Tudomány

Kincsekkel teli 1800 éves sírt találtak

peuceta / Getty Images
peuceta / Getty Images

1800 éves, ház stílusú, szobákkal és ablakokkal ellátott sírkamrákat találtak a kínai Ricsaóban – írja az Arkeonews. A három nyughelyben egy gazdag család tagjait temették el értékes tárgyaikkal együtt.

A sírok feltételezhetően a Han-dinasztia idejéből (i. e. 206 és i. sz. 202) származnak, a periódus Kína egyik aranykora volt. A régészek egy park bővítése során tárták fel a lelőhelyet, de a jelek alapján fosztogatók már korábban megtalálták a sírokat.

Két nyughelyet többnyire már kiürítettek az évszázadok során, igaz, a harmadik nagyjából érintetlen maradt.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia Régészeti Intézete szerint a harmadik sírban 70 darab tárgyi leletre bukkantak, a nyughelyeket a kialakítás mellett a kincs teszi lenyűgözővé. Két kamrában olyan feliratok láthatóak, amelyek a Huan névre utalnak, ami az egyértelmű családi kapcsolat bizonyítéka. Egy olyan bronzpecsét is előkerült, amelyen a Huan Csia név olvasható.

A legépebb, M3 jelű nyughelyben egymáshoz kapcsolódó szobák vannak, a szakértők úgy vélik, hogy a sírban egy házaspárt temettek el.  A tárgyak sokasága és minősége azt jelzi, hogy a kamrákat egy előkelő család számára alakították ki.

A régészek többek között egy vasból készült kardot, bronztükröket és kerámiákat fedeztek fel. Kifejezetten érdekes lelet az a kocsi, amellyel a koporsókat szállíthatták a sírhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik