt nekünk

– mondta a rádióműsorban.

Duda: Terrorcselekmény Kijev bombázása

Egyértelmű terrorcselekménynek nevezte Kijev bombázását péntek reggel Andrzej Duda elnök, miután telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A telefonbeszélgetésre hivatkozva Andrzej Duda Twitter közösségi honlapján azt írta: az ukrán fővárosban nagyon nehéz a helyzet, drónok lakóházakra vetnek bombákat, emberek halnak meg.

A lengyel elnök szerint Kijev bombázásának célja az ukránok erkölcsi tartásának megtörése.

Mindazonáltal óriási az elszántság a főváros megvédésére

– húzta alá Duda.

Sokan metróállomásokon töltötték az éjszakát

Az ukrán lakosok jelentős része kijevi és harkovi metróállomásokon töltötte az éjszakát, miután az orosz támadások már a nagyvárosokat fenyegetik. Ukrajnában éjszakai kijárási tilalom volt érvényben, a metróállomások viszont továbbra is nyitva maradtak, hogy menedékként szolgáljanak.

Emilio Morenatti / AP / MTI
Emilio Morenatti / AP / MTI
EPA / MTI

Többen máshova húzódtak be, az alábbi képek egy kijevi iskola alagsorában és egy óvóhelyen készültek.

Szerhij Dolzsenko / EPA / MTI
Sergei CHUZAVKOV / AFP

Magyarországon élő ukránok is tüntettek a budapesti orosz nagykövetségnél

Az ellenzéki pártok az orosz nagykövetség épülete előtt tartottak szolidaritási tüntetést Ukrajna mellett. Karácsony Gergely Orbán Viktor bűnösségét, Márki-Zay Péter a miniszterelnök árulását hangsúlyozta.

Kapcsolódó
Márki-Zay Péter: Orbán áruló, ez az ő politikai felelőssége – Ukrajnáért tüntetett az ellenzék
Az ellenzéki pártok az orosz nagykövetség épülete előtt tartottak szolidaritási tüntetést Ukrajna mellett. Karácsony Gergely Orbán Viktor bűnösségét, Márki-Zay Péter a miniszterelnök árulását hangsúlyozta.

Ukrajna védelmi segítséget kért Magyarországtól is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalosan is védelmi segítséget kért a Bukaresti Kilencektől, melynek Magyarország mellett Bulgária, Észtország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Csehország a tagja.

Az ukrán elnök a Twitter-oldalán közölte, hatásos nemzetközi segítségre van szükségük, ezt megtárgyalta Andrzej Duda lengyel elnökkel is.

Mint fogalmazott, szankciókat, nyomást kell helyezni a támadó félre, azaz Oroszországra.

Együtt tárgyalóasztalhoz kell ülnünk. Háborúellenes koalícióra van szükség

– írta.

A Bukaresti Kilencek éppen ma találkoznak Varsóban, az eseményen részt vesz Áder János köztársasági elnök is.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként péntek hajnal a Facebookra feltöltött videójában ismételte el, nem fogják engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba. Ebből arra lehet következtetni, hogy magyar részről egy nem lesz a válasz az ukrán megkeresésre.

Általános mozgósítás 90 napra, 18-60 év közti férfi nem hagyhatja el Ukrajnát

Volodimir Zelenszkij aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet, amelyet a hatályba lépésétől számított 90 napon belül kell végrehajtani Ukrajna egész területén – írja a karpat.in.ua. A rendelet alapján  a mozgósítás érinti Kárpátalját is. A hadkötelesek, tartalékosok behívását, a katonaság igényeit kielégítő járművek bevonását a mozgósítási tervek alapján kell végrehajtani. Az ukrán vezérkarnak kell döntenie a  hadkötelesek, tartalékosok behívási sorrendjéről. A 18 és 60 év közötti férfiaknak megtiltották a külföldre utazást. Az elnöki rendelet aláírása után Kárpátalján már meg is alakult a katonai adminisztráció, amelyet Viktor Mikita vezet – írta a Kárpátinfo.net. Babják Zoltán polgármester közölte, együtt fognak dolgozni vele, hogy biztosítsák a beregszászi kistérség zavartalan működését.

„Orosz hadihajó, tűnj a francba” – nem adták meg magukat a Kigyó-sziget védői

A Kigyó-szigetet 13 ukrán védte, amikor egy orosz hadihajó megérkezett a kis Fekete-tengeri szigethez. A hajóról felszólították az őröket, hogy adják meg magukat, különben tüzet nyitnak. Az ukránok egy kis idő után egyértelmű választ adtak:

Orosz hadihajó, tűnj el a francba

– mondták.

Az oroszok ezt követően elfoglalták a szigetet, és az összes ukránt megölték.

Az áldozatokat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is méltatta a bátorságuk miatt, és elmondta, hogy posztumusz kitüntetésben részesíti majd őket.

Olvasói sztorik